Викорчувана пам’ять

Викорчувана пам’ять

Вісім хрестів, що символізували покоління українців, знищених у 1932—1933 роках, — батька, матір, синів, невістку і чотирьох онуків — викрадено вже через чотири дні після встановлення. Вночі 26 листопада їх просто викорчували із землі. Першим, хто помітив наругу, був Віктор Пітченко, член Полтавського товариства політв’язнів та репресованих, який вранці проїздив повз меморіал «Калинів гай». Експозицію з хрестів як частину меморіалу встановили 22 листопада, до 75–ї річниці Голодомору.

Із Туманного Альбіону видніше?

Із Туманного Альбіону видніше?

До 36 символів пам’яті жертвам Голодомору, встановлених у населених пунктах області упродовж листо­пада, вчора додався цікавий пам’ятник у Запоріжжі. «Батьком» його є «український англієць» Пилип Тараненко. Як розповів «УМ» письменник Пилип Юрик, «Тараненки родом із нашого краю. Під час злочинної колективізації їхню родину «розкуркулили» і запроторили на північ Росії. До Запоріжжя сім’я повернулася напередодні Голодомору, у 1932–му. Пилип Миколайович розповідає, що від голоду тоді потерпали всі, а батько, віддаючи сім’ї усе до крихти, помер».

День Патона

День Патона

За його плечима — світове визнання, низка винаходів у галузі зварювання, металургії і технології металів. Зокрема, академік Борис Патон започаткував і розвинув дослідження з використання зварювальних процесів в умовах відкритого космосу і під водою. Під його керівництвом учені винайшли новий спосіб з’єднання м’яких тканин людини і тварин. Чи не єдиному науковцю, йому в Києві вже давненько встановили бронзовий пам’ятник за життя. Його іменем названі вулиці в Дніпропетровську і Льво­ві. Упродовж 50 років учений очолює всесвітньо відомий академічний Інститут електрозварювання імені свого батька — Євгена Патона. Понад 40 років є президентом Академії наук України.

Дах тріщить, товар стріляє...

Дах тріщить, товар стріляє...

З 8–ї ранку і аж до 13–ї години пожежники гасили вогонь у чотириповерховому приміщенні ЦУМу, розташованому в центрі міста. Першими дим та вогонь, що шугонули з вікон, помітили мешканці найближчих до магазину житлових будинків. Вони й викликали пожежників.

З Новим роком!

З Новим роком!

Нарешті маємо розпорядження Кабінету Міністрів, яке надзвичайно приємно виконувати. Це — команда відпочивати! Як і кожного листопада, уряд оприлюднив свої рекомендації щодо гуляння на Новий рік та Різдвяні свята.

Cправа про «чорних» експертів

Cправа про «чорних» експертів

Ідеться про незаконне вилучення анатомічних матеріалів у померлих людей. Як повідомила криворізька міська прокуратура, посадові особи криворізького відділення Дніпропетровського обласного бюро судово–медичних експертиз допустили відразу сім таких випадків — щодо них уже зібрано необхідний доказовий матеріал. Судмедексперти брали у родичів померлих письмову згоду на вилучення частин тіл, як зазначається, «шляхом принуки та обману». Натомість немовби пришивали пластмасові «ручки–ніжки».

Смертельне «па» гімназистки

Смертельне «па» гімназистки

«УМ» писала, що в середині жовтня на уроці фізкультури безглузда смерть забрала життя 13–річного хлопця. Чергова трагедія сталася 25 листопада у Запоріжжі: о 14.22 зупинилося серце 12–річної учениці загальноосвітнього комплексу–гімназії № 93, що на вулиці Полякова. Сталося все в актовій залі, де самодіяльні актори, танцюристи і спортсмени готували святкову програму до ліцейного свята. Юнка мала відшліфувати танцювальний номер, тому залишилася з ровесниками після уроків. Сама ж уключила музику, а за хвилину–другу несподівано знепритомніла й упала... Присутні надали дівчинці першу допомогу і викликали «швидку». Керівники навчального закладу стверджують, ніби гімназистка регулярно проходила медичні обстеження і на обліку в медичних закладах не перебувала...

Боже, «царя» охорони...

Боже, «царя» охорони...

У Києві — чергова фінансова афера. І черговий скандал, у який втягнуто найліпшого приятеля столичного мера Черновецького — керівника релігійної місії «Посольство Боже» Сандея Аделаджу. Про те, що Аделаджа причетний до сумнівної фінансової організації «Кінгз Кепітал», заявляє міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. За словами Луценка, на фінансову групу «Кінгз Кепітал» мало не від початку її створення «наклало оком» «Посольство Боже». Є дані та свідчення потерпілих, каже міністр, які доводять безсумнівний зв’язок між «Капіталом по–царськи» та релігійною установою нігерійського пастора. Наразі слідство триває, й міліція вже затримала керівника «Кінгз Кепітал» Олександра Бандурченка, висунувши йому обвинувачення у здирництві в особливо великих розмірах.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики