Хілларі ослабить Пентагон,

15.01.2009
Хілларі ослабить Пентагон,

Кандидатка на пост керівника держдепу Хілларі Клінтон із головою сенатського комітету з іноземних справ Джоном Керрі. (Фото Рейтер.)

До вступу нового президента США на посаду лишається ще п’ять днів, а в американському Сенаті вже відбулися слухання із затвердження наступного держсекретаря — Хілларі Клінтон. Державний департамент є зовнішньополітичним відомством Сполучених Штатів, тож представлення місіс Клінтон було, по суті, презентацією нової дипломатичної концепції США. Головний месидж від колишньої першої леді країни в ході сенатських слухань був таким: адміністрація Барака Обами у своїй зовнішній політиці робитиме більший акцент на дипломатію, ніж на застосування військової сили.

«Наша зовнішня політика була розбалансованою. Пентагон став надто великим за рахунок [послаблення] держдепартаменту», — визнала Клінтон. Вона має намір змінити дисбаланс за підтримки міністра оборони Роберта Гейтса. Нагадаємо, він був призначений Бушем і залишиться на посаді й при Обамі. Клінтон назвала Гейтса «ясно мислячим керівником».

«Америка не може вирішувати найскладніші проблеми самотужки, а світ не може вирішити їх без Америки», — цитує Хілларі агенція «Інтерфакс». Також пані Клінтон заявила, що хотіла б привести в держдеп побільше експертів задля можливого роззброєння. А своїм пріоритетом на посаді вона назвала закінчення війни в Іраку. Першим кроком для цього має стати виведення військ США з іракських міст до червня, що відповідає вже укладеній угоді між адміністрацією Буша й урядом Іраку.

Найстарший сенатор–республіканець Річард Лугар схвально відгукнувся про кандидатуру Хілларі, заявивши, що її присутність на вищій дипломатичній посаді може відкрити для Америки нові можливості. Водночас він відзначив небезпеку «конфлікту інтересів» між керівництвом держдепу і діяльністю чоловіка Хілларі — колишнього президента США Білла Клінтона, який займається збором грошей для благодійних потреб. Лугар сказав, що ситуація вимагає великої обережності й прозорості.

Цікаво, що підтримати матір на представленні прийшла дочка Клінтонів — Челсі, тоді як Білл залишився вдома, «щоб не відволікати увагу Хілларі».

Сенатський комітет має провести голосування з кандидатури місіс Клінтон уже сьогодні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Тімоті Гейтнер — кандидат на пост міністра фінансів у адміністрації Барака Обами — позавчора під час слухань у Сенаті визнав, що в період із 2001 по 2004 рік ухилився від сплати податків на суму 34 тис. доларів та наймав як прибиральницю і домогосподарку нелегальну емігрантку. Приховані гроші він заробив у МВФ.

Гейтнер виплатив податкову заборгованість ще минулого року — тобто до того, як Обама номінував його на мінфін. Але ця неприємна історія може стати причиною, з якої Сенат не затвердить Тімоті Гейтнера на посаді міністра.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>