На горбі Горбунової

15.01.2009
На горбі Горбунової

У дуелі лідерів Саша Горбунова значно перевершила болгарську американку Монік Куїн. (Фото з сайту ФБУ.)

Якщо й цього разу наші панянки не потраплять на Євробаскет, то вони цілком зможуть претендувати на віртуальну премію найбільшим невдахам сезону. Минулої осені українки самі собі перекрили дорогу у фінал континентальної першості, програвши виїзний поєдинок відвертим аутсайдеркам із Німеччини. Думається, що другого разу підопічні Володимира Брюховецького на знайомі граблі не наступлять. Якість засвоєння пройденого матеріалу «синьо–жовті» продемонструють уже завтра в дуелі з тими ж таки німкенями.

Наразі ж збірна України зробила черговий вагомий крок до своєї мети. Позавчора в столичному спорткомплексі «Меридіан» наша національна команда здобула третю перемогу поспіль у другій кваліфікації Євро–2009 (над болгарками) й практично гарантувала собі путівку до фінальної частини турніру. Для її оформлення де–юре нашим потрібно не програти в Німеччині з різницею більше 25 очок. Такий провал буде з розряду фантастичних, тим паче що українки разом зі своїм наставником заявили про твердий намір узяти в «бундестіму» реванш за вересневу образу. Нагадаємо, саме та невдача позбавила дівчат спокійного святкування січневих свят і змусила грати додаткові матчі.

Вирішальний двобій ще попереду, а в середу «синьо–жовті» зробили все, щоб їхня доля була у власних руках.

Болгарки приїхали до Києва, перебуваючи після двох поразок на старті в становищі «пан або пропав». Суботня поразка в Німеччині шокувала їх самих, тому на зустріч із українками вони вийшли у всеозброєнні.

За великим рахунком, збірні є командами приблизно однакового класу. Суттєва ж різниця полягає в тому, що в суперниць немає гравця такого високого рівня, як уродженка Бердянська Олександра Горбунова. 22–річна Саша зробила найвагоміший внесок у важливу перемогу господарок. Кількість набраних нею пунктів часом доходила до половини загальнокомандних. Нападниця реалізувала всі п’ять штрафних кидків, усі три дальні спроби й дев’ять разів засмучувала суперниць із середньої відстані.

Такий героїзм Горбуновій довелося проявляти з огляду на певні проблеми зі складом. Через травму не виходила на майданчик Олена Огородникова, лише намагається шукати свою гру після перелому ноги основний плеймейкер збірної Інна Кочубей. Добре, що цього дня в ударі були досвідчена Олена Жержерунова й молода Ольга Дубровіна. Особливо хотілося б відзначити 21–річну дніпропетровську баскетболістку, яка не боялася брати ініціативу на себе, штурмуючи захисні редути болгарок.

І хоча українки контролювали події на майданчику більшу частину ігрового часу, гості двічі виривалися вперед (38:37, 56:55). Вирішальними стали завершальні дві хвилини, коли за нічийного рахунку господарки набрали шість очок поспіль.

Володимир Брюховецький, звісно, був задоволений результатом, хоча в ейфорію не впадав. «Ми відчували проблеми, оскільки не змогли вдало ввійти в гру запасні (вони набрали лише 6 пунктів. — Авт.). Дівчата втратили деякі зв’язки, тож гру довелося витягувати лідерам. Тепер їдемо до Німеччини по перемогу в гарному настрої, який намагаємося підтримувати з самого початку турніру», — резюмував український тренер.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Додатковий кваліфікаційний раунд

Група А. Німеччина — Болгарія — 68:60, Україна — Болгарія — 67:61 (17:6, 16:22, 19:22, 15:15; Горбунова (32+10 підбирань), Дубровіна (13), Жержерунова (12) — Куїн (16)).

Турнірне становище: Україна — 6 (3), Німеччина — 3 (2), Болгарія — 3 (3).