Розігріли зиму пристрастю

12.02.2009
Розігріли зиму пристрастю

Артем Мілевський забиває вирішальний м’яч у ворота словаків. (Фото з сайту ФФУ.)

До незвичної для нас практики проводити товариські зустрічі взимку українська національна команда залучилися лише кілька років тому. Ці експерименти чомусь нагадують виступи збірних у клубі веселих і кмітливих, коли в єдине ціле намагаються об’єднати кілька колективів. Кожен намагається «жартувати» на свій лад, а в підсумку виходить не надто злагоджений хор.

 

Хор імені футболу

У першій зустрічі на Кіпрі збірна виглядала відверто розбалансованою. Наші гранди — «Шахтар», «Динамо», «Металіст» — намагаються наблизитися до піку форми вже зараз, оскільки за тиждень їм битися в Кубку УЄФА. Представники інших українських клубів форсувати події не поспішають, готуючись до відновлення національного чемпіонату в березні.

У різному стані перебувають і легіонери. Капітан «синьо–жовтих» Андрій Шевченко лише зрідка виходить на поле в формі «Мілана». До того ж у 32–річ­ного форварда виявилися проблеми зі здоров’ям, і до табору збірної він не прибув. Інший нападник, Андрій Воронін, ігровою практикою в «Герті» не обділений, хоча й забиває рідко. У тонусі має перебувати й хавбек «Гронінгена» Євген Левченко, оскільки чемпіонат Голландії в розпалі. Півзахисник «Зеніта» Анатолій Тимощук зі своїм клубом також готується до баталій Кубка УЄФА, тому мав би набирати кондиції вже зараз.

Крім Шеви, Олексій Михайличенко не зміг залучити до збірної через травми кіпера Станіслава Богуша та захисників Григорія Ярмаша й Олександра Кучера. А в останній момент отримав ушкодження на тренуванні «Шахтаря» ще один воротар — Андрій П’ятов. Тож нашим тренерам не залишалося нічого іншого, як довірити останній рубіж Олександру Шовковському й дебютанту Рустаму Худжамову — кожному на один матч.

Перемога на характері

Для лютневого перегляду боєздатності суперники українській збірній дісталися гідні. У півфіналі наші позавчора зіграли зі словаками, які у відбірковому турнірі ЧС–2010 ідуть на першому місці своєї групи, випереджаючи більш іменитих поляків, чехів і словенців.

Попри «несезон», гравці обох команд продемонстрували бажання битися за перемогу. Хоча додаткового заряду у вигляді виконання національного гімну наші хлопці не дочекалися — організатори десь загубили фонограму.

У «синьо–жовтих» виділявся таранний дует форвардів Мілевський — Се­лез­ньов, який у підсумку й забезпечив збірній України вихід до фіналу. Обидва були схожими як зовнішньо, так і за своїми діями на полі — боролися за м’яч, картинно падали й не соромилися йти на загострення. Власне, за чергове приземлення динамівця на газон кіпрський рефері й призначив наприкінці зустрічі 11–метровий, який визначив переможця.

До цього було ще чотири красиві голи, які, втім, стали наслідком явних помилок оборонців. Відзначимо дебютний м’яч за збірну півзахисника «Металіста» Сергія Валяєва — словаки помилилися зі створенням штучного положення «поза грою», а наш «опорник» відправив снаряд у сітку більярдним ударом через стійку. Відбувся у Лімасолі й ще один дебют — уперше за національну команду зіграв 20–річний захисник «Дніпра» Павло Пашаєв.

За суперників відзначалися легіонери. Спочатку Роберт Віттек із французького «Лілля» перехитрив Тараса Михалика, а в другому таймі рахунок після розіграшу кутового зрівняв Марек Гамшик з італійського «Наполі». Попри ці помилки, наші змогли вирвати перемогу, хоча новоспечений форвард «Дніпра» Володимир Гоменюк мав оформлювати вихід до фіналу значно раніше.

Учора стало відомо, що в новому рейтингу ФІФА збірна України піднялася з 16–ї сходинки на 14–ту. Увечері опонентом українців у фінальному матчу кіпрського турніру була збірна Сербії. Проти своїх колишніх співвітчизників мав вийти на поле і громадянин України Марко Девич.

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:

— Гра з нашого боку вийшла доволі непоганою. Спостерігалося певне взаєморозуміння, хлопці показали пристойні швидкості, грамотні тактичні дії. Звичайно, з огляду на те, що ми пропустили два м’ячі, можна констатувати, що без помилок не обійшлося. Але в нас було достатньо можливостей, аби задовго до фінального свистка забезпечити перемогу.

Владімір Вайсс, головний тренер збірної Словаччини:

— Наша команда виглядала незіграною, а деякі футболісти не перебували в тих кондиціях, які ми очікували від них побачити. Головною помилкою вважаю зайву «активність» крайніх оборонців, котрі часто йшли в атаку, не встигаючи потім виконувати свої прямі обов’язки.

 

ТАБЛО

12–й турнір на призи Федерації футболу Кіпру. Півфінали:

Кіпр — Сербія — 0:2 (Йованович, 25; Лазович, 42)

Україна — Словаччина — 3:2

Голи: Валяєв, 11; Селезньов, 47; Мілевський, 81 (пен.) — Віттек, 42; Гамшик, 69

Україна: Шовковський, Несмачний, Михалик, Мандзюк (П. Пашаєв, 46), Чигринський, Валяєв (Тимощук, 78), Ротань, Алієв, С. Кравченко (Калиниченко, 78), Мілевський, Селезньов (Гоменюк, 67)

Словаччина: Сенецьки, Пекарік (Штівар, 84), Шкртел, Дюріца, М. Чех, Штрба (Гамшик, 58), Печалка (Куцка, 58), Обжера (Стох, 70), Козак (М. Петраш, 80), Шестак, Віттек

Суддя — К. Панікос (Кіпр)

Попередження: Кравченко, 58; Чигринський, 68 — Печалка, 40

Лімассол, стадіон «Циріон», 200 глядачів

* * *

Товариські матчі молодіжних збірних (U–21)

Туреччина — Україна — 2:2 (Тевсіт, 19, 62 (пен.) — Фурта, 5; Касьян, 59)

Україна: Загладько (Шеліхов, 46), Сахневич, Ярмоленко (Бідловський, 46), Вовкодав, Касьян, Яворський, Фурта, Матвєєв, Федорчук, Голодюк (Фартушняк, 46), Поступаленко (Білий, 46).

Туреччина — Україна — 1:2 (Айдогду, 29 — Коноплянка, 25; Васін, 69)

Україна: Каніболоцький, Григорик (Фартушняк, 60), Селін, Ракицький, Васін, Степаненко, Морозюк, Зозуля, Коноплянка (Поступаленко, 82), Родіна, Чеснаков.

* * *

Контрольні матчі. «Шахтар» — «Рапід» (Румунія) — 2:1 (Фернандіньйо (пен.), Жадсон (пен.)), Бразилія — Італія — 2:0 (Елано, 13; Робіньйо, 27).