Безцінна краплина

11.03.2009
Безцінна краплина

Учасники проекту урочисто підписали меморандум про співпрацю.

Така подія стала можливою завдяки міжнародному екологічному проекту «Кожна краплина має значення», який спільними зусиллями реалізують компанія «Кока–Кола Україна», Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Київська міська адміністрація. Мета проекту — відновити і захистити природні джерела, а також створити довкола них зони відпочинку, активно залучаючи місцеві громади.

«Ми впродовж багатьох років працюємо в різних регіонах України, де застосовуємо підхід, що базується на місцевому розвитку за активної участі громадян. Важливим компонентом цього підходу є те, що в рамках його впровадження значним чином поліпшуються вміння та здатність місцевих громад та місцевого керівництва до ефективного місцевого самоуправління, наслідком якого, стає сприяння формування в них почуття самоуповноваження», — пояснила заступниця постійного представника ПРООН в Україні Йоанна Казана–Вишньовецька.

Протягом тижня будуть проведені всі необхідні аналізи води і джерело буде сертифіковано. За словами заступника столичного мера Олеся Довгого, вже з наступного тижня кияни зможуть приходити сюди і пити справжню, чисту джерельну воду.

Проте цінність відновленого джерела не тільки у чистій воді. Воно має ще й історичне значення — цей водограй живить підземний басейн річки Либідь, розказують учні столичної школи № 122. Школярі з радістю спостерігали за перевтіленням джерела. «Раніше його й видно не було — просто із землі стирчала іржава залізна трубка. Тепер же навколо не тільки чисто, а й затишно. Навіть лавку поставлено — стомившись, можна сісти перепочити», — радіє одна зі школярок.

Реалізація проекту «Кожна краплина має значення» не обмежується відновленням лише київського джерела. «Цьогоріч у рамках проекту на конкурсній основі планується відновити ще 10 таких джерел по всій Україні. І вже наприкінці березня будуть відомі всі переможці в регіонах», — відзначила Йоанна Казана–Вишньовецька. Профінансують такий масштабний проект з відновлення джерел ПРООН та компанія «Кока–Кола Україна». Загальний бюджет проекту на 2009 рік складає 150 тисяч доларів.

Реалізовуючи проект, учасники також сподіваються привернути увагу бізнесу й місцевої влади до екологічних проблем. «Цей проект має безпосереднє відношення до екології, а отже, до нашого з Вами майбутнього. Нашим дітям ми маємо забезпечити чисту воду як запоруку здоров’я. Він змушує замислитися над можливими екологічними ризиками та нашою спроможністю і бажанням докладати всіх зусиль до їх негайного усунення. І, зрештою, цей проект — взірець співпраці на рівні міжнародної організації, міської влади (міської громади) та соціально відповідального бізнесу. Тому, я переконаний, що реалізація такого проекту має стати прикладом для інших місцевих громад, для інших представників бізнесу та органів влади, оскільки він демонструє результативність спільних зусиль, увагу до природи і відповідальності за майбутнє», — відзначив Олесь Довгий.

Із заступником мера погоджується й представник компанії «Кока–Кола Україна», адже проект підтримує водний бренд BonAqua, який не може стояти осторонь проблем, пов’язаних із водою.

Втілена справа надзвичайно важлива: її результат — не тільки відновлені джерела і впрорядковані, зручні місця для відпочинку. Головне, що вона також вчить українців бути небайдужими, охороняти, відновлювати і шанувати подаровані природою блага.

Ольга БЕВЕЗ
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>