На плечах жінок тримається світ

11.03.2009

Хоча Міжнародний жіночий день перетворюється у всенародне свято тільки на теренах колишнього Радянського Союзу, в інших країнах про жінок 8 березня також згадують. Переважно самі ж жінки, для яких ця дата є не єдиною в році нагодою відчути себе захищеною, як у нас, а зовсім навіть навпаки. У жіночий день представниці прекрасної статі доводять, що насправді не поступаються чоловікам у професійних навичках, умінні реалізувати себе в житті й суспільстві. І саме до 8 березня багато організацій вшановують жінок, які мають визначні здобутки в кар’єрі та громадській діяльності.

Одну з найпомітніших премій з нагоди Міжнародного жіночого дня вручали у Відні. Нагороду «Жінка світу» заснував фонд Михайла Горбачова п’ять років тому. Вручають її у 12 номінаціях. Цього року «Актрисою світу» стала італійка Моніка Белуччі, а співачка Анастейша, яка поборола рак молочної залози, отримала відзнаку в номінації «Артистка світу». Також були відзначені переможниця реалітішоу «Американ­ський ідол», поп­зірка Келлі Кларксон та легендарна італійська кінозірка Клаудіа Кардинале. Чи не найприємнішу для самодостатньої жінки нагороду здобула 44річна австралійська модель Елль Макферсон, яку нагородили за досягнення в кар’єрі.

Вела церемонію королева Йорданії Нур. Удова короля Хуссейна, якій цього року виповниться 58, вразила всіх своєю простотаки дівочою вродою — мати чотирьох дорослих дітей виглядає щонайменше на 20 років молодшою за свій вік.

Але найбільше уваги журналістів та інших лауреаток, майже кожна з яких згадувала її у своїй промові, привернула 10річна єменська дівчинка Нуджуд Алі. Її відзначили за мужність: Алі видали заміж у дев’ятирічному віці, і попри суворі закони своєї країни, вона домоглася розлучення. Тепер влада Ємену не випускає дівчинку з країни, і всі жінки, відзначені на церемонії, пообіцяли зробити все можливе, аби захистити права Нуджуд та мільйонів інших дівчаток і жінок.