Братків здружила колонія

25.03.2009

Працівники карного розшуку Хмельниччини разом із столичними колегами «накрили» чотирьох членів банди, яка діяла на території Хмельницької, Житомирської, Чернівецької, Закарпатської та Київської областей. Усі братки мають за плечима не одну «ходку» за ґрати, а організатор формування ще за радянських часів навіть отримав «вишку», яку замінили 15 роками ув’язнення. Щоб вийти на слід злочинної зграї, знадобилося чимало зусиль багатьох правоохоронців, адже кожен із розшукуваних був досвідченим кримінальним «вовком».

 

Як розповіли «УМ» у Центрі зв’язків із громадськістю обл­управління міліції, спільники познайомилися і здружилися ще в Райковецькій колонії, що на Хмельниччині, де відбували чергове покарання. Звільнившись, вони не мали й наміру стати на правильний шлях, натомість узялися за старе, об’єднавшись в озброєну банду.

«Відморозки» грабували, а також виконували кримінальні замовлення. Заздалегідь придбавши в мисливському магазині пістолети і набої до них, самотужки переобладнали їх у вогнепальну зброю. Згодом бойовий арсенал поповнився пістолетом–кулеметом та мисливською гладкоствольною рушницею, яку також переробили на обріз.

Нині вже доведено причетність банди до дев’яти важких злочинів, чотири з яких було скоєно на Хмельниччині. Так, у травні 2008 р. непрохані гості навідалися у Деражню, аби «розколоти» місцевого підприємця. Зловмисники розвідали територію, вивчили розпорядок дня чоловіка, розподілили між собою ролі. На щастя, жертва якимось дивом змогла вирватися з пазурів душогубів.

Наступна вилазка була вдалішою. До будинку жінки в Хмельницькому районі нападники вдерлися у масках, озброївшись пістолета­ми і ножами. Зв’язавши господиню, змусили показати схованку з грошима. Прихопивши сім тисяч доларів, вісім тисяч євро, 20 тисяч гривень, золотий перстень і два ланцюжки, візитери розчинилися у темряві.

До складу банди, крім основної ланки з чотирьох осіб, входили ще шестеро пройдисвітів, які періодично долучалися до «мокрої» справи. А один із них навіть кілька разів виступав не лише співучасником, а й замовником злочинів. Так, на пропозицію свого «корефана» братки напали на керівника сільгосптовариства в Боярці. Бузувіри поранили чоловіка гумовою кулею та облили бідолашного рідиною невідомого походження. За «труди» отримали винагороду в доларах. Уже в січні 2009 року бандюкам запропонували за 20 тисяч «зелених» убити заступника голови Апеляційного суду Закарпатської області. Задум зірвався буквально в останній момент, оскільки кілери засумнівалися в платоспроможності замовника.

У чорному списку злодіянь є ще кілька злочинів, скоєних в інших регіонах. Зокрема, вони проникли у квартиру, що на бульварі Лепсе в Києві, і, завдавши кілька ударів гумовим молотком по голові господині, забрали 20 тисяч гривень, дві тисячі доларів, 135 євро, золоті вироби, мобільний телефон. Така ж сумна доля спіткала 36–річну викладачку з Житомира, дружину депутата міськради, яку позбавили 15 тисяч гривень та ювелірних виробів. А приватного підприємця з Київщини, котрий напередодні продав земельну ділянку, «роздягнули» на 100 тисяч доларів.

У перерві між масштабними злочинами банда не гребувала і дрібними крадіжками. Наприклад, один із цієї компанії, працюючи бригадиром ремонтників заводу в Старокостянтинові, поцупив із робітничої кімнати бензопилу, електрозварювальний апарат, ноутбук.

Останній гучний злочин, після якого їх і пов’язали, бандюки скоїли в Летичівському районі Хмельниччини — напали на батьків доволі успішного за сільськими мірками приватного підприємця. Маючи намір зірвати чималий куш, озброїлися «до зубів», адже їхній арсенал на той момент поповнився пістолетом «Вальтер» і пістолетом–кулеметом. Погрожуючи подружжю, мерзотники почали вимагати гроші. Пенсіонерка виклала з гаманця все, що мала, — 17 гривень. Це неабияк розлютило нападників, які заходилися зв’язувати жінку мотузкою, аби згадала, де синівські заощадження. На захист дружини став її чоловік, за що й отримав п’ять кульових поранень.

Перевірка на причетність угруповання до інших злочинів триває. Наразі щодо бузувірів порушено кримінальну справу за ст. 187 ч. 3 (розбій» та ст. 257 (бандитизм).

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>