Відучора православні християни вступили у піст, який триватиме до 6 січня. Через це називають його Різдвяним, «сорокаденним» або Пилиповим, позаяк починається піст у день святого Пилипа.
Цей піст не є суворим. До 19 грудня віруючим дозволено їсти навіть рибу по вівторках, четвергах та у вихідні. Але у понеділок, середу та п’ятницю від неї доведеться відмовитися. З наближенням до Різдва піст стає більш суворим. Так, із 20 грудня по 1 січня православні зможуть уживати рибу лише у вихідні. Також у середу і п’ятницю їм доведеться обмежитись тільки сирою їжею. Нарешті, останні дні перед Різдвом Христовим віруючі проводять особливо сумирно.
Як пояснив кореспонденту «УМ» священик Петро Семащук, сьогоднішнім постом віруючий готує себе для того, щоб зустріти Різдво Христове духовно очищеним. «Піст — це не тільки обмеження в їжі. Інакше це була б просто дієта, — розповідає святий отець. — Головне призначення посту — занурення в себе, аналіз власної душі. Саме цьому слугують особливі молитви та страви».
ДО РЕЧІ
До потреб православних віруючих на час посту підлаштовуються і виробники продуктів, і сфера обслуговування, і навіть транспорт. Зокрема, в поїздах «Укрзалізниці» щорічно, і не лише під час Різдвяного посту, передбачена можливість замовлення пасажирами пісних страв. Ще в травні цього року було затверджено перелік продукції й страв, що пропонують у поїздах, серед інших у ньому є й пісні страви, повідомили «УМ» у прес–службі Львівської залізниці. Щоправда, самі пасажири їх не надто часто замовляють.