Удар Дубиною

28.11.2008

«Нафтогаз України» має лише один день, аби сплатити борги «Газпрому» — за вересень та частину жовтня. Вже у понеділок, якщо керівництво російського монополіста буде задоволене сумою на українській платіжці, очільники двох структур мають знову сісти за стіл продовжувати домовлятися про вартість газу для нашої країни.

«Ринкові ціни на газ у січні 2009 року становитимуть 460—470 доларів за тисячу кубометрів. Українські підприємства не витримають такої суми», — керівник «Нафтогазу Україна» Олег Дубина на прес–конференції ще раз повідомив ринкову формулу, за якою вартість газу знижується лише через шість–дев’ять місяців після падіння нафтових цін. На жаль для нас, «чорне золото» на світовому ринку почало дешевшати доволі пізно, а навесні — дев’ять місяців тому — трималося на найвищій позначці.

Не врятують нас і газосховища: через технологічні причини Україна не зможе відмовитися від імпорту блакитного палива, навіть якщо резервуари будуть наповнені під зав’язку. На думку керівника «Нафтогазу», не варто також зменшувати імпорт газу з 55 до 42 мільярдів кубів. Аналітики, порахувавши обсяги споживання, відмінусувавши підприємства, які фактично зупинилися, радять уряду купувати менше пального. «Але ми мусимо гарантувати енергобаланс та забезпечувати відновлення економіки після спаду», — парирував Дубина.

Та помиляється той, хто подумав, що за таких умов ми не маємо козирів у діалозі з росіянами. Вчора глава «Нафтогазу» вирішив допустити витік інформації і назвав свої контраргументи для голови правління «Газпрому» Олексія Міллера: якщо Росія підніме ціну до 400 доларів за тисячу кубів, ми збільшимо вартість транзиту. І навіть натякнув, до якої межі. «У Словаччині платять до 3,98 долара за тисячу кубометрів на 100 км, а у Чехії — до 4 доларів», — повідомив пан Дубина і додав, що в Німеччині вартість закачування газу в підземні сховища коштує 39 доларів за тисячу «кубиків». «Тому я кажу «Газпрому»: підвищити ціни можна, але навіщо? Усі ціни, що ми піднімемо, повернуться до нас же, тільки на вищому рівні. Кому потрібен цей дутий ріст капіталізації країни?» — миролюбиво відзначив Олег Дубина. І з усмішкою натякнув: якщо Росія запропонує нам 230 доларів за тисячу кубів, то ми... ще поторгуємося.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У недалекому майбутньому україно–російські суперечки може вирішити Єврокомісія. Вчора стало відомо, що ця структура зважила на «сильне бажання» України та Молдови приєднатися до Енергетичної спільноти, та розпочала перемовини. Якщо подальші дискусії будуть плідними, то наша держава може стати членом спільноти вже наступного року.