«Альфа» і омега

13.03.2009
«Альфа» і омега

Бійці «Альфи» відтепер не лише гратимуться «у солдатиків» на власному полігоні, а й реально боротимуться з піратством під мандатом ООН. (Фото Івана ЛЕОНОВА.)

Свою першу прес–конференцію новопризначений голова Служби безпеки Валентин Наливайченко провів через тиждень після результативного для нього голосування народних депутатів. На Володимирській, 33 зазначають, що в історії СБУ він — перший керманич, призначений українським парламентом за поданням Президента. Для всіх його попередників було достатньо відповідного указу глави держави. Те, що Валентин Наливайченко, який понад два роки лише виконував обов’язки голови, відтепер повноцінний керівник спецслужби, учора відчули на власній «шкурі» і журналісти: кожен представник ЗМІ змушений був пройти рамку металошукача та вивернути кишені. Раніше спілкування мас–медіа із паном Наливайченком таких заходів безпеки не передбачало. Але в іншому новий голова СБУ так само відверто і просто спілкувався зі ЗМІ й навіть по–людськи «зізнався», що новина про розгляд його призначення у ВР застала його у Запоріжжі — під час відвідування могили матері.

 

Ззовні: сепаратисти і пірати

Валентин Наливайченко чітко зазначив, що Служба безпеки й надалі чітко працюватиме лише згідно з Конституцією і законами України, до того ж, у планах — завершення реформування спецслужби до кінця року. Одним із головних пріоритетів діяльності СБУ її керманич вважає неухильне видворення сепаратистів із території України у законний спосіб. «Нам важливо ті кримінальні справи, за якими уже пред’явлені звинувачення конкретним громадянам про посягання на територіальну цілісність України, довести до правового рішення українських судів», — каже голова спецслужби.

За його словами, СБУ «більше не хоче за ними стежити, але також не хоче бачити їх на території України». Окрім цього, на Володимирській виступають за відновлення роботи «круглого столу» щодо протидії проявам ксенофобії.

Дістанеться від нашої СБУ й піратам, перш за все, сомалійським. Адже, як повідомив пан Наливайченко, нещодавно Президент Ющенко прийняв рішення про залучення спецпідрозділу СБУ «Альфа» до боротьби з піратством. «Наразі МЗС завершує переговори з ООН та Єврокомісією, і я підтвер­джую, що наші хлопці з «Альфи» будуть забезпечувати безпеку в рамках міжнародних антитерористичних сил, — каже голова СБУ. — Тому я сподіваюся, що наші моряки, як на наших, так і на інших суднах, найближчим часом матимуть в обличчі «Альфи» своїх друзів і партнерів».

Цікаво, що «альфівців» уже забезпечено найсучаснішою зброєю (наприклад, британськими снайперськими гвинтівками) та обладнанням згідно зі стандартами НАТО. Протидіяти сомалійським корсарам вони будуть на човнах, визначених згідно з мандатом ООН.

Зсередини: газ, УПА та депутати

Іншими першочерговими завданнями для відомства є боротьба з корупцією та контрабандою. Голова СБУ каже, що вже підписує «відповідні кадрові рішення» стосовно тих співробітників, які «або потурають корупції, або ж самі задіяні в незаконних оборудках». Крім цього, пан Наливайченко обіцяє, що вже наступного понеділка у кожному місті України буде встановлена поштова скринька і відведена окрема електронна адреса, за якою на ім’я голови СБУ можуть звернутися постраждалі від незаконних дій спецслужби представники бізнесу чи прості громадяни.

Продовжується і «декадебізація» служби. Виявляється, нещодавно СБУ відкликала всіх своїх співробітників так званого діючого резерву з усіх вищих навчальних закладів країни. «Робота під так званими посадами прикриття в українських ВНЗ не потрібна СБУ», — вважає пан Наливайченко.

Серед іншого, голова СБУ спростував інформацію про нібито відсторонення його першого заступника Валерія Хорошковського від розслідування резонансних «газових» справ. Крім цього, учора під час спільної наради керівників СБУ та Генпрокуратури було визначено одного із заступників Генпрокурора, який контролюватиме діяльність СБУ у кримінальних справах щодо «Нафтогазу» та Енергетичної митниці. І це при тому, що позавчора Валентина Наливайченка було опитано слідчим ГПУ в рамках перевірки ймовірного незаконного прослуховування громадян. За словами голови СБУ, вчора заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін так само опитав щодо «прослушки» і його заступників. «І ми сприяємо, а не охорону виставляємо і не пускаємо», — проводить паралелі Валентин Наливайченко.

Керівник спецслужби обіцяє й надалі розсекречувати й оприлюднювати документи з архівів СБУ щодо визвольних змагань українського народу з 1917 по 1991 роки. За його словами, наразі СБУ отримала цікаві свідчення однієї з колишніх співробітниць КДБ щодо долі 12 томів матеріалів по командиру УПА Роману Шухевичу, які могли б пролити чимало світла як на історію України у той період, так і на місце спалення співробітниками НКВС останків легендарного генерала–хорунжого.

І ще одне. Голова СБУ не бачить нічого страшного у тому, що ВР бажає почути його звіт через десять днів після призначення на посаду, хоча це й може означати звільнення. «Я не є представником бізнес–структур, безпартійний... Якщо дадуть попрацювати лише десять днів, значить, так і буде», — каже Валентин Наливайченко.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>