Резонанс у роковини

22.11.2008
Резонанс у роковини

Правда, не зважаючи ні на що, завжди в якийсь час стає явною. Світ дуже довго мовчав про геноцид у центрі Європи, а тепер заговорив. Відкрилися архіви, свідки злочину перестали боятися розповідати про 33–й, видано тисячі книжок про Голодомор, створено десятки документальних фільмів. Утім джерело дезінформації залишається тим же, що й 75 років тому — за білокам’яним муром, червонозоряними вежами. І це незаперечний доказ того, що правда пече злочинця.

Проте Київ готовий віддати шану загиблим і застерегти світ від подібних злочинів. Сьогодні — в день пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій — після панахиди за участю представників різних церков і релігійних організацій у Свято–Софійському соборі у Національній опері розпочнеться Міжнародний форум «Народ мій завжди буде!». Президент Віктор Ющенко виголосить промову і подякує главам та делегаціям інших держав, що на запрошення України прибули до столиці вшанувати пам’ять жертв Голодомору. За даними МЗС, це президенти Грузії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Македонії, Боснії та Герцеговини, офіційні представники Франції, Угорщини, Аргентини, Бразилії та Молдови, відомі політичні та громадські діячі, представники закордонного українства, науковці. На форум прибули представники міжнародних організацій — ОБСЄ, ЮНЕСКО, ПАРЄ та Європарламенту. Як уже повідомлялося, президент РФ Дмитро Медведєв відмовився взяти участь у пам’ятних заходах.

О 15.00 розпочнеться церемонія біля новозбудованого Меморіалу пам’яті жертв Голодомору «Свічка пам’яті» на схилі над Дніпром. Меморіал освятять, представники іноземних держав та областей України піднесуть до нього свічки в горнятках із зерном. Приблизно о 15.45 Президент Ющенко звернеться до українського народу. О 16.00 буде оголошено Загальнонаціональну хвилину мовчання. Цей момент демонструватимуть у прямому ефірі провідні телеканали. Опісля біля нового Меморіалу (вулиця Мазепи, 15–а) та біля пам’ятного знака «Голодомор 1932—33 років» на Михайлівській площі почнеться Всеукраїнська акція «Засвіти свічку!».

Учора в Національній філар­монії хорові гурти презентували ораторію Юрія Ланюка на слова Павла Тичини «Скорбна мати». А в актовому залі Українського дому за участю Президента відбулася прем’єра фільму «Живі» кінорежисера Сергія Буковського.

 

ОЦІНКИ

Віктор Ющенко:
Відмова Медведєва паплюжить пам’ять загиблих

Відмова президента Росії Дмитра Медведєва взяти участь у заходах з нагоди 75–ї річниці Голодомору в Україні паплюжить пам’ять загиблих. Про це Віктор Ющенко сказав у інтерв’ю німецькій газеті «Франкфуртер Альгемайне».

«Ставлення президента Медведєва до трагедії Голодомору далеке від того, щоб бути зваженим», — вважає Ющенко.

На запитання, чи не був Голодомор трагедією всього Радянського Союзу, Президент відповів: «Дійсно, ця трагедія торкнулась також росіян та казахів, але те, що відбувалося там, мало інший масштаб та характер. «Голодомор в Україні зачепив 13 тисяч сіл, і лише в Україні здійснювалася політика «чорних списків», аби знищити максимальну кількість людей... «Чорний список» означав смерть... Інколи люди вмирали в той час, коли неподалік на фабриці з пшениці вироблявся спирт».

Президент відзначив, що «ми вшановуємо пам’ять усіх, хто тоді загинув — як в Україні, так і в Росії, Казахстані, Білорусі чи в Європі». Ющенко наголосив, що «завжди прагнув вшановувати пам’ять жертв разом із російським народом». «Жертвами ставали також євреї, росіяни, білоруси, які тоді жили в наших селах. Ми вшановуємо пам’ять усіх», — каже глава держави.

Гордон Браун:
Велика Британія висловлює співчуття

Прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун висловлює співчуття у зв’язку з річницею Голодомору в Україні й сподівається, що гідну данину постраждалим від нього віддадуть по всьому світу.

У спеціальній заяві глави британського уряду, поширеній із нагоди вшанування 75–ї річниці Голодомору, пан Браун згадує «жахіття 1932—1933 років» і висловлює сподівання, що меморіальні заходи сприятимуть тому, аби подібні події ніколи не повторилися.

У заяві також сказано, що Британія і далі підтримуватиме зусилля задля «підвищення обізнаності про цю жахливу людську трагедію».

  • «Устина могила»

    На Черкащині неподалік села Новоселиця Чигиринського району виявлено розритий скіфський курган «Устина могила». «Ми виявили це випадково, коли вибралися на тамтешню висоту, звідки як на долоні відкривається неймовірної краси місцина. >>

  • Легіон січовиків

    У найстарішому столичному кінотеатрі «Жовтень» днями презентували документально-ігровий фільм режисера Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918-1919». Фільм створений командою львівської студії Invert pictures. >>

  • Поховали Гію

    Вчора, 22 березня, було поховано тіло відомого українського журналіста, редактора iнтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Зайве нагадувати, ким був Георгій і чим стала для України його смерть, а точніше, ті обставини, котрі супроводжували його викрадення та вбивство у 2000 році. >>

  • «Афганська» родина без Олега

    «...Ми, учасники бойових дій воїни-«афганці», підемо з Майдану, якщо побачимо, що нормально запрацює уряд, економіка держави оживе, політики почнуть виконувати свої обіцянки; побачимо, що люстрація посадовців проводиться, відбувається очищення від кримінальних елементів у владі, та й просто на вулицях», — говорив у інтерв’ю Олег Міхнюк 22 лютого 2014 року, яке згодом увійшло у книгу Валентини Розуменко «Майдан... >>

  • Криваве Вогнехреще

    Два роки тому в Києві відбулися події, які увійшли в історію як «криваве Водохреще» або «Вогнехреще». Тоді на Народному вічі в центрі столиці зібралося кілька десятків тисяч мітингувальників, які висловили своє обурення ухваленими напередодні диктаторськими законами. >>