Турнір із забороною

06.03.2009
Турнір із забороною

Фінансові труднощі не завадили Стеллі Захаровій проводити свій турнір.

Гімнастичний турнір «Кубок Стелли Захарової» належить до числа вітчизняних змагань, що заслужено мають звання міжнародних. Уперше він пройшов ще 2002 року і з того часу відбувається кожної весни. Цьогоріч турнір заплановано на 7 і 8 березня — традиційно в київському Палаці спорту. Про деталі організації події та певні проблеми в її підготовці позавчора засновниця розповіла на прес–конференції, скликаній із нагоди проведення восьмого Кубка свого імені.

Цього разу в ньому візьмуть участь молоді спортсмени з десяти країн світу. Сам захід вважають своєрідним трампліном, із якого перспективні гімнасти можуть стартувати на початку олімпійського циклу. Приблизно таким є Кубок Америки, на якому нещодавно побувала Захарова як гість. Згадуючи про вояж до Штатів, пані Стелла зауважила, що у своєму починанні намагається використати всі позитивні моменти цього американського турніру.

У Києві гімнасти змагатимуться в багатобор­стві, командній першості та в окремих видах. Від призового фонду вирішили відмовитися, натомість переможці отримають спеціальний кубок, який доповнюватимуть різноманітні коштовні нагороди. Причину такого рішення можна шукати в фінансових проблемах, які не оминули кожного в Україні. З іншого боку, Захарова, на відміну від представників деяких інших видів спорту, знайшла кошти на оренду Палацу спорту, де «профільних» подій відбувається все менше й менше...

Виступатимуть тут і наші співвітчизники, хоча і в не найсильнішому складі. Зі слів самої організаторки, чи не найбільше палиць у колеса їй ставлять представники Української федерації гімнастики. Через втручання функціонерів не з’являться на помості в Палаці спорту призери Олімпійських ігор Олександр Воробйов та Валерій Гончаров, участь яких планувалася. Якщо вірити Захаровій, їм просто заборонили це робити під загрозою дискваліфікації. «Тренерам заявили, що всі збірники пропустять чемпіонат Європи, якщо з’являться на моєму турнірі», — скаржиться Захарова на дії федерації, з якою конфліктує вже кілька років. Водночас пані Стелла звинувачує УФГ у відсутності професіоналізму, адже виступ на її Кубку є своєрідною репетицією для учасників перед згаданим європейським форумом. «Це сором для нашої країни і федерації, яку в світі знають із поганого боку», — продовжує критику пані Стелла.

Турнір несе й певний виховний момент, адже має на меті прищеплювати любов до спорту, зокрема до гімнастики, підростаючому поколінню. Саме тому вхід на змагання буде безкоштовним, а самі планують приїзд на подію дітей із Київської області — хай подивляться на виступ спортсменів. А якщо хтось і байдужий до спорту, тому має сподобатися концерт перед основною частиною Кубка. Подбали тут і про найменших відвідувачів — для них обладнають парк розваг.