Істину встановить перевірка

19.11.2008

Спробою скомпрометувати БЮТ назвав голова Сумської обласної ради В’ячеслав Шапошнік звинувачення у корупції народного депутата–БЮТівця Івана Сідельника та публікації про нього самого. І прозоро натякнув на «замовника» цієї акції. «Хто міг скоординувати роботу СБУ та МВС?» — запитав значуще. І додав: «А інформаційним забезпеченням кампанії зайнялася «Україна молода», керівник якої всім відомий».

Загалом «Україні молодій» була присвячена чимала частка прес–конференції. Звісно, приємно, коли редактора твоєї газети вважають таким знаним. Але йдеться, власне, не про чиюсь популярність і не про уявну кампанію, спрямовану на «соціально–економічний саботаж та стабілізацію обстановки». Не коментуватимемо матеріалів, надрукованих місцевими ЗМІ, які теж не сподобалися голові ради. А в публікаціях нашої газети йшлося не про БЮТ і партійні претензії, а про конкретні факти персональних зловживань. Їх В’ячеслав Шапошнік не спростовував. Сказав, що «реальних» звинувачень не висунуто, розглянуті лише якісь «моральні сторони». І взагалі: «Другої публікації в «УМ» я просто читати не став, бо якщо буду читати таке марення, то зовсім працювати не зможу».

Тут дозволимо собі не повірити голові облради на слово. Бо звідки ж тоді посилання на «земельні питання», — саме про них йшлося у другій публікації? Втім, це не єдина невідповідність у виступі пана Шапошніка. Цікаво пролунала фраза: «Жодна тендерна пропозиція не була порушена. Якщо помилки й були, то вони виправляються».

То таки були порушення чи не були? Як засвідчили публікації у вчорашньому числі «УМ», ідеться не тільки про «моральні» справи. До речі, відгуки на матеріали йдуть, і вчора «УМ» надали додаткову інформацію про цілком конкретні невідповідності закону дії у облраді.

Тому навряд чи варто ображатися Шапошніку на перевірку, почату спільною комісією МВС та СБУ. Робота в них така. А робота ЗМІ — контролювати дії влади і попереджувати зловживання. І не з метою «відволікти від основних проблем». Навпаки, настійливе бажання голови облради перевести розмову винятково в русло політики схоже на відволікання від теми конкретних і зовсім неполітичних порушень. А от були вони чи ні — хай справді перевірять правоохоронці.

 

ДО РЕЧІ

І ще про одне порушення закону, яке важко було не зауважити на прес–конференції Шапошніка. Державним посадовцям слід спілкуватися державною мовою, а не мовою сусідньої країни.

Втім, обласна рада проголосувала проти відключення на Сумщині російських телеканалів. Може, проголосує і за перехід на іншу мову?