Із багажем минулого

12.03.2009
Із багажем минулого

Дуель найрезультативніших гравців «Києва» й «Віртуса» — Дроздова й Террі. (Фото ФІБА–Європа.)

«Припарками для мертвого» виявилася перемога «Азовмашу» над «Црвеною звездою» в останньому турі другого групового турніру Єврокубка. Навіть два успішні поєдинки на фініші турніру не допомогли маріупольцям пробитися до «фіналу восьми» — довелося розплачуватися за невдалий старт. Як з’ясувалося згодом, фатальною стала єдина домашня поразка хлопців Рімаса Гірскіса — від тієї ж «червоної зірки». За іронією долі, для сербського клубу той тріумф залишився єдиним на другому етапі змагань.

Хоча позавчора в Белграді заздалегідь викидати білий прапор підопічні добре відомого в Європі фахівця Светіслава Пешича не збиралися. Навіть попри те, що з надіями на вихід до наступної стадії белградці розпрощалися достроково. Дивним чином букмекерські контори вважали саме господарів фаворитами дуелі з чемпіоном України. Але в таких зустрічах зазвичай гору бере той, кому це більше потрібно.

«Азовмаш» ще сподівався, що позбавлена турнірної мотивації «Памеса» здолає в гостях «Хемофарм» і зведе на друге місце маріупольців. Утім, і в другому матчі групи, що одночасно відбувався в іншому сербському місті, Вршаці, переміг той, хто більше цього прагнув. «Хемо­фарм» обіграв іспанців і про­бився до наступної стадії, а «Памеса», попри поразку в чотири пункти, гарантувала собі першість у квартеті, оскільки вдома виграла в п’ять очок. Українська коман­да взяла переконливий реванш у «Црвени звезди», проте залишилася за бортом турніру.

Усе з точністю до навпаки трапилося з другим нашим клубом. «Київ» удруге програв «Віртусу», але разом з італійцями вийшов у чвертьфінал Кубка виклику. Молодий, українізований у процесі сезону колектив Са­ші Обрадовича гідно бився з італійцями впродовж трь­ох чвертей, але на завершальні хвилини в господарів залу «Меридіан» забракло сил. «Вовки» розраховували на шістьох виконавців, тоді як Маттео Боніччіоллі вільно тасував склад і навіть залишив на лаві запасних досвідченого центрового Роберта К’ячіка. Зате 27 хвилин провів на майданчику колишній форвард «Києва» бразилець Гільєрмо Джованноні, який цього разу записав до свого активу чотири очки. Попри поразку киян, уболівальники подякували їм за гру вигуками «Молодці!». За присутності в їхньому складі легіонерів такого не траплялося.

У чвертьфінальній серії до двох перемог «Київ» змагатиметься з французьким «Шоле». Матчі відбудуться 17, 19 і, за необхідності, 25 березня.

 

ТАБЛО

Єврокубок. 2–й груповий етап. 6–й тур. Група К. «Црвена звезда» (Сербія) — «Азовмаш» (Україна) — 72:95 (16:20, 19:20, 21:27, 16:28; Кіканович (19) — Серапінас (22), Гуїнн (18)), «Хемофарм» (Сербія) — «Памеса» (Іспанія) — 66:62.

Підсумкове становище: «Па­м­еса», «Хемофарм» — 10, «Азовмаш» — 9, «Црв. звезда» — 7.

Кубок виклику. Група J. «Київ» (Україна) — «Віртус» (Італія) — 57:69 (18:23, 8:11, 15:15, 16:20; Дроздов (20), Маркоїшвілі (14), Салтовець (8) — Террі (16)), «Гала­тасарай» (Туреччина) — «Еве бас­кетс» (Німеччина) — 82:89.

Підсумкове становище: «Віртус», «Київ» — 10, «Еве баскет» — 9, «Галатасарай» — 7.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент УБЛ Михайло Бродський заявив, що в сезоні 2009/10 дві українські чоловічі ліги об’єднаються в одну. Але необхідною умовою «злуки» бос «Черкаських мавп» назвав відставку президента ФБУ Олександра Волкова, котрий, як і його попередник Зураб Хромаєв, не вважає за потрібне надавати фінансовий звіт про діяльність національної федерації. «Якщо людина не каже, куди діває чужі гроші, значить, вона їх краде», — заявив Бродський.