Андрій Парубій: Потрібен не спікер, а координатор

28.11.2008
Андрій Парубій: Потрібен не спікер, а координатор

Після того як блок «Наша Україна — Народна самооборона» вийшов із демократичної коаліції, депутатів президентської сили питали: «Якої ж тоді коаліції ви взагалі хочете?». Нині «Наша Україна» дала відповідь: найкращий варіант — узагалі… без коаліції. «НУНС» не може бути домінуючою силою в будь–якому варіанті більшості, незалежно від того, чи це союз із БЮТ, чи — гіпотетично — з Партією регіонів. Зрештою, обидва варіанти альянсів не є привабливими для «нашоукраїнців» ідеологічно.

Парламент, в якому нема коаліції, створює можливість для маневрів, союзів і ситуативних домовленостей. Депутат–«нашоукраїнець» Андрій Парубій каже: без голосів «НУНС» у парламенті не пройде жодне рішення (окрім домовленості БЮТ із Партією регіонів, адже дві найбільші фракції мають переконливу більшість). Під час інтерв’ю ми розмовляли і про те, чи можлива така «широка» коаліція.

 

«На посаду спікера слід обрати людину, котра не буде кандидатом у президенти»

— Андрію Володимировичу, до вівторка Верховна Рада формально взяла час для зустрічей із виборцями. Хоча ясно, що пауза в пленарній роботі пов’язана з відсутністю варіантів обрання спікера, а без нього неможливо ухвалювати закони. Чи вдасться у вівторок розблокувати роботу парламенту? Чи з’явиться перспектива обрання Голови?

— Перш за все, уточню: календарний план на цей тиждень був визначений давно, ще тоді, коли про кризу ніхто й не думав. Але, на жаль, зараз ми навіть не можемо змінити календарний план, бо для цього треба підпис спікера. Не можемо змінити і будь–що інше в законодавстві. Тому цей тиждень використовується для зустрічей з виборцями і проведення консультацій.

Наскільки мені відомо, переговори між політичними силами ведуться не інтенсивно. Жодна зі сторін не виходила з чіткою ініціативою до «Нашої України» провести переговори про коаліцію чи обрання спікера. Водночас нам відомо, що Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів проводять переговори, які дозволять знайти певний формат коаліції, а вже потім обирати Голову Верховної Ради.

— А ви пропонуєте протилежний варіант?

— «Наша Україна» більше схиляється до того, що нам треба відкинути політичні підтексти і обрати спікера, який буде не політичною, а, швидше, технологічною фігурою. Бо ми усвідомлюємо: якщо ми увійдемо в процес творення коаліції — це може тривати дуже довго. На нашу думку, на посаду Голови ВР слід обрати людину, котра не окреслює перед собою певну політичну перспективу, наприклад, участі у президентських виборах. Нам не потрібна особа, яка після обрання спікером почне будувати свою політичну кар’єру, або, як казав колись Олександр Ткаченко, «стане не першою, але й не другою особою в державі».

У час, коли скрізь пробирається економічна криза, для людей навіть психологічно важливо мати працюючий парламент, парламент із Головою. Люди бачать дезорієнтацію у владі, і цей стан переноситься на них. Тому Рада має запрацювати. Зокрема, «Наша Україна» наполягає на прийнятті соціальних законів, які захистили б українців від негативних наслідків економічної кризи. Профільний комітет уже висловив підтримку нашим ініціативам.

— Чому, на вашу думку, «Регіони» і БЮТ наполягають на тому, щоб спершу було сформовано коаліцію, а вже потім вирішувалася проблема зі спікером?

— Логіка Тимошенко дуже читабельна. Для неї важливо заручитися підтримкою будь–яких фракцій задля того, щоб залишитись на посаді Прем’єр–міністра. Партія регіонів, навпаки, хоче сформувати нову коаліцію для того, аби отримати цю посаду. Ми вважаємо, що в цих умовах насамперед треба розблокувати роботу парламенту.

З точки зору чистої політології, у підходах БЮТ і ПР є логіка. Але якщо брати до увагу складну ситуацію в державі, коли важливо, щоб парламент просто запрацював, — то наші підходи кращі.

«Парламент може працювати і без коаліції»

— Тобто «Наша Україна» наразі не бачить ситуації, за якої пішла б із кимось у коаліцію?

— Ми не кажемо: спочатку спікер — потім коаліція. Ми кажемо: просто спікер. Буде коаліція чи ні — це вже питання часу. Парламент може працювати і без коаліції. Президент має право розпустити Верховну Раду, якщо в ній не сформовано коаліції. Але це не є обов’язок. Конституція дозволяє парламенту працювати і в такому стані.

— Якщо говорити про «технічного спікера», чи могла б «Наша Україна» підтримати кандидатуру, запропоновану іншою фракцією?

— Звичайно. За умови існування політичної домовленості про те, що ми обираємо не політичну фігуру, а координатора і «ведучого». Якби всі фракції зійшлися на такій умові, то ми б дуже швидко обрали спікера.

— Ті кандидатури, які були озвучені досі, вам не підходять?

— Литвин точно не підходить. Ми не можемо підтримати кандидатуру тієї фракції, яка ініціювала відставку Арсенія Яценюка. Крім того, всім очевидно, що Литвин буде кандидатом у президенти на наступних виборах. Тобто він використовуватиме посаду Голови ВР як агітаційний майданчик.

— Чи є технічною кандидатурою Іван Плющ? Адже він представляв нібито усереднену позицію між «НУНС» і ПР.

— Якщо наша фракція відчує, що представник «НУНС» може очолити Верховну Раду, ми обов’язково скличемо засідання і висунемо достойну кандидатуру на посаду спікера.

«Якщо парламент працюватиме, дострокових виборів може й не бути»

— Чому «Наша Україна» відмовляється йти на коаліцію з БЮТ? Саме ці дві сили опиралися відставці Яценюка. Чому ж цей союз не ліпиться знову?

— Ми дивимося на речі реально. Навіть тоді, коли ми забудемо про вересневі події, союз «НУНС» і БЮТ не матиме потрібної кількості голосів. Ми можемо говорити про це відверто і з огляду на двох депутатів, які вийшли з коаліції, — «самооборонця» Бута та БЮТівця Рибакова.

— А якщо до БЮТ і «НУНС» додати іще й Блок Литвина?

— По–перше, сам Литвин кілька разів міняв свою позицію з цього приводу. По–друге, повторюся, саме Блок Литвина ініціював відставку нашого спікера. Хіба це кроки до стійкого партнерства?

Щодо інших фракцій, то з ідеологічних міркувань ми не сприймаємо коаліцію з «регіоналами» і комуністами. Тому я й кажу, що найкращий варіант — обрати спікера і почати працювати без коаліції. Ми цілком уявляємо роботу Верховної Ради в таких обставинах. Скажу більше, суто прагматично ми бачимо, що саме наша позиція буде визначальною у прийнятті будь–якого рішення в парламенті (тільки якщо не йдеться про альянс БЮТ, Партії регіонів і комуністів). Зокрема це стосується виборів спікера.

Тут є і такий нюанс. Щойно буде проголошено коаліцію, у парламенті з’явиться опозиція. Ми знову побачимо кульки в залі, блокування електрощитових і «бійцівський клуб» на балконі. Я не раз був свідком, коли народні депутати відмовлялися голосувати за закони з принципу: «Це внесла ваша сила, тому ми цей законопроект не підтримуємо». В даних умовах, коли люди потребують від влади єдності, можливо, позакоаліційна діяльність і є найбільш адекватною відповіддю.

— Наскільки ймовірно, що коаліція так і не з’явиться аж до президентських виборів? Здається, що зараз усі дії політиків визначаються саме майбутніми виборами.

— Якщо говорити про коаліцію, то це буде коаліція кандидатів у президенти. Ми ж знаємо, всі парламентські сили мають свого кандидата. Якщо двоє з них створюють коаліцію, фактично — коаліцію конкурентів, яка ж буде її ефективність?! Хіба Тимошенко або Янукович відмовляться від президентських амбіцій?

— Чи дасть Президент попрацювати парламенту весь цей рік, якщо в ньому так і не з’явиться коаліція?

— Це залежатиме від того, наскільки ефективною буде робота парламенту. Якщо у ВР прийматимуть закони, якщо рівень політичної відповідальності буде високим, — я не бачу жодних перешкод для того, щоб парламент проіснував до президентських виборів. Ми бачили, що Верховна Раді і з коаліцією не працювала. Тобто наявність коаліції не є гарантією вдалої та ефективної роботи.

— Ви вже згадали про можливість альянсу БЮТ і Партії регіонів. У середу Юлія Тимошенко сказала: якщо «НУНС» не прийме рішення створити демократичну коаліцію, БЮТ почне переговори з іншими фракціями. На вашу думку, наскільки реальною є коаліція цих фракцій?

— Хочу нагадати, що саме вересневий неформальний союз БЮТ, Партії регіонів і комуністів призвів до розвалу демократичної коаліції. Без сумніву, цей союз був вигідний Кремлю. Ми стали свідками спроби московського сценарію у стінах українського парламенту. Але цей альянс, по–перше, не підтримали українці — це позначилося на рейтингах і БЮТ, і ПР. По–друге, вони так і не змогли поділити владні портфелі. Тому сценарій кремлівського «бліцкригу» провалився. Звичайно, його можуть реанімувати. Мені здається, що Тимошенко в останньому зверненні до «Нашої України» якраз на це і натякає. Вона знову хоче використати нашу політичну силу як прикриття для своїх справжніх намірів.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Парубій Андрій Володимирович

Народний депутат України VI скликання (80–те місце у списку блоку «НУНС»)

Народився 31 січня 1971 р. у м. Червоноград на Львівщині.

Член партії «Народний союз «Наша Україна».

До обрання в парламент — заступник голови Львівської облради (з 2002 р.). раніше — активіст Соціал–націоналістичної партії України (зараз — ВО «Свобода»), був уповноваженим з питань розвитку нації СНПУ, керівником товариств «Спадщина» й «Патріот України», депутатом Львівської облради (з 1990 р.), балотувався до ВР у 2006 р. (від блоку «НУ», №353) та в 1998 р. (від блоку «Менше слів», №11).

Освіта — вища, істфак Львівського університету.

Одружений; має дочку.

 

ПАРТАКТИВ
«У Кириленка в НСНУ немає конкурентів»

— Андрію Володимировичу, в суботу «Народний союз «Наша Україна» проводитиме свій з’їзд. Які головні питання на ньому розглядатимуть?

— Це плановий з’їзд, звітно–виборчий. Минуло майже два роки відтоді, як В’ячеслава Кириленка було обрано головою партії. Згідно з нашим статутом, кожні два роки проводиться звітно–виборчий з’їзд. Ми заслухаємо звіт голови, обговоримо. Буде обрання голови та реформування ради партії.

Я вважаю, що ми зробили раду надто громіздкою. Такий склад завеликий для прийняття швидких рішень.

— Хто буде конкурентом Кириленкові? За деякими даними, партію хоче очолити Третьяков?

— В’ячеслав Кириленко за ці два роки продемонстрував себе як дуже ефективний менеджер і — найголовніше — як людина, котра реалізовує волю партії і проводить кожне рішення партійних органів. Незалежно від кон’юнктури, незалежно від того, як це б’є особисто по ньому. Для партії це надзвичайно вагомий чинник. Бо раніше були моменти, коли партія приймала одне рішення, а фракція та керівництво проводили інше. Окрім того, Кириленко, як і почесний голова партії Ющенко, послідовно відстоюють ідеологічні засади НСНУ: захист державного суверенітету, національної пам’яті та українського інформаційного простору.

Я добре знаю ситуацію в партії, і в мене є підстави говорити, що серйозних конкурентів у Кириленка не буде. Більше того, я думаю, що ніхто і не балотуватиметься, бо підтримка Кириленка дуже широка. На з’їзді можуть бути певні критичні зауваження з регіонів, може бути критика від членів ради чи президії. Але ці зауваження матимуть, швидше, технічний характер. Гострої дискусії не буде.