Призначений бути осудженим

12.03.2009

Про несподіваний поворот у резонансній кримінальній справі повідомив днями адвокат Дмитра Завального Володимир Олевський. За його словами, він та його підопічний остаточно втратили віру у справедливе завершення слід­ства, тому і вдалися до цього радикального кроку. Той факт, що написання заяви про амністію автоматично означає визнання підозрюваним своєї вини, на даному етапі їм видається меншим лихом. Хоча досі й Завальний, і Олевський займали протилежну позицію.

Різко змінити тактику захисту адвоката змусила остаточна втрата віри в те, що слідство буде об’єктивним. В інтерв’ю телекомпанії «Медіапорт» він назвав дії правоохоронців надто заполітизованими. «Усім треба, аби ця справа була завершена, причому завершена направленням до суду, — каже захисник. — Прокуратура ніколи її не закриє, як повинна була б це зробити, оскільки тоді їй доведеться виправдовуватися перед кожною із зацікавлених сторін». Ситуація ж, за словами Олевського, склалася так, що і правоохоронці, і потерпіла сторона, й учасники полювання, і вітчизняний політикум не сприймуть іншого рішення, ніж судовий розгляд справи. Сподіватися ж на її об’єктивний фінал адвокат вважає великим ризиком. Як аргумент наводить безперспективну спробу оскаржити «у судовому порядку постанову про порушення абсурдної кримінальної справи про незаконне носіння та зберігання Завальним зброї свого батька, з якої було зроблено постріл». А також не менш безперспективне намагання домогтися розгляду справи на теренах іншого регіону. «Ми впевнені, що ніякого справедливого рішення суд не винесе, — коментує своє бачення ситуації Володимир Олевський. — Справедливе рішення не зможе винести в цій справі перечісний суддя. Думати інакше — означає сидіти на хмарі».

Заяву про амністію, написану Дмитром Завальним, днями має розглянути Червонозаводський районний суд Харкова. Причин, аби йому в цьому відмовити, на думку адвоката, у правоохоронців немає.