Йдете замість їхати? Дякуйте БЮТ!

12.03.2009

Понад 400 маршрутних таксі обласного центру залишили у вівторок свою роботу і з’їхалися до Сумської міської ради. Близько ста були пропущені міліцією на центральний майдан, решта мітингувала на прилеглих вулицях. Протистояння триває вже не один місяць. Йдеться не лише про власне тарифи — у місті не прийнята схема встановлення та погодження економічно обґрунтованої вартості проїзду. Як тільки приходять подорожчання, перевізники порушують питання про збільшення ціни на проїзд у «маршрутці». Влада їм регулярно відповідає: ви підписали договори — їздіть за встановленою ціною!

Попередній спалах конфлікту призвів до того, що виконком міської ради згодився на збільшення цін проїзду у вечірні години, вихідні та свята. Це, на думку міського голови Геннадія Мінаєва, мало б стати важелем стримування цін. Утім рада не затвердила таке рішення. «За це не проголосувала наша найбільша фракція — БЮТ, — говорить міський голова, — бо не відають, що творять».

Днями було таки напрацьовано схему вирішення проблеми. А радше — запозичено з досвіду більшості міст України. Отож перевізники мають запропонувати обґрунтування тарифів на проїзд у своїх бусиках, а міська влада, розглянувши відповідність даних автівок вимогам пасажироперевезень, — погодити диференційовану ціну. При цьому, переконаний голова, пасажири б виграли. Бо деякі старі чи некомфортабельні машини не підвищили б, а, навпаки, знизили ціни. А ті, хто має більш якісні машини, по праву отримували б за проїзд більше. Погодити ці норми мав виконком ради у вівторок. Але знову не проголосували його члени­БЮТівці — і рішення прийнято не було.

Врешті, на вмовляння мера Мінаєва, перевізники згодилися попрацювати ще в середу вранці: «маршрутникам» пообіцяли, що позачергове засідання виконкому знову розглядатиме їхнє питання. Очікування було винагороджене: з потугами виконком прийняв рішення про розробку методики нарахування цін за проїзд. Отож найближчими днями сумчани на всіх маршрутах і в будьякий час доби їздитимуть за півтори гривні. Конфлікт вирішився чи тимчасово стих — покаже час.