НОВИНИ ПЛЮС

30.01.2009

Президент оскаржує звільнення Стельмаха

Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з клопотанням щодо тлумачення повноважень Верховної Ради в частині звільнення з посади голови Нацбанку за поданням Президента. Підставою для внесення такого конституційного подання є «практична необхідність в офіційній інтерпретації відповідних положень Конституції», а також обставини ухвалення парламентом постанови про діяльність Нацбанку в період фінансової кризи, заявила заступниця глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук. Глава держави просить розглянути це подання терміново «у зв’язку зі складною економічною ситуацією в країні та складним станом у фінансовій сфері».

Лавриновича замінить Мартинюк?

У коаліції розглядають можливість призначити першим заступником Голови Верховної Ради комуніста Адама Мартинюка. Наразі цю посаду займає «регіонал» Олександр Лавринович. У такий спосіб представники коаліції мають намір заручитися підтримкою комуністів і заохотити їх не підтримувати висловлення недовіри уряду Тимошенко, пише газета «Коммєрсант–Україна».

«Самооборона» закінчується... і починається?

«Народна самооборона» як не структурований громадський рух, припиняє свою діяльність. Про це в інтерв’ю газеті «Сільські вісті» розповів лідер «НаСа», міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Вона трансформується в політичну силу. За словами Луценка, у лютому збереться з’їзд партії «Вперед, Україно!», на якому буде проведено низку організаційних змін. «Тобто буде створена повноцінна політична сила, у якої буде свій голова, свої секретарі, почнеться відновлення структурованих осередків на місцях. Ми переходимо до стадії партійного будівництва і розробки своєї власної політичної програми», — пояснив Луценко.

В. о. — повторно

Кабінет Міністрів удруге призначив виконувачем обов’язків голови Фонду держмайна Дмитра Парфененка. При цьому уряд скасував своє попереднє розпорядження, яким призначав Парфененка в. о. «тимчасово, до призначення в установленому порядку голови Фонду державного майна України». Нова версія розпорядження звучить так: «До прийняття Верховною Радою відповідного рішення покласти виконання обов’язків Голови Фонду державного майна на заступника голови Фонду Парфененка Дмитра Миколайовича».