Митне крило безпеки

29.01.2009

У трудовій книжці відомого бізнесмена й політика Валерія Хорошковського з’явився новий запис: колишній заступник голови Адміністрації Президента Кучми, міністр економіки в уряді Януковича, перший заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони вже за президентства Віктора Ющенка і, нарешті, голова Державної митної служби у Кабміні Тимошенко відучора обіймає посаду першого заступника голови Служби безпеки. На це місце його своїм указом призначив Президент, паралельно збільшивши кількість перших заступників голови СБУ до двох.

Коли на сайті глави держави з’явився відповідний указ, Хорошковський іще сидів у кріслі головного митника. Яке, втім, уже нагадувало палубу річкового «трамвайчика» в дев’ятибальний шторм, з огляду на наполегливі чутки про те, що 40–річний голова ось–ось із нього вилетить. Так зрештою і сталося: по обіді із засідання Кабінету Міністрів надійшла інформація про те, що Валерія Хорошковського звільнено з посади голови Держмитслужби.

За офіційною версією, яка курсувала напередодні у пресі, Хорошковський мав піти з посади через різке падіння митних надходжень у бюджет (за даними за січень — 31% від плану). Водночас у неформальних бесідах із журналістами соратники Прем’єр–міністра Тимошенко визнавали, що насправді головний митник втрачає своє крісло через відмову незаконно вчинити по відношенню до Дмитра Фірташа — співвласника скандальновідомої газової компанії «Росукренерго». Раніше Хорошковський відмовився розмитнювати газ (11 мільярдів кубометрів), який закачало у газосховища України «РУЕ», попри наполягання Прем’єра на тому, що НАК «Нафтогаз України» придбав цей об’єм блакитного палива у «Газпрому». Окрім того, вони з Юлією Тимошенко не зійшлися на ґрунті телеканалу «Інтер». Прем’єрка нібито наполягала на тому, щоб Хорошковський продав «Інтер», подейкують, саме їй, хоча офіційно, звісно, йшлося про абстрактного «закордонного інвестора».

Митники залишалися обезголовленими недовго — Кабмін оперативно призначив головним у Держмитслужбі Анатолія Макаренка, який раніше очолював Київську регіональну митницю. А в Службі безпеки поповнення в лавах свого керівництва сприйняли позитивно. За офіційною інформацією прес–служби СБУ, прихід Валерія Хорошковського «сприятиме посиленню боротьби з корупцією та контрабандою», адже, за рішенням Президента, новопризначений перший заступник Валентина Наливайченка відповідатиме за організацію роботи з захисту економічної безпеки держави та боротьби з відмиванням брудних коштів. Крім того, в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко зазначив, що саме завдяки Хорошковському як голові Державної митної служби «було суттєво поліпшено рівень співпраці СБУ з митницею, цьому сприяла принципова позиція Валерія Івановича у боротьбі з корупцією у митних органах». Закиди опонентів, які обурюються, як можна призначати у Службу безпеки бізнесмена, який, до всього, має бізнес–інтереси в іншій державі (зокрема Росії), на Володимирській та Банковій не сприймають. Очевидно, з тих міркувань, що найкраще боротиметься за економічну безпеку держави той, кому добре відомі ймовірні шляхи її порушення.