Тому що рейдер?

18.12.2008

Позавчора російського бізнесмена Костянтина Григоришина не пустили на територію України. «У вівторок близько 18–ї години я прилетів до «Борисполя» з Москви. Український прикордонник повідомив, що мені заборонено в’їзд на територію України, — розповів Григоришин виданню «Українська правда». — Можливо, заборона на в’їзд пов’язана з реакцією на інтерв’ю, яке я дав «УП».

За словами бізнесмена, прикордонники відмовилися видати документ, на підставі якого його не впускають до країни, оскільки це питання не відноситься до їхньої компетенції. Варто відзначити, що досі Григоришин міг безперешкодно бувати в Україні. Тим більше що він — уродженець Запоріжжя, де досі мешкає його мама. Та й бізнес–інтереси у нього саме українські.

В інтерв’ю «УП», на яке посилається скандально відомий бізнесмен, він доволі жорстко критикував вище керівництво Української держави — і Президента, і Прем’єра, і навіть українських олігархів, а також підтвердив, що фінансує Компартію України. З усього Григоришин сказав, зокрема, і таке: «Наскільки мені відомо, Балога лише шукає привід, як зробити мене нев’їзним до України. Та й не лише він».

Натомість «УП» має й власну версію. Видання пише: «Банкова перейшла у наступ — у вівторок був визнаний персоною нон грата в Україні Костянтин Григоришин, який не лише підтримує комуністів, а й є також кумом Миколи Мартиненка — людини, що багато зробила для створення коаліції трьох і зараз має всі шанси стати новим керівником фракції НУНС».

Утім у СБУ спростовують обидві версії. На Володимирській, 33 зазначають, що Служба безпеки не допустила російського бізнесмена Григоришина до України у зв’язку із загрозою рейдерських захоплень. «В’їзд Григоришину обмежено на підставі закону по правовий статус іноземців та осіб без громадянства, — повідомляє прес–служба СБУ. — Це зроблено у зв’язку з його протиправною діяльністю, пов’язаною з організацією низки рейдерських захоплень стратегічно важливих державних підприємств енергетичної галузі. Це жодним чином не має відношення до політики, а напряму пов’язано з питаннями національної безпеки в енергетичній галузі».

Варто додати, що, за даними «УМ», уряд нібито обіцяв спонсорові «братньої» КПУ поступитися задешево харківським «Турбоатомом».

Сам Григоришин обурюється таким поясненням СБУ. В ефірі ТРК «Україна» він заявив: якщо його у чомусь підозрюють, то спочатку мали б допитати у рамках певної кримінальної справи, а не оголошувати персоною нон грата.