Доведеться підключати багатоканальний...

05.02.2009
Доведеться підключати багатоканальний...

Красномовна хода Прем’єра повз міністрів промисловості й АПК: ну начувайтесь! (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Всього лише сім чарівних цифр! Звичайний київський телефонний номер завдяки дипломатичним та іншим каналам стане відомим у цілому світі. Захотів який–небудь мільярдер покласти свої капітали на «зеро», тобто у динамічно падаючу економіку, будь ласка: вам не треба простоювати в черзі, один телефонний дзвінок — і ми приймемо ваші гроші! На відміну від економістів, які причиною зменшення обсягів іноземних інвестицій в Україну називають світову фінансову кризу, через яку капітал концентрується на прогнозованих ринках, Прем’єр–міністр вважає, що вся справа у процедурі безперешкодного спілкування мільярдера та чиновника. Тепер перешкоду усунуто, і країна, затамувавши подих, може стежити за динамікою валютних надходжень.

 

Бензин марки «Фата Морґана»

Наступна ініціатива уряду — забезпечити вітчизняних селян дешевим дизельним пальним. У повітрі запахло весною, і в урядовому будинку вирішили заслухати звіт аграрного міністра на тему — як МінАПК виконує свої п’ять пріоритетів на 2008 рік (Прем’єр, заступаючи на посаду, змусила кожного міністра оголосити ці пріоритети — Авт.). Але у своєму вступному слові вирішила створити маленьку сенсацію. «Ми готуємо проект рішення, щоби дизельне пальне, яке видобуває (!) «Укргазвидобування», відвантажувалося в області за ціною 4200 гривень за тонну з ПДВ», — Юлія Тимошенко, злегка обмовившись, кілька разів повторила ціну, наголошуючи, що вона остаточна й коригуванню не підлягає.

За словами міністра АПК Юрія Мельника, селянам для чотирьох місяців роботи треба 600 тисяч тонн солярки та 200 — низькооктанового бензину. Близько 150 тисяч бензину його відомство сподівається отримати завдяки «Укргазвидобуванню» за цією зафіксованою Прем’єром ціною. «Ми нікого не «нахилятимемо», це майже ринкова гуртова ціна, що становить нині 4700 гривень. Це фактично межа собівартості, то ж підприємства працюватимуть із дуже малою, але рентабельністю», — відбивався на брифінгу міністр, даючи зрозуміти, що система компенсації за знижені ціни для виробників не передбачена.

А це значить, що змусити їх грати за цими правилами буде нелегко. Як відомо, з усіх нафтопереробників у розпорядженні уряду є тільки «Укртатнафта». Вона, за оцінками експертів, може дати близько ста тонн пального — практично порівну дизеля та бензину. Просити решту доведеться у приватних підприємств, більшість із яких, до речі, належить російському капіталу. Юрій Мельник зізнався — назвати компанії, які погоджуються продавати селянам дешеве пальне у таких кількостях, він не може.

У темряві я одразу ж стріляю!

Юлія Тимошенко продовжує закручувати гайки у системі облгазів та обленерго. Можливо, цілком випадково, але значну частину активів у цій сфері викупив її найзатятіший супротивник Дмитро Фірташ. Учора уряд ініціював резонансний законопроект — заборонити відключати від струму військові частини, які перебувають на чергуванні, а також важливі соціальні об’єкти: пологові і дитячі будинки, відділення реанімації у лікарнях тощо.

Спеціально для вироблення такого рішення напередодні перший віце–прем’єр Олександр Турчинов зібрав нараду за участю військових та енергетиків.

Приводом для такої ініціативи став безпрецедентний випадок, коли нещодавно без струму залишилася військова частина, яка перебувала на бойовому чергуванні. Енергопостачальникам забороняла діяти подібним чином постанова Кабміну, тепер — якщо проект пройде Верховну Раду (а експерти оцінюють його шанс доволі високо — Авт.) — на заваді таким діям стане закон. І, відповідно, значно суворіші санкції. «Той, хто це зробив, підлягатиме величезним штрафам, — пояснила Прем’єрка. І не забула при цьому й про політичний аспект, — держава, при уряді Януковича, приватизуючи всі ці об’єкти, не поставила їм жодної вимоги. Просто роздали облгази й обленерго своїм людям, а зараз уся країна потерпає від відключень, які здійснюють хаотично, за бажанням власників».

Не для себе, заради держави!

Ще один камінець — у бік недавнього соратника, екс–керівника Державної митної служби України Валерія Хорошковського. «Вчора ми на митниці отримали контрабандний товар, — весело посміхнулася Юлія Володимирівна, виблискуючи золотистою сукнею. — 4,5 мільйона доларів одразу ж у бюджет! Це теж приємно. Це свідчить, що митниця запрацювала: буквально в перші дні великий обсяг контрабанди, який затримано і конфісковано. Я сподіваюся, що нове керівництво митниці працюватиме успішно».

Прем’єрка підтвердила інформацію пана Хорошковського, буцімто вона намагалася придбати у нього телеканал «Інтер». Але заявила: вона діяла не заради себе, а від імені відомих світових медіа–компаній. Така оборудка, на думку Юлії Тимошенко, була би дуже вигідна для України: «Інтер», за її словами, — це приклад крайньої необ’єктивності, яку канал демонструє під тиском справжнього власника, Дмитра Фірташа. «Всі новини формують у лабораторіях Фірташа», — заявила Прем’єрка.

 

З ХВОРОЇ ГОЛОВИ — НА ЗДОРОВУ

Нацбанк — поганий нафтотрейдер!..

Юлія Тимошенко вважає, що головною причиною зростання цін на пальне (у світі вони знижуються відповідно до здешевлення бареля нафти. — Авт.) — є зростання курсу долара. «Завозять імпортоване дизпаливо, імпортовану нафту, імпортовані всі нафтопродукти, тому курс гривня/долар дуже відбивається на ціні в роздрібній торгівлі на бензин і дизельне пальне», — розставила крапки над «і» Прем’єр. І знову звинуватила в ситуації на паливному ринку України керівництво Національного банку.

Проте нестабільність на валютному ринку не зменшує роботу, яку має Антимонопольний комітет, перевіряючи можливі факти змови нафтотрейдерів. Прем’єр дала АМКУ рівно тиждень, аби там оприлюднили своє рішення.

Прем’єр дуже ухильно коментувала свою інціативу залучити кошти для фінансування дефіциту бюджету як позику безпосередньо в урядах деяких країн. Раніше Юлія Володимирівна заявила, що з кількома вже досягнуто домовленості. Журналістів дуже цікавило, які саме держави виявили бажання проспонсорувати Україну — і чи є серед них Росія. «Усе, що зараз відбувається, це — на рівні переговорів, це є робочі технічні моменти», — посміхнулася Леді Ю, нагадавши пресі, що перемовини мають відбуватися у цілковитій тиші. Щоправда, на якому саме етапі має закінчитися обітниця мовчання, — пані Тимошенко так і не сказала.