Вище голови

11.03.2009
Вище голови

Для здобуття першої медалі чемпіонату Європи Вікторові Ястребову довелося встановити особистий рекорд. (Фото Рейтер.)

Після виснажливого минулого року з його Олімпійськими іграми більшість основного складу збірної України пропускає нинішній зимовий сезон. Здавалося б, особливих досягнень від наших атлетів очікувати не доводиться, проте нова генерація довела, що на неї також можна розраховувати. І якщо ветеранів команди прийнято вважати продуктами радянської системи підготовки, то на європейському форумі в Італії нагороди завоювали вже ті, кого можна назвати дітьми нашої незалежної «королеви спорту».

 

Для медалі — особисті рекорди

23–річний багатоборець із Запоріжжя Олексій Касьянов також брав участь в Олімпіаді–2008 у Пекіні, де посів пристойне сьоме місце, але вирішив, що здоров’я в нього вистачить і на зимові змагання. У семиборстві в туринському залі молодий українець більш ніж на 500 очок покращив особистий результат і встановив при цьо­му національний рекорд — 6205 пунктів! Касьянов поліпшив власні досягнення в п’яти номерах програми — бігу на 60 м, 60 м із бар’єрами, 1 км, стрибках у висоту й із жердиною. Це принесло йому срібну медаль. Чемпіон Європи, естонець Мікк Пахапілл, відзначився і національним досягненням, і найкращим показником сезону в світі (6362).

Те, що бігунка на 400 м Наталка Пигида перебуває в чудовій формі, було помітно ще на лютневому чемпіонаті України в Сумах, де вона тріумфувала з явною перевагою. Але в Турині 27–річна представниця Київщини у фіналі перевершила свій найкращий час сезону більш ніж на секунду (!) — 51,44. Перемогла тут росіянка Антоніна Кривошапка (51,18).

А першу медаль зимового Євро Україні приніс 27–річний Віктор Ястребов. Цікаво, що на національній першості броварчанин фінішував лише на «срібній» позиції — слідом за харків’янином Євгеном Семененком, проте в Турині в другій спробі у фіналі покращив власний рекорд одразу на 28 см — 17,25 м. Семененко ж навіть не пройшов кваліфікацію (16,14). А всіх конкурентів залишив далеко позаду господар змагань Фабріціо Донато, чий результат (17,59) став одночасно найкращим у світі цієї зими, національним рекордом Італії й рекордом чемпіонатів Європи.

Від кого не дочекалися

Головна наша медальна надія, киянка Тетяна Петлюк, не змогла зробити собі подарунок на 8 березня. Срібна призерка минулорічного світового форуму в приміщенні, показавши у півфіналі найкращий час серед усіх суперниць (2.01,21), у вирішальному забігу фінішувала шостою. Треба зауважити, що українка збилася з ритму після штовханини суперниць, унаслідок чого вперед вирвалася росіянка Марія Савінова (1.58,10 — найкращий результат сезону в світі).

Розчарувало й наше тріо стрибунів у висоту. Харків’янин Олександр Нартов і львів’янин Віктор Шаповал, маючи в активі стрибки на 2,30 м, у Турині не пройшли кваліфікацію, здолавши лише 2,22, — очевидно, не впоралися з психологічним навантаженням. А ще один представник Харківщини, Богдан Бондаренко, який у відборі підкорив 2,27 м, у фіналі показав скромний результат 2,20 м.

 

ПІДСУМКИ

У командному заліку впевнено перемогли росіяни — в їх активі 18 медалей (10 золотих, по 4 срібні і бронзові). Призерами класифікації збірних також стали Німеччина (3+3+4) та Франція з Італією (по 2+2+2). Українці з трьома срібними відзнаками опинилися на 13–му місці за ґатунком нагород, але сьомими — за кількістю серед 22 країн, чиї представники сходили на п’єдестал. Утім, спроможність наших співвітчизників здобувати медалі за відсутності лідерів збірної додає оптимізму з огляду на серпневий чемпіонат світу в Берліні.