НОВИНИ ПЛЮС

12.02.2009

Таліби напали на Кабул

Учора бойовики Талібану атакували відразу кілька урядових будинків у столиці Афганістану: два підірвано, а в трьох інших районах міста лунала стрілянина. Бі–Бі–Сі повідомляє про щонайменше десять убитих та 30 поранених. Терористи–самогубці підірвали управління в’язниць та будівлю міністерства юстиції, тому вцілілих евакуювали через вікна третього поверху. Представники Талібану заявили, що їхньою мішенню були співробітники Міністерства внутрішніх справ Афганістану. За попередніми даними, семеро з десяти вбитих є співробітниками поліції. Після нападу вулиці міста спустіли, а силові структури проводили операцію «зачистки».

Напад стався напередодні сьогоднішнього візиту до Кабула нового спецпредставника США в Афганістані та Пакистані Річарда Холбрука.

Антикризова програма Обами

Сенат США позавчора затвердив запропоновану президентом Бараком Обамою програму стимулювання американської економіки, яка потерпає від кризи. На цю мету виділено 838 млрд. доларів. Того ж дня міністр фінансів Тімоті Гейтнер оголосив про новий план порятунку економіки, в рамках якого американським банкам буде виділено загалом 1,5 трильйона доларів.

Молитва про дощ

Сирія третій рік поспіль потерпає від найсильнішої за останні 40 років засухи, тому президент Башар ель–Асад звернувся до міністерства ісламської доброчинності організувати по всій країні молитви про дощ, повідомляє офіційна сирійська інформагенція «Сана». Відтак спеціальна молитва про дощ, «Сатал аль–Істіска», відбудеться най­ближчої суботи по всій країні. Влада закликала духовних осіб прочитати ці молитви у найбільших мечетях у кожному окрузі країни. Найбільша засуха панує на півночі та сході країни, тому спецпідрозділи ООН уже надають термінову допомогу селянам цих регіонів.

Економний НАТО

НАТО планує перегляд деяких своїх програм і навіть обмеження кількості генеральських посад, повідомляє Польське телебачення. Це пов’язано зі зменшенням бюджетного фінансування у всіх країнах–членах Альянсу. Дебати в цій справі відбудуться 19–20 лютого в Кракові під час засідання міністрів оборони країн НАТО. Альянс має визначитися з пріоритетами своїх витрат в умовах кризи.

У Кракові також говоритимуть про перерозподіл генеральських посад у зв’язку з поверненням до військових структур НАТО Франції. Затягування пасків, схоже, не заторкне самих бюрократичних структур Альянсу, бо міністри оборони прибудуть до Кракова з дружинами, як і представники 41 країни, які входять до складу Міжнародних сил підтримки безпеки в Афганістані. Загалом до Кракова прибуде понад дві тисячі функціонерів Альянсу.

Мексика у крові

Реляції про взаємні війни між бандами наркоторгівців та їхнє протистояння з поліцією в Мексиці все більше скидаються на фронтові повідомлення з Афганістану чи Іраку. Лише впродовж останньої доби в країні в кількох сутичках загинули 35 осіб, повідомила вчора «Франс пресс». Кровопролиття розпочалося у вівторок, коли озброєні люди викрали дев’ятьох членів банди–суперника в півторатисячному містечку Вілья–Аумада неподалік кордону зі США, а потім стратили шістьох із них. Пізніше в бій із наркодилерами вступили урядові сили, які вбили 14 бандитів. При цьому загинув один військовослужбовець. Наркоторгівці, починаючи з минулого року, вбили у Вілья–Аумада двох начальників поліції та кількох поліцейських. Загалом у цьому містечку впродовж минулого року вбито 220 осіб.

В останні роки хвиля насилля, пов’язана з наркоторгівлею, накрила Мексику. Днями президент Мексики Феліпе Кальдерон повідомив, що минулого року у пов’язаних із наркоторгівлею зброй­них сутичках у країні загинули 5300 осіб. Ще тисячу осіб було викрадено.

Убито командувача ВПС Азербайджану

Командувача Військово–повітряними силами Азербайджану було застрелено вчора біля свого будинку в столиці країни Баку. О восьмій годині ранку, коли генерал–лейтенант Раїль Рзаєв сідав до автомобіля, до нього підійшов невідомий і вистрелив у голову. Генералу було 64 роки. Він очолював ВПС Азербайджану з 1992 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>