НОВИНИ ПЛЮС

26.12.2008

Глава хунти проголосив себе президентом Гвінеї

Капітан Муса Даді Камара, глава військової хунти у складі 32 осіб, які захопили владу 23 грудня, після смерті президента Гвінеї Лансани Конте, проголосив себе новим президентом країни. А потому влаштував парад армійських підрозділів головними вулицями столиці Гвінеї — Конакрі. Камару, який до перевороту відповідав за постачання армії, вітали тисячі столичних мешканців, більшість з яких до нинішнього вівторка ніколи не чула про нього. Схоже, хунта повністю контролює країну і користується підтримкою значної частини громадян, повідомляє Бі–Бі–Сі. Африканський Союз погрожує путчистам виключенням Гвінеї з цієї організації та жорсткими санкціями. Дії заколотників засудили також США та ЄС.

Сербія здалася Росії

Позавчора в Москві за присутності президентів Росії Дмитра Медведєва та Сербії Бориса Тадича відбулося підписання пакета документів, головним з яких є угода про придбання російським «Газпромом» за 400 млн. євро контрольного пакета акцій (51 відсоток) головного енергетичного підприємства Сербії — «Нафтова індустрія Сербії» (НІС). Більшість сербських та західних аналітиків розцінили цей документ як «політичну оборудку». Угоду впродовж наступних 130 днів має проаналізувати Антимонопольний комітет Сербії і, в разі його згоди, НІС уже в травні 2009 року перейде під контроль росіян. Умови угоди кабальні для сербів, бо країна не матиме правової юрисдикції над НІС, а сербські контрольні органи не будуть допущені на нові володіння «Газпрому». Провідна демократична сила Сербії — G17 plus — називає це зрадою національних інтересів урядом та президентом Тадичем, розглядає можливість вийти з урядової коаліції.

Арешти в Тибеті

Китайська поліція заарештувала в Тибеті 59 осіб, як було заявлено, «за поширення підривних чуток». Затримані відповідатимуть перед судом за 48 іншими звинуваченнями. Одним із головних є «підрив авторитету Комуністичної партії, уряду та громадської безпеки». Прикладом таких дій є продаж на ринку в столиці Тибету — Лхасі — записів «реакційних пісень», тобто тих, де йдеться про незалежність Тибету від Китаю.

На початку цього тижня китайський суд засудив до суворих покарань, включно з пожиттєвим ув’язненням, вісьмох тибетців, які працювали в неурядовій організації, за передачу на Захід інформації про ситуацію в Тибеті.

Бельгійський святий Миколай

Справжнім святим Миколаєм називають у Європі мешканця бельгійського 16–тисячного містечка Ріємст, який 12 грудня виграв у популярній лотереї «Євромільйон» сім із половиною мільйонів євро і відразу ж віддав половину з них (3,75 млн. євро) на потреби найбідніших мешканців рідного міста. У першу чергу, доброчинець оплатив чек на 1000 літрів мазуту — на опалення будинків Ріємста. Шляхетний щасливець побажав залишитися неназваним. Місцеві ЗМІ лише повідомляють, що це чоловік приблизно 50 років, батько двох дітей.

Місце на землі, де люблять Буша

У Косово закінчення президентства Джорджа Буша сприймають із жалем. Адже надання незалежності цій сербській провінції є однією з провин американського президента, але заслугою — в очах албанців Косова. Уряд Косова на позавчорашньому засіданні вирішив назвати іменем Джорджа Буша алею в центрі столиці провінції — Пріштині. Прем’єр Хашім Тачі повідомив, що рішення було прийняте одноголосно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>