Виходить на арену Президент...

26.11.2008

Делегація «Нафтогазу України» на чолі з керівником НАК Олегом Дубиною літала до Москви недаремно. Щоправда, виконувати вказівку Прем’єра й терміново замовляти чартерний рейс у понеділок надвечір виявилося зайвим — у «Газпромі» українців позавчора так і не прийняли. Зустріч відбулася вчора. «Нафтогаз» пообіцяв до 1 грудня погасити заборгованість за «блакитне паливо», поставлене нам у вересні, та частину боргу за жовтень. Голова правління російського концерну Олексій Міллер при цьому нагадав українському візаві: відповідно до підписаного у жовтні меморандуму, перехід на прямі довгострокові контракти можливий тільки за умови погашення українською стороною всієї заборгованості.

Тим часом сьогодні спливає термін, який дав Президент Прем’єру, аби загладити всі гострі кути з колегою Путіним навколо безперебійного постачання газу. Вчора у канцелярії глави держави засумнівалися, що за останню добу Юлія Володимирівна зможе домогтися прориву у непростих перемовинах. «Очевидно, якщо уряд не справиться з цим завданням, то Президенту України доведеться самому вирішувати це питання», — сказав уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За прогнозами Соколовського, російський газ у І кварталі 2009 року для України коштуватиме 150 доларів — рівно половину його вартості для середньоєвропейського споживача. У ІІ півріччі вартість газу, прив’язаного до «нафтового кошика», знижуватиметься. Тож якщо «правильно» проводити перемовини з російським партнером і дотримуватися попередніх домовленостей про поступовий перехід на європейську формулу ціноутворення, резюмує Богдан Соколовський, «блакитне паливо» обходитиметься нам менш як 100 доларів за тисячу кубів.

Утім, на думку першого заступника президентського секретаріату Олександра Шлапака, уряд проводить газові перемовини з росіянами надто вже непрозоро. І цей фактор дає змогу Кремлю раз по раз вдаватися до політичного шантажу.