НОВИНИ ПЛЮС

21.03.2009

МВФ: криза більша, ніж очікувалося

Світова економіка в 2009 році скоротиться на 0,5—1%, вказують у своєму звіті експерти Міжнародного валютного фонду. Якщо такий прогноз справдиться, це буде перший абсолютно від’ємний показник у глобальному вимірі за останні 60 років. Економічну ситуацію в промислово розвинених країнах документ характеризує як «глибокий спад». Ще два місяці тому МВФ у попередньому звіті прогнозував на 2009 рік глобальне зростання в 0,5%. Відповідно до звіту, який підготували до саміту «великої двадцятки» у Лондоні 2 квітня, в 2009 році в розвинених країнах падіння становитиме 3—3,5%, а в 2010–му їхні економіки будуть топтатися на місці, або відбуватиметься лише незначне зростання.

Венесуела націоналізує іспанський банк

Венесуела ухвалила рішення націоналізувати «Банк Венесуели» — один із найбільших приватних банків країни, який належить іспанській фінансовій групі «Сантандер». Про це повідомив президент Уго Чавес на засіданні кабінету міністрів у прямому телеефірі. «Такий крок допоможе надати новий імпульс економічному та політичному розвитку країни», — пояснив він. Переговори з «Сантандер» велися з липня минулого року, коли Чавес уперше заявив про рішення взяти венесуельський філіал іспанського банку під контроль держави. Тепер питання поставлено руба.

Ізраїльська армія скоїла військові злочини в Секторі Газа

Ізраїльські солдати під час тритижневої інтервенції до Сектора Газа в січні цього року вбивали цивільних та знищували їхнє майно. Це визнали в розмовах із кореспондентами ізраїльської газети «Хааретц» самі учасники каральної операції в Газі. Ізраїльська армія пообіцяла провести розслідування в цій справі. За палестинськими даними, ізраїльтяни впродовж операції вбили в Секторі Газа понад 1400 осіб, 960 з яких були цивільними.

Речник ООН із прав людини Річард Фальк заявив у Женеві, що проведення військової операції в такому густо населеному регіоні, як Сектор Газа, можна характеризувати як тяжкий воєнний злочин. Він повідомив, що буде створено спеціальну групу незалежних фахівців, котрі вивчать воєнні злочини як Ізраїлю, так і ХАМАСу.

Екс–президенту Ізраїлю висунули обвинувачення

Генеральний прокурор Ізраїлю Менахем Мазуз передав до суду обвинувачувальний висновок у справі колишнього президента Ізраїлю Моше Кацава. Йому висувають обвинувачення в низці кримінальних дій, включно з сексуальними домаганнями та зґвалтуваннями своїх співробітниць, коли Кацав займав посади міністра туризму та президента. Список свідків обвинувачення нараховує 56 осіб, включно з депутатами Кнесету та тележурналісткою.

Справу про злочини на сексуальному підґрунті проти Кацава було закрито в липні 2006 року нібито з огляду на зустрічний позов, що колишня співробітниця намагається шантажувати його таким чином. Хоча насправді всім було відомо про неформальну угоду між прокуратурою та президентом: останній «добровільно» йде у відставку в обмін на закриття справи. У квітні минулого року внаслідок особистого конфлікту між екс–президентом і генпрокурором провадження у справі відновили. Тепер Кацаву загрожує ув’язнення терміном від 7 до 16 років.

Вдови з приданим — пропозиція ХАМАСу

Палестинська організація ХАМАС пропонує чоловікам три тисячі доларів винагороди за шлюб з удовами. Організація пішла на такий крок з огляду на те, що внаслідок останньої ізраїльської інтервенції до Сектору Газа багато жінок втратили чоловіків. ХАМАС виставив умову, що одружитися з удовою та отримати винагороду може лише чоловік, який є релігійним та етичним. Він також має бути здатним матеріально утримувати щонайменше двох дружин та їхніх дітей, у його будинку має вистачати місця для нової дружини, а до її дітей він повинен ставитися як до власних.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>