НОВИНИ ПЛЮС

24.01.2009

Кастро дивиться в небеса

У статті Фіделя Кастро, яку передрукували днями кубинські газети, колишній керманич країни натякає, що може не дожити до кінця президентського терміну Барака Обами. Фідель улітку 2007 року переніс складну операцію на кишківнику, потім довго важко хворів і минулого року змушений був передати владу своєму братові Раулю. Нині лідер кубинської революції все рідше з’являється на публіці, хоча, як стверджує у згаданій статті, постійно стежить за новинами, інформацією державної ваги, розмірковує над останніми подіями. «Зараз я почуваюся добре, однак наполягаю, що ніхто з керівництва країни не мусить відчувати залежності від моїх періодичних публікацій, стану мого здоров’я чи від моєї можливої смерті», — ці слова виглядають як передмова до заповіту.

Нові призначення в уряді США

Сенат США затвердив призначення міністрів житлобудівництва (Шон Донован) і транспорту (ним став конгресмен Рей Лахуд, другий після керівника Пентагону Роберта Гейтса республіканець в адміністрації Обами). Також Сенат затвердив Сьюзан Райс постійним представником при ООН. А президент Барак Обама підписав наказ про призначення колишнього сенатора Джорджа Мітчелла спецпредставником США на Близькому Сході. Як передає «Ассошіейтед пресс», очікується, що найближчими днями Обама призначить уже колишнього постпреда США при ООН Річарда Холбрука спецпредставником країни в Афганістані. Знаний дипломат Холбрук був радником із зовнішньополітичних питань у передвиборчому штабі Хілларі Клінтон, нині — держсекретаря США.

Конго: революція закінчилася арештом ватажка

Заарештовано ватажка заколотників, які воювали проти уряду Демократичної Республіки Конго, генерала Лорана Кунду. Генерал, який очолив повстанські війська восени 2008–го, покладався на сили народності тутсі, яка мешкає частково в ДРК, а частково — у сусідній Руанді. Але 5 грудня між владою Конго та Руанди було укладено домовленості про спільну боротьбу з повстанцями, відтак Кунду, який хотів «звільнити всю країну», вдалося заарештувати.

Чорні викрадачі

В Африці почастішали викрадення європейців. Так, учора на кордоні Нігеру та Малі було викрадено з метою викупу туристів — подружню пару зі Швейцарії, німкеню та британця, повідомляє «Франс пресс». Туристи мандрували Нігером на автівці. Машину було знайдено за 60 км від кордону, на території Малі. Аналітики стверджують, що «сухопутними сомалійськими піратами» є народність туарегів, що мешкає на півночі Малі. Так, у грудні минулого року туареги викрали спецпредставника ООН Роберта Фоулера.

Мирові судді для Хорватії і Словенії

Тривала суперечка між Хорватією та Словенією щодо сухопутного та морського кордонів переросла у «холодну війну». Хорватія виконала всі умови вступу до Європейського Союзу і мала стати 28–м членом євроклубу наприкінці цього року. Але з огляду на невирішеність лінії кордону, Словенія як член ЄС заблокувала рішення про вступ Хорватії. За таких умов він відкладається на п’ять–шість років, тому Хорватія погрожує передати справу на розгляд Міжнародного суду в Гаазі.

Комісар із розширення ЄС Олі Рен заявив: «Це — білатеральне питання, але воно перетворилося на проблему для всієї Європи». Рен підготував кілька компромісних рішень і готовий надіслати на Балкани групу переговорників, яку, ймовірно, очолить фінський дипломат, минулорічний лауреат Нобелівської премії миру Марті Ахтісаарі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>