Мову краде Суржище

Мову краде Суржище

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Бабище–суржище вкрала слово рідненьке, а ви, люди добрії, візьміть його на устонька та поверніть мові–матері» — такі плакати з жахаючою картинкою розклеять із нагоди Міжнародного дня рідної мови у дошкільних закладах Львова. На картинці — обдерта баба з перекошеним від люті обличчям, обмотана дірявою наміткою, на пальцях її рук і ніг — довгі міцні кігті. Вона вхопила білявого хлопчика і несе його в бік темного лісу... Перед малюками чіплятимуть ще й інші плакати на тему збереження рідної мови.

Захист усупереч Хартії

Захист усупереч Хартії

Однією з двох мов українських греків, урумська — корінна для України, адже виникла на її теренах, у Криму. Частина греків перейшла на тюркську мову, яку стали називати урумською. 230 років тому російський уряд депортував греків–урумів з їхньої батьківщини, тепер вони мешкають у Приазов’ї. Їхня мова була повнокровною понад 100 років після депортації, але з середини ХІХ століття вийшла з громадського вжитку. Сьогодні немає урумською ні радіопередач, ні газет. Але нею говорять, співають і пишуть вірші й прозу. Урумів в Україні понад 60 тисяч. Досі не було жодного посібника з вивчення їхньої мови. Хоча у 2000–му вийшов друком «Урумсько–український словник», є також «Українсько–урумський розмовник». Утім єдина урумська абетка в Україні ще не встановлена.

Дозаправили...

Дозаправили...

Усе сталося вчора вранці, о 4:10 за місцевим часом: вантажний літак Ан–12 з п’ятьма членами екіпажу на борту, після перезаправки якраз злітав з аеропотру міста Луксор, аби прямувати до України, як у нього спалахнув двигун. Полум’я перекинулося на увесь літак. Охоплений вогнем Ан–12 розбився, і п’ятеро членів його екіпажу загинули. «Пожежні машини одразу ринулися туди, але вогонь був швидший за нас», — цитує агентство «Ассошіейтед пресс» слова посадовця єгипетської авіації, який побажав залишитися неназваним. Літак належав компанії з ПАР «Аероліфт», а з 5 членів екіпажу — двоє громадян України, двоє білорусів і один росіянин.. МЗС України через компанію–власника літака уточнює особи загиблих українців та їх українські адреси, аби доправити тіла рідним для поховання. Компанія–власник літака направила до Єгипту свого представника для допомоги в цьому, повідомляє МЗС.

«Перевертні» на волі, прокурор — із лампасами

«Перевертні» на волі, прокурор — із лампасами

Позавчора в Запоріжжі служителі Феміди виправдали підполковника Ігоря Криволапова, колишнього начальника Червонолиманської міліції, якого прокуратура обвинувачувала у викраденнях та вбивствах, а також у фальсифікації справи вбитого ще влітку 2001 року журналіста зі Слов’янська Ігоря Александрова.

Гелікоптер у білому халаті

Гелікоптер у білому халаті

Голова Дніпропетров­ської ОДА Віктор Бондар та голова обласної ради Юрій Вілкул відкрили докорінно реконструйовану Дніпропетровську центральну районну лікарню. Тепер тут з’явився майданчик для вертольота.

Усе вирішує суд

Усе вирішує суд

На цьому тижні Міністерство юстиції повідомило, що банки мають повне право без відповідної постанови суду стягувати із позичальників майно, що виступає предметом застави, при невиконанні умов іпотечного договору. Це повідомлення викликало безліч питань у банківських клієнтів.

Справи «пріоритетні», мовчати не можна!

Справи «пріоритетні», мовчати не можна!

Незважаючи на низку публікацій у вітчизняних засобах масової інформації та чи не вперше наданий Україні шанс провести експертизу «плівок» Мельниченка, яка, ймовірно, дозволить встановити організаторів і підбурювачів убивства журналіста Георгія Гонгадзе і буде визнана світовою спільнотою, українська влада мовчить. Себто мовчить очільниця Кабміну, адже, як писала «УМ», парламент проголосував за виділення коштів для проведення міжнародної експертизи, яка запланована на 15 березня, а Президент України Віктор Ющенко написав Юлії Тимошенко навіть спеціальне «запрошення» — листа, в якому просив проконтролювати фінансування. Утім, незважаючи на попередні заяви і запевнення, що справу буде доведено до кінця, згодом Прем’єрка, судячи з усього, змінила свою думку, оскільки заявила, що уряд фінансуватиме лише те, що передбачено у бюджеті. Однак важко повірити, що необхідні для закордонної експертизи 150 тисяч гривень є непосильними.

Весняний прорив

Весняний прорив

Найбільший доброчинний проект в історії України, покликаний допомогати важкохворим дітям, отримав перемогу в бюрократичній війні. На черговому засіданні Київради 102 депутати зі 120 проголосували за те, щоб надати лікарні «Феофанія» земельну ділянку площею 10,77 гектара для будівництва Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері і дитини — «Дитячої лікарні майбутнього». З огляду на те, що всі необхідні дозволи вже зібрані, проектні роботи завершені, а на рахунку лікарні лежить чимала сума, уже наступного місяця на ділянці почнуться будівельні роботи. Для того, щоб не гаяти часу, Фонд «Дитяча лікарня майбутнього» (створений у межах очолюваного Катериною Ющенко МБФ «Україна 3000») закладе фундамент за власні кошти, не чекаючи державного фінансування.

Всі статті рубрики