НОВИНИ ПЛЮС

13.03.2009

Нова влада не краще старої

Поліція Карачі вчора застосувала гумові кийки для розгону демонстрантів, які зібралися перед будинком Верховного суду на підтримку протесту пакистанських юристів та активістів опозиції, які розпочали чотириденну антиурядову акцію. Заарештовано більше 400 активістів опозиції. Представники опозиції з усієї країни впродовж чотирьох днів пішки дісталися до столиці — Ісламабада, де в понеділок хотіли провести масовий сидячий страйк — на східцях перед парламентом. Головна вимога демонстрантів — поновлення на посадах та в правах суддів, відсторонених ще попереднім режимом президента Первеза Мушараффа від фахової та громадської діяльності.

Влада заборонила проведення будь–яких політичних заходів та маніфестацій у двох головних провінціях Пакистану — Пенджабі та Сіндхі. Служби безпеки країни приведені у підвищену бойову готовність, на вулицях з’явилися військові.

У Пакистані назріває хвиля невдоволення та обурення з приводу того, що новий президент Асіф Алі Зардарі не виконав свої виборчі обіцянки і не відновив у правах активістів, звільнених та репресованих режимом Мушараффа. Більше того, Зардарі провів через суд рішення про заборону займатися політичною діяльністю своєму союзнику на парламентських виборах, екс–прем’єру Навазу Шарифу.

Грузія відмовилася від «Євробачення»

Грузія відмовилася виконати вимогу організаторів «Євробачення» і змінити текст конкурсної пісні We Don’t Wonna Put In, яку мав виконати у фіналі конкурсу в Москві грузинськоий вокальний квартет «Стефане і 3G». «З пісні слів не викинеш», — так прокоментували рішення не брати участі в «Євробаченні» члени групи. Значна частина мешканців Грузії підтримує рішення національного оргкомітету конкурсу та групи «Стефане і 3G», яка від початку не приховувала, що пісня має політичний, антикремлівський підтекст.

«Посадка» за політ черевика

Учора суд виніс вирок три роки ув’язнення — іракському журналісту Мунтадару аль–Заіді — саме тому, який у грудні минулого року, під час візиту тодішнього очільника США Джорджа Буша до Багдада, кинув у нього черевиком. Про такий вирок суду повідомив агенції «Ассошіейтед пресс» адвокат сміливого журналіста.

Що запустить Корея?

Північна Корея офіційно поінформувала Міжнародну морську організацію та інші зацікавлені відомства про те, що в період між 4 та 8 квітня КНДР здійснить запуск «Експериментального супутника зв’язку», повідомила вчора державна північнокорейська інформагенція «Йонхап». Наміри Пхеньяна викликали гостру реакцію у світі, оскільки КНДР і раніше під вивіскою «супутників зв’язку» здійснювала випробування балістичних ракет далекого радіусу дії. Пхеньян також заявив, що будь–яка спроба збити цей «супутник» призведе до війни.

Дім для старих — дім жахів

Слідство про махінації та розкрадання державних коштів Італії встановило, що 12 пацієнтів притулку для старих та психічно хворих ім. Папи Івана ХХІІІ у місцевості Серра д’Айело, що у провінції Калабрія, зникли безвісти, а інші 15 померли за таємничих обставин. У липні 2007 року за звинуваченнями у розкраданні 13 млн. євро було заарештовано главу цього будинку опіки ксьонза Альберто Луберто, і тоді розпочалося більш ретельне розслідування діяльності підпорядкованої йому інституції. Невдовзі розпочнеться суд над цим ксьондзом. Прокурор, який займається цією справою, заявив, що важко повірити, що 12 осіб ось так собі зникли безслідно. Він також звернув увагу на велику кількість «дивних інцидентів» та «таємничих поранень» серед померлих пацієнтів. Хоча притулок фінансувався державою і численними благодійними організаціями та спонсорами, кількасот його пацієнтів мешкали в жахливих умовах. У списку підозрілих — 20 осіб із числа обслуговуючого персоналу. Італійські ЗМІ роблять припущення, що таємниче загиблі та зниклі могли стати жертвами торгівців людськими органами.

Скандал у пенсійному фонді Норвегії

Урядовий пенсійний фонд Норвегії втратив 633 млрд. крон (92 млрд. доларів) унаслідок невдалих інвестицій у 2008 році. Це сталося внаслідок «різкого падіння глобальних ставок», пояснив керівник фонду Інгве Слінгстад. Він заспокоїв норвезьких пенсіонерів, що кошти фонду «більш–менш диверсифіковані», тому ніхто не залишиться без пенсії.

Урядовий пенсійний фонд Норвегії є другим за обсягом капіталу (330 млрд. доларів) державним пенсійним фондом світу, він поступається лише пенсійному фонду Об’єднаних Арабських Еміратів. В обох цих країнах фонди поповнюються за рахунок великих відрахувань від прибутків нафтової промисловості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>