Терор на воді

20.11.2008
Терор на воді

Так виглядають пірати століття. Суд у Кенії. (Фото Рейтер.)

Доля супертанкера «Сіріус Стар», який є одним із найбільших та найсучасніших у світі і коштує 150 млн. доларів, учора ще залишалася невизначеною. Пірати відтранспортували судно разом з екіпажем у складі 25 матросів та з двома мільйонами барелів нафти на борту (вартість цього вантажу — більше 100 млн. доларів) до сомалійського порту Харадере, повідомляє агенція «Ассошіейтед прес». Власник супертанкера — розташована в Дубаї компанія Vela International Marine Ltd. — вже сформував команду переговорників, які взялися до роботи. За першими, наразі офіційно не підтвердженими повідомленнями, викрадачі вимагають викуп у розмірі десяти мільйонів доларів.

У Міжнародному морсь­кому бюро, яке займається боротьбою з піратами, визнають, що напад на судно такого класу як «Сіріус Стар», — це винятковий випадок в їхній практиці. Як відзначили в бюро, пірати вперше здійснили напад не в Аденській затоці, яка є зоною їхньої «діяльності», а у відкритому морі за майже півтисячі миль від узбережжя.

Успіх, схоже, «надихнув» флібустьєрів, бо впродовж доби після викрадення танкера «Сіріус Стар» вони здійснили ще кілька нападів і захопили щонайменше три судна. Біля узбережжя Ємена їхньою здобиччю стало судно «Делайт», яке прямувало з Гонконга до іранського порту Бандар–Аббас з 36 тисячами тонн пшениці на борту і з 25 членами екіпажу. А біля Сомалі пірати захопили таїландський риболовецький корабель та грецьке вантажне судно.

У липні цього року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про боротьбу з піратами, яку з запалом уже почали виконувати Євросоюз, Південна Корея, Індія та Росія. Але в «піратських» Аденських водах загальною площею приблизно 2,6 млн. кв. км наразі перебувають лише кілька кораблів цих країн, що занадто мало для ефективного патрулювання. Ще гірше — немає скоординованих дій: кожна країна здійснює патрулювання на свій розсуд.

Утім невеликі успіхи вже є. Позавчора фрегат ВМС Німеччини відбив дві атаки сомалійських піратів. Німці врятували від захоплення ефіопський корабель «Андінет», який послав сигнал тривоги, перебуваючи за 650 кілометрів на північний схід від Джибуті. На щастя, німецький фрегат «Карлсруе» перебував лише за 20 кілометрів від ефіопського корабля і негайно відправив на допомогу військовий гелікоптер «Сі Лінкс», який обстріляв моторні човни піратів, і ті швидко втекли. Подібним чином гелікоптер із «Карлсруе» врятував британський танкер «Трафальгар».

Піратство стає все більш прибутковим бізнесом, до якого приєднуються, імовірно, не лише сомалійці. Пірати діють за перевіреною схемою: спочатку на штурм ідуть абордажні команди чисельністю приблизно десять осіб кожна, а потім слідом за «штурмовиками» на борт висаджується головний десант чисельністю приблизно 50 головорізів. Після цього судно транспортують до сомалійського порту Ейль. Піратську індустрію обслуговує практично все населення міста Ейль. Цей бандитський промисел є головним рушієм економіки регіону. Завдяки великим викупам (пірати лише цього року заробили більше 30 млн. доларів) у місті з’явилися дорогі машини та розкішні вілли. Це при тому, що більше половини населення Сомалі виживає лише завдяки закордонній гуманітарній допомозі.

Аналітики попереджають, що зростаюча активність піратів підвищує ціну на енергосировину. Шлях через Аденську затоку активно використовує нафтова промисловість — танкери щодня транспортують ним приблизно 3,3 млн. барелів нафти, що відповідає чотирьом відсоткам добових глобальних потреб. Про це написала вчора американська газета «Уолл–Стріт Джорнел». Вже тепер перевізники змінюють небезпечний маршрут через Аденську затоку на довший, але надійніший навколо мису Доброї Надії. А це неодмінно позначиться на світових цінах на пальне.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>