Жуйко, відстань!

01.04.2009

У Великій Британії в продажу з’явилася жувальна гумка, позбавлена, здавалося б, однієї з основних своїх властивостей, — вона ні до чого не прилипає і розкладається завдяки дії мікроорганізмів через шість тижнів після вживання. Натуральну жуйку під назвою Chicza Rainforest Gum, повідомляє газета «Гардіан», виробляють у Мексиці з соку каучукового дерева. Ціна пачки такої гумки чимала — 1,39 фунта стерлінгів, але воно того варте. Принаймні влада мала б безплатно рекламувати такий товар.

Чому? Бо щорічно у Великій Британії на видалення вжитої жуйки з тротуарів витрачають 150 мільйонів фунтів! Її зчищають за допомогою спеціальних хімічних аерозолів, машин, що подають гарячу воду під високим тиском, а також вручну за допомогою шкребків. П’ять років тому уряд підготував 160–сторінкову доповідь, зосередившись на боротьбі з жуйками, розклеєними де попало. Пропонувалися спеціальні програми — від встановлення яскравих урн із гаслами до спеціальних курсів в освітніх закладах. Але все марно. Може, неприлипаюча жуйка з Мексики зробить англійські вулиці чистішими?

А, до речі, в Сінгапурі з цим лихом борються в значно радикальніший спосіб: там продаж жуйок був заборонений упродовж 12 років, і лише з 2004–го жувальну гумку дозволили продавати в аптеках. Причому покупці повинні називати своє ім’я та номер посвідчення особи.