НОВИНИ ПЛЮС

12.11.2008

ЄС здався перед Росією

ЄС вирішив продовжити переговори з Росією про нову угоду про партнерство та співробітництво. «Ми знайшли добрий шлях для продовження... Ми вважаємо, що настав час відновити переговори», — повідомила журналістам Беніта Ферреро–Вальднер, комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та європейської політики сусід­ства після засідання Ради міністрів із загальних справ та зовнішніх зносин ЄС, що відбулося вчора у Брюсселі. Заяву ЄС із цього приводу підготувала Франція. Хоч у документі і йдеться про те, що «конфлікт у Грузії позначився на довірі, необхідній для партнерства між ЄС та Росією», але стосункам Євросоюзу з Москвою, однак, дано високу оцінку. Водночас Союз начебто застеріг, що «переговори і діалог із РФ... зовсім не легалізують статус–кво у Грузії чи поведінку росіян, яка не відповідає нашим цінностям».

Проти такого рішення різко виступили Польща та країни Балтії, зокрема Литва.

Другий інсульт Кім Чен Іра

За інформацією японських ЗМІ, яку відразу підхопили провідні інформагенції світу, північнокорейський лідер Кім Чен Ір наприкінці минулого тижня переніс ще один, другий, інсульт. Відтак у нього майже відняло мову. Кім Чен Ір проходить курс лікування у закритій клініці у столиці КНДР — Пхеньяні, куди потрапив наприкінці серпня (саме тоді, як гадають, він зазнав першого нападу інсульту).

Школа на Гаїті: загинули всі

Останні дані про жертви обвалу школи в передмісті гаїтянської столиці — Порт–о–Пренса такі: 93 загиблих, переважна більшість із яких — діти. Три дні поспіль рятувальники сподівалися відшукати під руїнами школи, яка раптово завалилася, живих чи бодай поранених, втім, навіть застосовані ними гідроакустичні прилади довели: під завалами — тиша. «Там — жахлива тиша. Значить, живих немає», — передає агенція «Ассошіейтед прес» слова керівника рятувальної операції. За підрахунками, під руїнами можуть перебувати ще близько сотні тіл. Нагадаємо, що близько 150 осіб перебувають у шпиталях із пораненнями.

Бі–Бі–Сі стверджує, що вперше ця школа обвалилася вісім років тому. Тоді її «підняли», але капітальний ремонт так і не проводили — зекономили кошти. Гаїті — бідна країна «третього світу», де в закутках мешкають близько двох мільйонів осіб (загалом населення Гаїті — 9 млн.осіб).

Загроза теракту у Владикавказі

Мерію Владикавказа вчора евакуювали, і правоохоронці перевіряли анонімне телефонне повідомлення про замінування будови, повідомив «Інтерфакс». Це вже друге повідомлення про бомбу, закладену у приміщенні мерії за останні чотири дні. До того ж, як нагадують російські ЗМІ, 22 жовтня було підірвано автомобіль, в якому перебував мер Владикавказа, тоді чиновник отримав легкі поранення.

Столиця російської автономної республіки Північна Осетія перетворюється на «гарячу точку». Так, 6 листопада терористка підірвала тут маршрутне таксі — загинули 11 осіб, а ще 40 — отримали поранення.

Останній суд над Іваном Дем’янюком

Українця за походженням Івана Дем’янюка судитимуть у Німеччині. Як пише німецька преса, це буде останній суд над 88–річним Дем’янюком, адже «доказів зібрано чимало і вже передано державному обвинувачувачу в Мюнхені». Суд вимагатиме у США, де нині мешкає Дем’янюк, екстрадиювати того до Німеччини. Дем’янюка на прізвисько «Іван Грозний» звинувачують у співпраці з нацистами і в жорстокості щодо в’язнів концтабору Собібора на території Польщі, де той служив охоронцем під час Другої світової війни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>