П(і)артизанська війна

25.12.2008

У ситуації, коли економіка валиться, а своє реноме треба рятувати, Юлія Тимошенко обрала відому тактику: «найкращий захист — це напад». Відтак глава уряду повісила цілу зграю собак на Президента, котрий насправді не має реального впливу на економіку, а оскільки звичайних обвинувачень видалося замало, Тимошенко закликала Ющенка добровільно подати у відставку. Крім того, за деякими даними, БЮТ розгорнув активну діяльність щодо пошуку механізмів імпічменту глави держави.

 

Тимошенко — про совість?

«Якщо в нього залишилася хоч крапля совісті, якщо він заплутався з усіма цими корупційними діями, — він зобов’язаний сам подати у відставку, не перевантажуючи парламент й інші органи влади», — заявила Прем’єр–міністр учора на спеціальному брифінгу. Казна–звідки Тимошенко викопала «план» Ющенка: оголосити дефолт України, запровадити надзвичайний стан та в таких умовах скасувати планові перевибори Президента.

Там же пані Юля заручилася підтримкою представників хлібопекарської галузі, котрим уже ніяк віддавати доларові кредити, та ще раз розповіла про «вину» Президента, його секретаріату й Нацбанку у валютних маніпуляціях низки вітчизняних банків. «Вони хочуть нажитися на голій Україні», — Тимошенко не добирала слів щодо Ющенка та його оточення. «Відсутність хліба на полицях буде прямим фолом Президента, — карбувала звинувачення людина, яка сама мала б забезпечувати українцям і хліб, і до хліба. — Тому що все, що він (Ющенко) робить із Нацбанком, із курсом гривні і з махінаціями, — це великий гріх, який бере на душу Президент».

Ющенко — про дурниці

Чутки про механізм імпічменту, який запускає БЮТ задля остаточного визначення «крайнього» та, відповідно, відставки Президента, посилилися напередодні. Того ж дня Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання щодо цього на прес–конференції, заявив: «Не звертайте увагу на дурниці. Ми країна демократії, в якій народ не — бидло».

«Як президент хочу заявити: без акцепту людей, нації не відбудеться жодна серйозна ревізія Конституції... Тому всі питання такого плану будуть проводитися виключно з жорстким дотриманням чинної Конституції», — додав Ющенко, коментуючи можливість його відсторонення від посади через процедуру обрання нового Президента парламентом. Глава держави також пообіцяв, що «з версією дострокових виборів (Президента) буде вчинено так само, як і з версією зміни до Конституції, яку (БЮТівці) принесли влітку цього року».

Преса — про проект імпічменту

А вже зранку газета «Коммєрсант–Україна» вийшла з провокаційним матеріалом про те, що юристи БЮТ розробили проект подання народних депутатів «Про ініціювання питання відсторонення Президента України Ющенка В.А. від посади в порядку імпічменту у зв’язку зі здійсненням злочинів». Що цікаво: першим у списку «злочинів», за які Президент може бути резигнований, значиться видання ним указів про дострокове припинення повноважень Верховної Ради… V скликання. Тобто Тимошенко тепер обвинувачує Ющенка в тому рішенні, яке вона минулої весни випрошувала в Президента ледь не на колінах. До речі, саме цьому рішенню вона завдячує повторному приходу в уряд.

«Видання таких актів було безумовним свідченням наміру Ющенка неконституційним шляхом припинити діяльність вищого представницького органа, яким є Верховна Рада, що призвело до тяжких наслідків в економічній, політичній і соціальній сферах, оскільки з квітня по вересень 2007 року була припинена діяльність як Ради, так і народних депутатів», — таку цитату з БЮТівського проекту наводить «Коммєрсант».

Газета пише, що іншими підставами для відставки Ющенка названо: незаконне звільнення ним у квітні–травні минулого року трьох суддів Конституційного Суду —Пшеничного, Станік та Іващенка; «захоплення приміщення КС силами СБУ й Управління держохорони», перепідпорядкування Президентові Внутрішніх військ МВС», ліквідація Окружного адмінсуду Києва; «масова зупинка» дії актів Кабміну та інше, аж до розтрат на меморіал Голодомору. Загалом — вісім сторінок обвинувачень з ознаками «злочинів, передбачених вісьмома статтями Кримінального кодексу».

Усе це — лише піар

Утім учора ж спочатку джерела в Партії регіонів спростували інформацію про те, ніби «регіонали» готові сприяти БЮТ в імпічменті Ющенка, а невдовзі й один із чільних представників Блоку Тимошенко — Микола Томенко — спростовував інформацію про такий план своєї політичної сили. «Ні юридичний департамент БЮТ, ні юристи, які працюють у секретаріаті фракції, не отримували завдання від керівництва і, відповідно, не готували жодних юридичних документів, що стосуються імпічменту Президента», — заявив віце–спікер ВР на брифінгу. Водночас він висловив власну думку: «Якщо політична криза і конфлікт в Україні триватимуть, то, вважаю, для іміджу країни було б корисніше і ефективніше піти на дострокові вибори Президента, аніж шляхом процедури імпічменту Президента».

Про достроковий відхід Тимошенко БЮТівці, ясна річ, навіть не заїкаються. Але є підстави гадати, що й проект відставки Тимошенко існує лише як симулятор або взагалі піар–фантом політтехнологів Юлії Володимирівни. «Юридична система України не передбачає механізмів імпічменту Президента, — сказав у коментарі «УМ» політолог Віктор Небоженко. — Ідеться лише про політико–пропагандистську акцію БЮТ проти Ющенка, яка, втім, за своєю силою може дорівнювати справжньому імпічменту. БЮтівці просто запустили кампанію публічної дискредитації Президента, використавши тему валютних спекуляцій, які вдарили по всьому населенню. Тимошенко виграє цю інформаційну війну. Ющенкові ж слід було убезпечуватися від цього і робити власні атакувальні кроки значно раніше».

Що ж до імпічменту, то пан Небоженко нагадує, що для його здіснення в українському законодавстві бракує конкретних юридичних норм на кшталт впровадження спецкомісії, спецпрокурора тощо. «Та в нас навіть чиновника значно нижчого рангу відставити непросто, що вже казати про Президента», — каже політолог. Не вірить Небоженко й у те, що БЮТ купуватиме рішення про кримінальну відповідальність Президента в судах. Адже корумпованість судової системи означає ще й те, що «після такої ухвали вже через п’ять хвилин секретаріат Президента може забезпечити рішення якогось суду на Закарпатті протилежного змісту — хоч до арешту Тимошенко».