Український, але міжнародний

18.12.2008
Український, але міжнародний

Із призерів Пекіна–2008 у Києві виступить лише Пригоров (праворуч), а його напарник Кваша лікуватиме травму. (Рейтер.)

Уже третій рік поспіль плавальний басейн ЦСК Збройних сил України в Києві прийматиме міжнародний турнір. Із 18 по 22 грудня стрибуни у воду з Азербайджану, Білорусі, Грузії, Литви, Німеччини, Польщі, Росії та України змагатимуться тут у всіх олімпійських дисциплінах свого виду спорту.

«Приємно, що, незважаючи на складну ситуацію в Україні, змагання проводяться, адже в нас є талановиті спортсмени, тренери, які готові вигравати і приносити славу Україні», — зазначив президент НОК Сергій Бубка на позавчорашній прес–конференції.

Стрибки у воду останнім часом набувають більшої популярності в нашій країні, чому певним чином посприяла олімпійська «бронза», привезена з Пекіна стрибунами з триметрового трампліна — Іллею Квашею й Олексієм Пригоровим. Тепер українські пірнальники розпочинають шлях до нових перемог.

Прикро, але миколаївсько–харківська пара не покаже своєї майстерності в Києві — Іллю досі турбує травма коліна, яка попсувала нер­ви хлопцеві ще перед Олімпіадою в Китаї. «Тренер запропонував мені утриматись від змагань. Сподіваюся відновитися до зимового чемпіонату України», — каже Кваша, бо розуміє що підсумки національної першості вплинуть на остаточний склад збірної України.

Але й без олімпійців у нас є кому показати свої здібності. Навесні українці здобули три срібні й три бронзові нагороди чемпіонату Європи в голландському Ейндховені — чудовий результат. Додайте сюди ще «срібло» чемпіонату світу, чотири «золота», по два других і третіх місця «на Європі» серед юніорів, і перспективи стрибків у воду в країні виглядатимуть доволі привабливо.

Наша команда виступить у столиці практично в повному складі, адже Кубок України є першою сходинкою в підготовці до чемпіонату світу 2009 року. Своє вміння, зокрема, продемонструють призери чемпіонатів Європи Юлія Прокопчук, Антон Захаров, Аліна Чапленко, Олена Федорова та Алевтина Корольова.

Серед відомих гостей — срібні призери Олімпіади–2004 у синхронних стрибках з 10–метрової вишки Наталія Гончарова і Юлія Колтунова з Росії, переможці Кубка європейських чемпіонів та срібні призери чемпіонату Європи у тій же дисципліні Вадим Каптур і Олександр Варламов із Білорусі.

Організатори розраховують побачити в басейні ЦСКА унікальну синхронну пару, яка єдина в світі виконує стрибок у чотири з половиною оберти. Це призери чемпіонату світу серед юніорів росіяни Семен Кокунов і Віктор Мінібаєв. Могли прибути до України й найсильніші стрибуни планети з Китаю, але тамтешній уряд, на жаль, заборонив виступати спортсменам на міжнародних турнірах, окрім офіційних змагань — фінансова криза вплинула на всіх.

ПЕРСПЕКТИВИ

Плани на майбутнє у керівництва української федерації «наполеонівські». Уже незабаром на базі басейну ЦСК ЗСУ обіцяють створити сучасну базу для підготовки збірної України. «Ми закупили спеціальне обладнання, батути, зробили ремонт харчоблоку, гуртожитку. Створені всі умови для нормального тренування й підготовки спортсменів», — зазначив президент Федерації стрибків у воду Ігор Лисов.

А ще він пообіцяв допомогти вирішити проблему з виділенням Кваші й Пригорову квартир у їхніх рідних містах. Влада обіцяла це зробити одразу після Ігор у Пекіні, але досі не дотрималася свого слова.