НОВИНИ ПЛЮС

20.12.2008

Сектор газу

Російський «Газпром» технологічно готовий припинити постачання газу Україні з 1 січня. Про це заявив офіційний представник правління «Газпрому» Сергій Купріянов. «З урахуванням того, який обсяг газу надходить для споживачів України — це приблизно 10% від видобутку, і, відповідно, з тими можливостями нашої системи, — це той діапазон, який ми можемо регулювати», — сказав Купріянов.

Напередодні Віктор Ющенко підтвердив, що «Нафтогаз України» цього тижня перерахував «Газпрому» 800 млн. доларів, і погашення боргу продовжуватиметься.

Відділ кадрів

Кабінет Міністрів призначив БЮТівця Михайла Поживанова на посаду заступника міністра економіки. При цьому уряд звільнив Поживанова з посади голови Державного комітету з матеріального резерву.

Сепаратистські настрої в Криму

Близько третини мешканців АР Крим — 32,4% — схильні до сепаратистських настроїв. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром Разумкова спільно з Інститутом Європи Університету м. Базель (Швейцарія) за підтримки Державного секретаріату з питань освіти і досліджень Швейцарської Конфедерації. Водночас частка тих, хто готовий особисто домагатися реалізації сепаратистських варіантів, менша за чверть, зауважує директор політико–правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

69% жителів Криму вважають, що пріоритетним напрямком зовніш­ньої політики України повинні бути відносини з Росією, 9% надали перевагу країнам ЄС, 6,7% — решті країн СНД, 2,2% — США. При цьому 78,6% кримчан вважають за потрібне приєднатися до союзу Росії та Білорусі. Вступ України в НАТО у 2008 році підтримали б 7,6% кримчан.

Рейтинги

Глава секретаріату Президента Віктор Балога визнаний «Особистістю року» за версією журналу «Кореспондент». «У мистецтві руйнування ця людина перевершила навіть визнаного майстра жанру — Юлію Тимошенко», — йдеться в прес–релізі видання. Визначаючись у виборі, редакція враховувала вплив людини на події в державі.

Визначили й менш значимі номінації. «Несподіванкою року» став Леонід Черновецький — за впевнену перемогу на мерських виборах у Києві. «Ударником року» названо міністра транспорту Йосипа Вінського — за внесок у появу бюджетних авіаліній в Україні. «Революціонер року» — міністр освіти і науки Іван Вакарчук (за введення зовнішнього тестування в школах). Найкращими спортсменами визнано капітана російського футбольного клубу «Зеніт» Анатолія Тимощука, який виграв Кубок УЄФА, та Віталія Кличка.