«Веселіші, брате, часи настали!»

11.03.2009
«Веселіші, брате, часи настали!»

Сергій Стаховський забезпечив українцям успіх у матчі з командою Британії.

«Якби бабуся носила вуса, то була б дідусем», — так можуть відповісти українці на зітхання британців із приводу поразки їхньої чоловічої збірної в І Єв­ро–Африканській зоні Кубка Девіса. На Туманному Альбіоні залишається тільки згадувати, як колись Тім Хенман і Грег Руседськи тричі били «синьо–жовтих», та скаржитися на загадковий вірус, що вразив шотландця Енді Мюррея — четверту ракетку планети. Без Мюррея британська команда не спромоглася вчинити нашим хлопцям гідного опору — не допомогли ані власні вболівальники в шотландському Глазго, ані обране хардове покриття. Утім капітан збірної України Орест Терещук налаштовував своїх підопічних на перемогу, навіть якби за господарів грав Мюррей.

Запорукою успіху став ударний початок у п’ятницю. 21–річ­ний Ілля Марченко (224–й у світовому рейтингу) у супернапруженому поєдинку на трьох тай–брейках здолав Джошуа Гуделла (192). Нашому лідерові, Сергію Стаховському (125), довелося докласти зусиль, аби переграти Кріса Ітона (383) — 6:3, 3:6, 6:3, 6:4. Вирішальною ж стала суботня парна зустріч, у якій Стаховський разом із Сергієм Бубкою в п’яти партіях обіграли Коліна Флемінга й Росса Хатчінса — 6:4, 3:6, 6:3, 5:7, 6:4.

Після того, як рахунок протистояння до трьох перемог став 3:0 на нашу користь, Терещук у неділю випустив на четвертий двобій резервіста Івана Сергєєва (398). Але й той проявив характер, деморалізувавши Гуделла, — 7:6, 6:3. Підсолодив гіркоту поразки господарям Ітон, котрий у завершальному матчі переграв Марченка — 6:3, 4:6, 7:6.

Виграш 4:1 дозволив збірній України вперше пробитися до «плей–оф» Світової групи. Посприяли цьому п’ять перемог поспіль наших хлопців у Кубку Девіса.

Битися за місце в елітній когорті українці будуть у вересні, а суперник визначиться після жеребкування 12 травня в Лондоні. Це буде якась із команд, які зазнали поразок у 1/8 фіналу Світової групи, — Чилі, Румунія, Швейцарія, Швеція, Сербія, Голландія, Франція або Австрія.