РЕТРОСПЕКТИВА–2008

30.12.2008
СІЧЕНЬ

Скільки коштує «Юлина тисяча»?

Рік почався виконанням передвиборчої обіцянки Блоку Тимошенко — повернення коштів вкладникам радянського «Ощадного банку». Не більш як тисяча в одні руки. По всій країні в ощадбанках спостерігався аншлаг, подекуди наслідки тисняви були летальними для деяких черговиків. «Юлина тисяча» спричинила деяке підвищення прем’єрського рейтингу Тимошенко, хоча обіцяні гроші одержала тільки приблизно половина із 10 мільйонів бажаючих. Зате вкидання додаткових мільярдів спричинило розкручування маховика інфляції — купівельна спроможність популістської тисячі насправді помітно «всохла».

 

Дівчина Бонда — українка

Найпомітніший успіх українського кіно мав місце... в Голлівуді. Ольгу Куриленко — акторку й модель родом із Бердянська — обрали на роль «дівчини Бонда» в черговому фільмі про пригоди суперагента 007. Восени стрічка з 29–річною кралечкою в головнішій жіночій ролі прокотилася світовими кіноекранами. Для України свою роль рідною мовою продублювала сама Оля.

 

Кулачні бої на Банковій

Після засідання Ради нацбезпеки в секретаріаті Президента відбулася бійка між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і мером Києва Леонідом Черновецьким. Глава МВС ударив Льоню–Космоса в «місце, яким чоловіки зазвичай пишаються», зреагувавши на слова Черновецького про те, що Луценко просив у нього виділити землю в столиці (перед тим пан Юрій звинуватив мера у фінансових і земельних махінаціях). Проти забіяки Генпрокуратура порушила кримінальну справу, але її було спущено на гальмах.

 

Перший «Шолом» для наших сестер

Сестри Олена й Катерина Бондаренко виграли перший в історії України турнір серії «Великого шолома» — відкритий чемпіонат Австралії в парному розряді. У фіналі наш дует здолав пару Азаренко/Пеер — 2:6, 6:1, 6:4.

 

ЛЮТИЙ

Членами СОТ стали. Але де переваги?

Україна після тривалого переговорного процесу стала 152–м членом Світової організації торгівлі. За прогнозами Міністерства економіки, з моменту вступу наша країна мала б отримати такі переваги, як поліпшення умов торгівлі зі 151 країною світу, зменшення тарифних і нетарифних обмежень на доступ українських товарів на товарні ринки країн–членів СОТ, зниження цін на деякі групи товарів. Але насправді дещо подешевшали хіба автомобілі, натомість для металургів, хіміків тощо невдовзі почалася неабияка скрута.

 

Серце Сербії — в іншій країні

Край Косово, населений переважно албанцями, проголосив незалежність і вийшов зі складу Сербії. Всупереч запеклим протестам Белграда та Росії, під егідою ООН було розроблено відповідний план унезалежнення історично сербської території. Незалежність Косова визнала переважна частина Євросоюзу.

 

Українець побив росіянина

Український «супертяж» Володимир Кличко об’єднав титули чемпіона світу за версіями IBF і WBO, здолавши в 12–раундовому бою за очками російського атлета Султана Ібрагімова. Гонорар у 10 млн. доларів боксери поділили порівну.

 

Плюс українізація всіх кінотеатрів

Після відповідних рішень уряду й Конституційного Суду в Україні почала діяти норма щодо обов’язкового дублювання українською мовою всіх «імпортних» (але не російських) фільмів. Така ініціатива спочатку викликала рішучі протести проросійських політичних сил і частини кінопрокатників, але страйк супроти українізації був немасовим і нетривалим. Тепер усі Джеймси Бонди й Індіани Джонси говорять державною мовою.

 

БЕРЕЗЕНЬ

Двоголовий російський орел

Вибори президента Росії відбулися за передбачуваним сценарієм: у першому ж турі переможцем став Дмитро Медведєв. Ставленик Володимира Путіна набрав понад 70% голосів. До участі у виборах влада не допустила жодного опозиційного кандидата. Зійшовши на «трон», Медведєв одразу призначив Путіна прем’єр–міністром, тож насправді реальним керівником напівтоталітарної країни залишається Володимир Володимирович.

 

Смерть українського миротворця

Під час міжнаціональних хвилювань у Косові в місті Мітровіца сербські радикали атакували групу міжнародних миротворців. Од вибуху гранати постраждали 15 українських вояків. Загинув старший лейтенант Внутрішніх військ тернополянин Ігор Кіналь. Усі українці служили в поліцейському контингенті «блакитних шоломів» за контрактом. Тобто йшли на ризик добровільно.

 

Виконавців засудили. Замовники — на волі

Колегія суддів палати з кримінальних справ Апеляційного суду Києва поставила крапку в судовому процесі за виокремленою справою виконавців убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Микола Протасов отримав 13 років ув’язнення, Валерій Костенко й Олександр Попович — по 12. Безпосередні вбивці отримали по заслугах, але організатор розправи (генерал Пукач) та замовники вбивства залишилися непокараними.

 

Кінець «українського «Курська»

«Нафтогаз–67» — судно з українськими моряками — біля берегів Гонконгу зіткнулося з китайським балкером «Яохай», перекинулося й пішло на дно. Шістьох громадян України та китаянку вдалося врятувати одразу, натомість вістей про долю ще 18 наших моряків у містечку Чорноморське в Криму чекали майже місяць. За спробами пошукових робіт стежила вся Україна. Надії були марними: не вижив ніхто.

 

КВІТЕНЬ

Буш у Києві

Візит року: у День сміху до Києва прибув президент США Джордж Буш. Приїзд лідера супердержави супроводжувався небувалими заходами безпеки. Глава Білого дому насамперед висловився за підтримку України в наданні їй Плану дій щодо членства в НАТО на наступному саміті Північноатлантичного альянсу.

 

НАТО відклали на потім

Саміт Північноатлантичного альянсу в Бухаресті закінчився для України невдачею: План дій щодо членства в НАТО офіційний Київ так і не отримав, хоча підготовча робота велася. Серед противників опинилася навіть сусідка–Угорщина. Перед тим ще в січні Президент Ющенко, Прем’єр Тимошенко і Голова ВР Яценюк підписали звернення до Генсека Яапа де Хоопа Схеффера щодо надання Україні ПДЧ. Загроза вступу в Альянс у лютому–березні спричинила блокування парламенту Партією регіонів, яка діяла дуже оригінально — зокрема, вивішувала в сесійній залі величезні повітряні кулі з написами «НАТО — нет!»

 

Підемо складати тести ЗНОву

Вступна кампанія–2008 в Україні вперше пройшла під знаком тестів. Навколо впровадження зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників виникало чимало колізій і політичних спекуляцій. Головна мета ЗНО — забезпечити чесне й прозоре оцінювання знань школярів і побороти корупцію при вступі до ВНЗ. Однією з найбільших проблем вступної кампанії стала велика кількість пільговиків. Низький прохідний поріг у 124 бали не завжди дозволяв об’єктивно вирішити конкурсні перипетії. Та попри все, експерти стверджують: зовнішнє незалежне оцінювання стало найуспішнішою реформою, яку вдалося здійснити в освітній сфері за останній час.

 

Гелікоптери гинуть парами

Весна в Україні обернулася аж двома гелікоптерними катастрофами. Спочатку неподалік Вилкового на Одещині упав гвинтокрил з українськими прикордонниками, що летіли на острів Зміїний, загинуло 12 осіб. А наприкінці квітня вертоліт упав на бурову платформу «Таврида» в тому ж Чорному морі — 20 смертей. Ця техніка належала «Чорноморнафтогазу» — тій самій компанії, що місяць тому пережила трагедію зі своїм кораблем «Нафтогаз–67» біля берегів Китаю.

 

ТРАВЕНЬ

«Наргіз» завдав удару по М’янмі

Ураган «Наргіз», який атакував М’янму (Бірму) в ніч із 2 на 3 травня, забрав життя 22 тисяч осіб, ще 41 тисяча людей вважалися зниклими безвісти, понад мільйон залишилися без даху над головою. Це були офіційні дані тоталітарної і відрізаної від світу М’янми, а реальні могли виявитися ще страшнішими.

 

Сичуань — провінція смерті

Найбільший за останні роки землетрус стався в Китаї — підземні поштовхи на південному сході країни вбили майже 70 тисяч осіб. Епіцентр лиха — провінція Сичуань — невдовзі стала мішенню для ще одного удару стихії: через місяць тут сталися сильні повені, які забрали життя близько 200 китайців. Обидві біди почергово позбавили домівок мільйони людей.

 

Друге пришестя Льоні–Космоса

За наполяганням Блоку Тимошенко в Києві відбулися дострокові вибори. Цього разу Юлин план не спрацював: демократи знову не об’єдналися, натомість мер Черновецький укотре вдався до тактики подачок виборцям і знову став міським головою, набравши 37% голосів. Блок Черновецького із 30% підтримки сформував навколо себе більшість у Київраді. Представники «біло–сердечних» у обох «номінаціях» посіли другі місця й залишилися без владних важелів (у Олександра Турчинова — 18,6% голосів, у БЮТ — 22,3%).

 

Кароліна поступилася Білану

На конкурсі «Євробачення» в Белграді переміг росіянин Діма Білан — із невиразною композицією Believe за підтримки артистичного фігуриста і скрипаля він набрав 272 бали. Представниця України Ані Лорак, на думку багатьох, співала найкраще, але з піснею Shady Lady стала «срібною призеркою» (230 очок). Попереднього року наша Вєрка Сердючка так само була другою.

 

ЧЕРВЕНЬ

Тріумфатори футбольної Європи

Футбольний Кубок чемпіонів утретє виграв «Манчестер юнайтед», обігравши у фіналі в Москві земляків із «Челсі» по пенальті. А переможцем чемпіонату Європи, що відбувся на полях австрії і Швейцарії, вперше стала збірна Іспанії. У вирішальному поєдинку єдиний гол у ворота команди Німеччини забив Фернандо Торрес.

 

Пекло імені Карла Маркса

Психологічний трилер на шахті ім. Карла Маркса в Єнакієвому: одразу після вибуху на горизонті 100 метрів загинув один гірник, під землею було заблоковано ще 37 шахтарів. Більшість із них удалося врятувати. 12 осіб тривалий час вважали зниклими без вісти, доки їх не було визнано загиблими.

 

Танц–Пол під дощем

Концерт року в Україні: Віктор Пінчук привіз сера Пола Маккартні. Колишній «бітл», який виступав в Україні вперше, незважаючи на сильну зливу, зібрав на «Концерті незалежності» в центрі Києва майже 350 тисяч глядачів. Платним вхід був лише у VIP–сектор — гроші від квитків по п’ять тисяч доларів пішли на лікування онкохворих дітей.

 

Як затонула «Принцеса зірок»

Найбільша корабельна аварія року сталася на Філіппінах. Із 862 осіб, що перебували на поромі «Принцеса зірок», вижили тільки 57. Судно затонуло біля берегів острова Сібуян внаслідок тайфуну «Феньшень».

 

ЛИПЕНЬ

«Хрещений» ювілей

1020–ту річницю Хрещення Руси–України відзначали на державному рівні і з великим розмахом. До Києва приїхав Вселенський патріарх Варфоломій І та ієрархи православних церков. Під час попередніх зустрічей та урочистостей українська сторона порушила питання про створення й визнання канонічною незалежної української патріархії.

 

Дощ зі слізьми

Наприкінці місяця західні регіони України вкрила велика вода. Ріки, вийшовши з берегів, руйнували мости, будинки, забирали людські життя — загинуло 35 осіб. Верховна Рада на позачерговому засіданні виділила на подолання наслідків стихії 5,8 млрд. грн. Якби гроші були заздалегідь вкладені у протипаводкові програми — удар стихії був би нівельований.

 

Убивця в масці лікаря

Сербські спецслужби спіймали й передали Міжнародному трибуналу колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича. На його руках — кров 20 тисяч життів. Караджич переховувався від правоохоронців упродовж 13 років: він змінив паспорт, відростив бороду і практикував нетрадиційну медицину в одній із клінік.

 

СЕРПЕНЬ

Тріумфальні «вісімки» Пекіна

У символічний день — 08.08.08 — у Китаї розпочалися Олімпійські ігри. Українські спортсмени посіли високе 11–те місце в загальному заліку, здобувши загалом 27 медалей, з яких сім — «золоті». Ще більше дорогоцінного металу отримали наші паралімпійці. Героями ж Олімпіади стали плавець Майкл Фелпс зі США (вісім золотих нагород) і бігун Юсейн Болт з Ямайки (три «золота», два світові рекорди). Олімпіаду заплямувало жорстке поводження Китаю із борцями за незалежність Тибету.

 

Російсько–грузинська війна

У «день трьох вісімок» розпочалася війна на Кавказі. Грузія, не стерпівши нахабства сепаратистів, ввела війська у Південну Осетію. На допомогу бунтівній провінції, порушивши територіальну цілісність Грузії, кинулася Росія. Влаштувавши окупацію Грузії, «прінудітєлі к міру» визнали незалежність Осетії та Абхазії. Міжнародна спільнота не спромоглася адекватно відповісти на російську агресію. Заяви росіян про «геноцид» і загибель тисяч осетинів згодом були уточнені: грузинська зброя забрала життя менш як трьох сотень мешканців Південної Осетії, що значно менше за кількість жертв російських агресорів у Грузії.

 

Зламані крила

У мадридському аеропорту зазнав аварії літак, який злітав у напрямку Канарських островів. Машину винесло за межі злітної смуги, вона розвалилася навпіл і спалахнула. Загинуло 145 осіб.

 

Зерна рекорду

В Україні зібрали рекордний урожай зернових — більше 50 мільйонів тонн. Селяни не змогли як слід заробити на збіжжі: зерно було — та не було прийнятної ціни для продажу. Закупівельні ціни упали вдвічі. Урожай довелося притримувати в засіках.

 

ВЕРЕСЕНЬ

Жінка міняє партнера

Початок осінньої сесії Верховної Ради скандальний: БЮТ пішов на союз із Партією регіонів, проголосувавши разом за низку законів задля послаблення Президента. Фракція «НУНС» вийшла з коаліції, і та припинила існування. Президент призначив дострокові вибори і відмовився йти на компроміс із Прем’єркою. БЮТ довго й успішно оскаржував указ, ще вдаліше блокував суди, але крапку на виборах поставила економічна криза.

 

Маленький старт великого колайдера

Наукова подія року — запуск великого адронного колайдера. Пристрій, який має прискорювати елементарні частинки й ударяти їх одна об одну, моделюючи вибух із зародження Всесвіту, пропустив по повному колу перший пучок адронів. Через кілька днів після експерименту колайдер зламався. Вчені Європейського центру ядерних досліджень перенесли повноцінний старт на весну 2009–го. Вони запевняють, що кінця світу не буде.

 

«Королівський» концерт

У Харкові виступила група Queen спільно з вокалістом Полом Роджерсом. Концерт відкрив європейське турне гурту. За даними організатора — фонду «АнтиСНІД» Олени Франчук, виступ «Королеви» слухало 300 тисяч осіб. Це найбільший концерт групи після смерті легендарного Фреді Меркюрі.

 

Веселі, «бразес», часи настали...

Якщо вираховувати точну дату початку економічної кризи, то це, найшвидше, 15 вересня — день, коли американський банк Lehman Brothers заявив про банкрутство. Спочатку це падіння сприймалося як болюча, але «точкова» проблема. Невдовзі виявилося, що банкрутство компанії — лише піна в казані проблем, котрі якраз і спровокували кризу.

 

ЖОВТЕНЬ

Пірати ХХІ століття

У водах Індійського океану пожвавлюють свою діяльність сомалійські пірати. У полон корсарів потрапило й судно «Фаїна», на борту якого перебуває 18 українців. Вони досі потерпають як заручники. Корабель перевозив 33 танки та іншу зброю, призначені для Кенії. Європейський Союз започаткував програму боротьби з піратством. Найбільшою здобиччю сомалійських піратів стали німецький «суховантаж» Lehmann Timber, на борту якого були зокрема й чотири українські моряки, та аравійський нафтовий танкер Sirius Star.

 

Повернення року

«Камбек» року в спорті: Віталій Кличко повернув собі пояс найсильнішого боксера за версією WBC. Після трьох років перебування поза рингом українець переміг технічним нокаутом нігерійця Семюеля Пітера. Таким чином брати Клички об’єднали на двох чотири чемпіонські титули.

 

Злети й падіння

Українська гривня почала падати. Апогей девальвації припав на кінець року, коли для купівлі долара доводилося віддавати до 11 грн. (при тому що в червні був курс і 4,45). Падіння гривні — один із наслідків економічної кризи. Міжнародний валютний фонд погодився виділити Києву 16,5 млрд. доларів стабілізаційного кредиту, який мав піти в т.ч. і на стабілізацію валютного курсу. Але натомість гроші потрапили в казан банківських спекуляцій. Спочатку Прем’єр Юлія Тимошенко заявляла, що криза мине державу, але під кінець року виявилося, що Україна — одна з найбільших жертв кризи у світі.

 

ЛИСТОПАД

Вибір року — Обама

Фото Барака Обами зі сльозою на щоці стало одним із символів президентських виборів у США. Перед самими виборами, не діждавшись перемоги внука, померла бабуся Обами. 47–річний демократ упевнено переміг республіканця Джона Маккейна. Після січневої інавгурації Обама стане першим темношкірим президентом в історії Штатів. Держсекретарем стане Хілларі Клінтон, яка була конкурентом Барака під час «праймеріз».

 

Такий «штрафунок»

В Україні набули чинності нові правила дорожнього руху. Зокрема, штраф за їзду напідпитку зріс у десять разів і становить від 2550 до 3400 грн. Порядку на автошляхах таки побільшало.

 

Роковини Голодомору

На 75–ті роковини Великого Голоду в Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв голодоморів. Гостями урочистостей стали тільки президенти кількох сусідніх, найбільш дружніх країн, натомість Росія, у стосунках з якою впродовж цілого року спостерігалося напруження, заявила про неприпустимість ескалації Україною питання відповідальності за Голодомор. Організація Об’єднаних Націй визнала події 1932–33 років трагедією, спричиненою діями тоталітарного режиму. Водночас ООН уникнула терміну «геноцид».

 

Теракт у Мумбаї

Десятеро мусульманських екстремістів влаштували у фінансовій столиці Індії кривавий теракт. Накачані наркотиками та стимуляторами, терористи три дні наганяли жах на мешканців Мумбаї. Вони влаштували кровопролиття на вокзалі, в ресторанах, а потім захопили готель «Тадж Махал». Загалом загинуло 190 осіб.

 

ГРУДЕНЬ

Більшість без більшості

В українському парламенті утворено нову коаліцію — БЮТ, Блок Литвина і «НУНС». Новим Головою парламенту став Володимир Литвин. Коаліція відбулася після того, як у «Нашій Україні — Народній самообороні» утворилася незалежна від Президента більшість. Цього вистачає для прийняття рішення фракції, але замало для ухвалення законів. Під кінець року коаліція зі скрипом прийняла бюджет на 2009 рік.

 

Прем’єр за прем’єром

Таїландська опозиція домоглася відставки прем’єр–міністра Сомчая Вонгсавата. Він встиг попрацювати на посаді лише три місяці. Сомчая звинуватили в фальшуванні виборів і у зв’язках із корупціонерами. Акції протесту тривали з вересня. Апогеєм стало захоплення опозицією аеропортів, тисячі й тисячі курортників тривалий час не могли покинути країну.

 

Греко–поліцейська боротьба

Постріл поліцейського, який убив підлітка–анархіста, спричинив у Греції масові протести. Радикальна молодь та лівацька опозиція виступили з бунтом проти поліції. Трощили магазини, офіси, в Афінах навіть спалили новорічну ялинку. Країною прокотилася хвиля страйків.

 

Футбольна трійця

Одразу три українські футбольні команди пройшли у весняний раунд Кубка УЄФА. «Динамо» і «Шахтар» вибороли путівку в 1/16 фіналу, посівши треті місця в груповому раунді Ліги чемпіонів, а харківський «Металіст» пробився далі з першого місця власне Кубка УЄФА, не пропустивши в чотирьох матчах жодного м’яча.

 

І хто нас судить?!

Персоніфікований символ корупції — голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич. У цього служителя Феміди та його підлеглих було вилучено три мішки грошей. Сам Зварич заявив на прес–конференції, що захмарна сума — майже 1,5 млн. доларів — була здобута чесним шляхом, це нібито були гроші на ремонт суду, позики й особисті заощадження. Перед тим, як Верховна Рада зняла зі Зварича недоторканність, він встиг утекти із приватної лікарні.

  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Парадний розрахунок

    Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. >>