НОВИНИ ПЛЮС

11.03.2009

Попереджено замах на прем’єра Туреччини

Поліція заарештувала п’ятьох осіб, підозрюваних у плануванні замаху на прем’єр–міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Провідна турецька газета «Міллієт» повідомила про них лише вчора. Газета пише, що поліція спочатку заарештувала жінку, яка планувала вбити главу уряду під час мітингу з нагоди його візиту до цієї провінції. Під час допиту жінка назвала прізвища чотирьох своїх спільників.

У Туреччині стражами світського характеру держави вважають військових та вище командування армії. Не відомо, чи ці арешти мають зв’язок зі слідством у справі націоналістичного угруповання «Ергенекон», яке планувало повалити пов’язаний з ісламістами уряд Ердогана.

Одним махом трьох побивахом

Від 10 до 15 осіб загинули (за інформацією різних інформагенцій) та від 20 до 60 отримали поранення внаслідок учорашнього замаху самогубці в місті Акуресса, що у Шрі–Ланці. Серед поранених — три міністри уряду цієї країни. Замах було здійснено біля мечеті під час святкування дня народження пророка Магомета. На церемонії були присутні шестеро міністрів уряду Шрі–Ланки, і терористи використали таку нагоду для здійснення замаху. Речник армії Шрі–Ланки звинуватив у замаху бойовиків із сепаратистського угруповання «Тигри визволення Таміл Іламу».

Таміли останні чверть століття борються за відокремлення північно–східних теренів від решти території країни, яка населена сингальцями. Партизанська війна вже забрала життя 70 тис. осіб. В останні місяці таміли програють її.

США фінансуватимуть досліди із стовбуровими клітинами

Президент США Барак Обама підписав розпорядження про скасування заборони на державне фінансування дослідів зі стовбуровими клітинами, передає Бі–Бі–Сі. Заборону було запроваджено 2001 року.

Учені впевнені, що методика використання стовбурових клітин спричинить переворот у світовій медицині. Але церква вважає такі досліди неетичними.

Стовбурові клітини є ранньою стадією розвитку всіх клітин. Їх можна перетворити на будь–які клітини живого організму. З двох перших материнських клітин людського зародку надалі розростається весь організм. Для отримання стовбурових клітин потрібно використати тканини живих людських ембріонів, і саме це викликає найбільше заперечень та протестів, особливо від Ватикану.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>