Ви нам писали, а ми приїхали!

12.03.2009

«Несіть стільці. Ще стільці!», «Розчищаємо місце! Кому сказано?!», «Негайно заберіть телекамери з центру залу!» — у Будинку уряду вчорашнього ранку панувала незвична тут гомінка метушня. Працівники апарату старанно ущільнювали запрошених, звично виганяли пресу — і все це у високому темпі, весело, підтюпцем, із широко розплющеними від старанності очима. Так готуються до приїзду... ні, не дорогих гостей, а хіба що ревізорів.

Невдовзі вони й справді з’явилися: протокольна служба провела цих милих людей — представників Міжнародного валютного фонду та Світового банку — через «рамку», але без перевірки сумок, та посадила на почесні місця в центрі. «Ось привів свою банду», — пожартував перекладач, користуючись тим, що ніхто з делегації слов’янськими мовами не володіє.

 

НБУ, він же «Раша бенк»

Юлія Володимирівна, цього разу в шикарній сукні бузкового кольору, яка виграшно контрастувала з діловим костюмом представниці делегації, вступний спіч виголошувала спеціально для фахівців фонду. Власне кажучи, засідання перетворили на показове, аби показати дирекції МВФ: уряд погоджується на їхні вимоги. Заради другого траншу!

Нагадаємо, раніше Фонд оприлюднив перелік своїх зауважень до роботи виконавчої влади: надмірний дефіцит бюджету, спричинений соціальним популізмом Прем’єра (забагато пільг, відсутність пенсійної реформи, внаслідок якої в Україні значно зросла кількість пенсіонерів тощо), «дірка» у фін­плані «Нафтогазу» (за деякими оцінками, дефіцит бюджету цього відомства може становити 10 млрд. грн.), неправомірне втручання Кабміну в роботу Національного банку. Останнє матеріалізувалося у дві статті закону про держбюджет — 84 та 86–у, які встановлювали нагляд уряду за процесом рефінансування комерційних банків, що його проводить НБУ. Встановлювався навіть головний «наглядач» — перший віце–прем’єр Олександр Турчинов, який мав візувати кожну копійку коштів рефінансування.

Уряд подолав проблеми одним ударом: сумнівні статті закону про держбюджет скасували! І представникам МВФ показали процес цього скасування, так би мовити, в режимі он–лайн. «Забезпечимо незалежність НБУ», — пообіцяв віце–прем’єр Григорій Немиря на спільній прес–конференції з гостями. Але при цьому намагався продемонструвати, що свої позиції Кабмін не здає: «Незалежність Нацбанку не означає відсутності його підзвітності. Тобто інформування». Останню фразу майже слово в слово повторив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. Це означало, що у ключовому моменті обидві сторони дійшли компромісу. Щоправда, відповідаючи на запитання українського журналіста англійською мовою, пан Альєр чи ненавмисне, чи з утоми, але доволі показово обмовився — назвав наш рідний український Національний банк «Раша бенк» («Російський банк»)...

Бідні, багаті... Залежить як рахувати

Ще один акт доброї волі уряду для фінансових донорів: представники МВФ та СБ увійдуть до експертно–аналітичної ради з рекапіталізації банків. Права голосу вони не матимуть, але намагатимуться давати свої поради. Від Світового банку засідатиме Карл Лінгрен, який спеціалізується на подібних процесах та має досвід роботи у десятці країн.

Принагідно ухвалили фінплан «Нафтогазу». Цікаво, що майже 10–мільярдний дефіцит за одну ніч перетворився... на профіцит. Причому на цілих 3,8 мільярда! Але й це ще не межа: уряд планує довести «бюджетний жирок» паливного оператора до 4,7 мільярда гривень. Щоправда, без урахування закачування палива у сховища на наступний сезон — на це треба буде знайти додаткові кошти. Виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський так пояснив, звідки уряд взяв резерви: у статутний фонд внесли дочірнє підприємство «Чорноморнафтогаз», а ще вирішили «затиснути» мільярд виробничо–інвестиційних витрат, які «Нафтогаз» не розписав по пунктах. Решту грошей «знайшли» за попередньою схемою: включили до бюджету витрати із залучення та зберігання газу, а не його придбання. Проблема, таким чином, залишилася, але цифра суттєво погарнішала...

Юлія Тимошенко, анонсуючи, як чудово працює ця компанія, повідомила: за лютий Україна повністю розрахувалася з «Газпромом» за спожитий газ. Будь–які сумніви щодо фінансової спроможності «Нафтогазу» Прем’єр звично назвала політичними провокаціями.

На пенсію таки пізніше?..

«Уже все ухвалили, за хвилину оголосять про надання другого траншу!» — представники прес–служби Прем’єра не збавляли швидкості. Втім, ані Макс Альєр, ані виконувач директора Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Пабло Сааведра такого оптимізму не поділяли. Замість конкретних пропозицій та зауважень — дипломатична ввічливість, замість точних дат та можливих рішень — чергова порція ймовірності. Головна причина: уряд не погодився з деякими пропозиціями МВФ. Зокрема, відкинув ідею поступово збільшувати пенсійний вік для українців — кожні півроку «віддаляти» цю норму на рік.

Зрозуміло, що перед виборами лідерові БЮТ важко погодитися на подібні реформи. А ось Пабло Сааведра м’яко, але рішуче наполягає: населення України старіє дуже швидко, а сусідні держави, Польща та інші, які відчувають схожі негаразди, пенсійну реформу провели ще десять років тому. «Україна нині має найгірший демографічний профіль в Європі. Проте існують шляхи та заходи, аби ця реформа не відзначилася негативно на найбідніших верствах пенсіонерів, — зазначив Сааведра. І додав: — Видатки щодо ВВП в Україні найвищі у світі».

«Без стабільності в Укра­їні не буде стабільності в Європі», — віце–прем’єр Немиря процитував вислів керівника ЄБРР Томаса Мірова, ілюструючи ним бажання Старого світу фінансово допомагати нашій державі. Щоправда, в оригіналі вислів пана Мірова містить й інше речення: «Однією з найбільш проблемних країн є Україна».

 

ПІДСУМКИ

Українська влада узгодила всі проблемні моменти, на яких наголошував МВФ, і за добу до Фонду буде направлено новий лист. Наступного тижня уряд внесе до парламенту зміни до бюджету, а також законопроект щодо збалансування Пенсійного фонду. Також Кабмін скасує всі постанови, які стосувались втручання у діяльність Нацбанку. Про це заявив Віктор Ющенко вчора надвечір після наради з Прем’єром Тимошенко, головою НБУ Стельмахом та експертами. Президент відзначив, що подібні консультації керівництва країни довели свою позитивну роль.

 

КУРЙОЗ

Мовчіть, докторе Фройде!

У стенограмі вступного слова Прем’єр–міністра, яку потім роздають журналістам, словесні «ляпи» Юлії Володимирівни зазвичай виправляють. Але не завжди. Вчора, наприклад, працівники апарату, які чудово розуміють справжню роль і місце представників МВФ у шкалі цінностей керівництва уряду, внесли цікаву корективу у висловлення Леді Ю, замінивши слово «гостей» на... «грошей». Таким чином банальна протокольна фраза набула зовсім іншого, первинного, змісту: «Я би хотіла подякувати їм [працівникам МВФ], що вони прийшли на засідання уряду в якості грошей».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>