Феміда на мільйон доларів

06.12.2008
Феміда на мільйон доларів

Ще у вівторок, 2 грудня, співробітники УСБУ у Львівській області та Генеральної прокуратури затримали «на гарячому» під час отримання хабара голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича. Протягом середи до пізньої ночі тривали обшуки в службових кабінетах та приватних помешканнях ще семи суддів ЛААС. Загальний «улов» правоохоронців — мільйон доларів та два мільйони гривень! Ця корупційна готівка служителів Феміди ледь помістилася у три мішки, які правоохоронці продемонстрували львівській пресі позавчора.

За словами начальника облуправління СБУ Анатолія Матіоса, про корумпованість суддів правоохоронці знали давно, але потрібні були докази. Оперативники напевно знали, що цей суддя ще у жовтні минулого року одержав хабар у сумі 100 тисяч доларів США за винесення незаконного рішення. Тому інформацію на голову ЛААС Ігоря Зварича та окремих його підлеглих збирали аж вісім місяців. Відтак, вдалося припинити масштабну схему отримання хабарів в органах суду Львівської та суміжних з нею областей України.

Розв’язка настала цього тижня: під час обшуку в кабінеті голови суду у його власника навіть стався гіпертонічний криз. Тож пан Зварич нині лікується у приватній клініці «Богдан», відмовившись від госпіталізації до державної лікарні. Заарештувати його та ще сімох суддів не дозволяє їхній статус недоторканності. Водночас Генпрокуратура за матеріалами СБУ вже порушила кримінальну справу згідно з ч. 3 ст. 368 КК (одержання хабара в особливо великому розмірі) стосовно голови Львівського апеляційного адміністративного суду. Щодо інших семи суддів ведуться слідчі дії з метою встановлення інших фігурантів, причетних до хабарництва.

Окремі цікаві деталі розповів заступник Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Володимир Жербицький. За його словами, під час документування дій суддів, проведеного в законний спосіб, правоохоронці виявили, що ті чи інші справи служителі Феміди вирішували не в залі суду, а в ресторанах і саунах. Дійшло до того, що судді робили записи: за яку справу який хабар узято. Таких епізодів правоохоронцям вдалося задокументувати чимало. Принаймні голова суду все акуратно записував до блокноту. Розшукові дії й вилучення речових доказів тривають. Учора «УМ» зателефонувала пану Жербицькому, коли він саме проводив допит.

«Ця спеціальна операція є класичним взірцем взаємодії Генпрокуратури та регіонального органу безпеки, яка дозволила викрити тотальну корумпованість системи адміністративного судочинства у Львівській області, — каже Володимир Жербицький. — Італійська мафія пов’язує своїх членів кров’ю, у Львові ж мафія пов’язана грошима».

Натомість керівник прес–центру Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид заявляє, що за презумпцією невинуватості робити такі заяви щодо суддів передчасно, мовляв, судді будуть захищатися у суді, тому треба дочекатися рішення суду.

Ймовірно, цю справу розглядатиме Верховний Суд. У суддівському середовищі натякають на те, що правоохоронці часто були відповідачами у справах, які розглядає адміністративний суд, тому ця резонансна операція скидається суддям на помсту. Натомість Анатолій Матіос вважає, що ця справа має усі шанси отримати логічне завершення у суді. І додає: усе залежатиме від того, чи не буде чинитися тиск на правоохоронців.

А ТИМ ЧАСОМ…

Два тижні тому «УМ» повідомляла про те, що СБУ при отриманні хабара у 120 тисяч доларів затримала заступника начальника Служби внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС. Як повідомляє УНІАН, позавчора Печерський райсуд Києва відмінив постанову про порушення кримінальної справи проти правоохоронця. Органи прокуратури мають намір оскаржити це рішення в суді вищої інстанції. Водночас міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що своїм рішенням «Печерський суд підтвердив, що в діях посадовця МВС немає складу злочину». Це дивно, враховуючи те, що керманич МВС завжди обурювався, коли суди відпускали затриманих міліцією хабарників. Але ж у даному випадку йдеться про одного з керівників СВБ — служби, яка покликана виявляти «перевертнів» у лавах МВС. Невже своя сорочка ближча до тіла? З’ясувати інші деталі даної справи наразі практично неможливо. У силових відомствах відмовляються коментувати її перебіг. Тим більше, що про саме затримання посадовця МВС стало відомо з неофіційних джерел.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>