Популізм у закритому режимі

18.12.2008

Блок Юлії Тимошенко обіцяв, що вже сьогодні проект державного бюджету на 2009 рік надійде з уряду до Верховної Ради і розглядатиметься профільним комітетом. Про це журналістам учора повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Кожем’якін. За його словами, документ може бути винесений на голосування вже у п’ятницю.

Кабмін планував затвердити макропоказники та проект держбюджету–2009 на вчорашньому закритому засіданні. Нагадаємо, раніше уряд уже спрямовував до ВР один проект бюджету, але його довелося завернути й переробляти відповідно до реалій фінансової кризи.

Саме розбіжності поглядів на проект держбюджету стали причиною загострення конфлікту між Прем’єркою Юлією Тимошенко та міністром фінансів Віктором Пинзеником. Як інформує газета «Дєло», леді Ю навіть вимагала від глави Мінфіну написати заяву про відставку. «Тимошенко хоче написати «липовий» бюджет, де будуть завищені цифри, а Пинзеник наполягає на тому, що слід зробити його реальним для виконання», — повідомляє джерело. Зокрема, Тимошенко пропонує затвердити зростання ВВП на рівні 0,4%, дефіцит бюджету — 3%, інфляцію — на рівні лише 9,5%, а середній валютний курс — на рівні 7,5 гривні за долар. Ці показники, на думку Віктора Пинзеника, є неможливими й популістськими.

За даними «Дєла», протистояння Прем’єрки і міністра досягло апогею позавчора в першій половині дня. Для цього Тимошенко навіть у розпал сесії у Верховній Раді скликала в екстреному порядку частину членів своєї фракції, котрі представляють очолювану Пинзеником партію «Реформи і порядок». Тимошенко вимагала від Пинзеника піти з посади.

Зрештою сторони ніби дійшли згоди — домовилися на тому, щоб узяти за основу проект бюджету, поданий Кабміном 15 вересня, і, змінивши в ньому низку макропоказників, заново перерахувати доходи та витрати. Які цифри були затверджені на вчорашньому засіданні Кабміну, закритому для преси, на час підписання цього номера «УМ» до друку ще не було відомо.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Як уже писала «УМ», Віктор Пинзеник є одним із кандидатів на звільнення в «посткоаліційному» Кабінеті Міністрів. Крім цього, очікуються й інші кадрові пертурбації. Зокрема, каже нардеп–БЮТівець Андрій Кожем’якін, у їхній фракції не виключають, що, з огляду на половинчасту позицію фракції «НУНС» під час формування «коаліції трьох», половина міністрів–«нашоукраїнців» буде замінена. Наразі БЮТ продовжує консультації стосовно цього питання з колегами по коаліції.

При цьому, за деякими даними, Блок Литвина на міністерські портфелі зовсім не претендує, натомість зазіхає на не менш «хлібні» посади. Зокрема, повідомляє агенція УНІАН із посиланням на джерела в Блоці Литвина, ці товариші з «золотою акцією» зазіхають на крісла керівників «Укрзалізниці», Держкомрезерву, ДК «Хліб України», «Укртрансгазу» та Держкомзему. Деякі призначення могли відбутися на Кабміні вже вчора. Зокрема, надвечір стало відомо про перше з них: колишнього заступника гендиректора «Укрзалізниці» Михайла Костюка від блоку Литвина підвищили до генерального директора залізничного відомства.

Крім того, вже до кінця тижня може відбутися відставка Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку. Принаймні Блок Тимошенко наполягає, аби Стельмах виступив у ВР зі звітом уже в четвер–п’ятницю.

До речі, за даними сайту «УП», важливий додаток до коаліційної угоди — протокол розподілу портфелів — станом на вчорашній ранок ще не був сформований, тож згадані кадрові пропозиції були просто забаганками окремих фракцій.

  • Біло-пухнастий проти «сил зла»

    Сьогодні під будівлею Верховної Ради — пікет. ВО «Свобода» вимагає створення парламентської тимчасової слідчої комісії, яка мала би перевірити звинувачення уряду у багатомільярдній корупції. Іншими словами — сказати «так» або «ні» на заяви відстороненого керівника Держфінінспекції Миколи Гордієнка, за якими очільник українського уряду Арсеній Яценюк завдав збитків державному бюджету на 7,6 млрд. гривень. >>

  • Мільйонер із будинку під куполом

    ...16 січня 2014 року: «сильна як ніколи», за словами її лідерів, Партія регіонів проштовхує у Верховній Раді пакет диктаторських законів. Тих самих, які коштували нашому народові не один десяток людських життів. У сесійній залі — всі «диригенти» абсолютно незаконного, але політично «правильного» голосування. >>

  • Олігарх пiдриває українську «оборонку»

    Ще на початку вересня уряд Арсенія Яценюка ухвалив рішення повернути до державної власності два гірничозбагачувальні комбінати — Іршанський та Вільногірський. Ці підприємства перебували в оренді у компанії «Кримський титан», яка належить олігарху Дмитру Фірташу. >>

  • Куплю пай ...у покійника

    Слова та словосполучення «рейдери», «рейдерське захоплення» нині вже міцно увійшли до лексикону українців. Навіть сусідська сварка за межу в селі супроводжується цими термінами — автору доводилося чути, як один чоловік обзивав іншого рейдером, бо той приорав собі частину нібито чужої території. >>

  • «Богдана не чіпайте!»

    За даними «УМ», в апараті Верховної Ради позавчора відбулися дивні колізії із серйозним документом — поданням Генпрокурора Олександра Медведька про позбавлення депутатської недоторканності народного депутата від БЮТ Богдана Губського. >>

  • Чия земля? Губського!!!

    Менш як за місяць, рівно о нуль годин нуль хвилин новорічної ночі, має бути скасовано мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Теоретично. Бо хоча заборона відчужувати паї діє тільки до 1 січня 2009 року, а Верховна Рада не зробила жодного кроку, аби організувати легальний ринок землі, жоден з аналітиків не сумнівається, що нардепи неодмінно зберуться у сесійній залі і продовжать заборону ще на рік. >>