НОВИНИ ПЛЮС

27.02.2009

Зекономили на паливі?

Триває розслідування причин позавчорашньої катастрофи турецького пасажирського літака «Боїнг–737» поблизу Амстердама. Голландські експерти вважають най­імовірнішою версією катастрофи нестачу палива — з метою зменшення ваги літака та економії палива деякі авіакомпанії заправляють лайнери лише його мінімально необхідною кількістю. Туреччина спростовує таку версію, а, втім, на її користь свідчить той факт, що, впавши, «Боїнг» не спалахнув.

У районі катастрофи вже знайдено «чорні скриньки» літака. Їх відправили на розшифрування до Парижа. Літак «Турецьких авіаліній», заходячи на посадку, почав стрімко втрачати висоту та впав на поле за 500 метрів від автостради та за 20 кілометрів від центру Амстердама. Внаслідок катастрофи загинуло дев’ятеро осіб — двоє пілотів, помічник пілота та шестеро пасажирів. Більше 50 людей отримали поранення, шестеро з них перебувають у критичному стані.

Заворушення в Бангладеш

Позавчора переговори бійців воєнізованих підрозділів служби охорони кордону Бангладеш (BDR) зі своїм командуванням щодо підвищення зарплати закінчилися збройним конфліктом. Прикордонники–бунтівники взяли в заручники командувача та ще приблизно 100 осіб і забарикадувалися у штаб–квартирі BDR у столиці країни — Дацці. Уряд послав на придушення заколоту поліцію та регулярні війська. Увесь позавчорашній день тривала стрілянина, в якій досьогодні загинуло щонайменше 77 осіб. Уночі бунтівники погодилися скласти зброю в обмін на обіцяну амністію. Але вчора не зробили цього, а лише звільнили 50 цивільних заручників — жінок і дітей.

Учора подібні заворушення зі стріляниною розпочалися ще в 12 містах Бангладеш, повідомляють агенції «Рейтер» та «Франс пресс».

Турецький зв’язковий

Іран звернувся до Туреччини з проханням стати посередником Тегерана у його спробі поліпшити відносини з Вашингтоном. Про це повідомив у вчорашньому інтерв’ю британській газеті «Гардіан» прем’єр–міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він уточнив, що Іран звернувся до нього з таким проханням ще наприкінці перебування при владі президента США Джорджа Буша. Ердоган повідомив про таке прохання Тегерана адміністрацію Буша, але реакції не було. Турецький прем’єр запевняє, що його країна надалі готова виконувати роль посередника між США та Іраном.

Міністр із третьої спроби

Барак Обама призначив колишнього губернатора штату Вашингтон Гарі Лока міністром торгівлі США. Лок народився в родині бідних китайських емігрантів, але закінчив престижний Йельський університет. Він має великий досвід роботи в торговельних місіях у Мексиці та Китаї. Якщо Сенат затвердить кандидатуру Лока, то він стане третім азіатом у кабінеті Обами і першим політиком китайського походження в уряді США. Екс–губернатор є вже третім номінантом Обами на посаду міністра торгівлі.

Графік виведення американців з Іраку

Президент США Барак Обама має сьогодні оголосити план–графік виведення американських військ з Іраку. «Франс пресс» дізналася зі своїх джерел, що виведення 142–тисячного американського контингенту відбудеться впродовж наступних 19 місяців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>