На самоті через бурхливі води

12.11.2008
На самоті через бурхливі води

Старт регати на Атлантичному узбережжі Франції. (Фото Рейтер.)

Минулої неділі у французькому містечку Сабле д’Олонн на Атлантичному узбережжі стартувала о 13.02 за місцевим часом найдовша, найдивніша та найнебезпечніша регата світу Vendee Globe. Її проводять раз на чотири роки. Її учасники, кожен на своїй яхті, будуть намагатися на самоті обійти навколо світу за визначеним маршрутом. Цього року стартували 30 сміливців, проводжати їх до Сабле д’Олонн, яке нараховує 15 тисяч мешканців, зібралися 300 тисяч французів та закордонних гостей. Церемонію старту перегонів транслювали радіо– та телеканали. Тисячі маленьких суден супроводжували сміливців на перших милях їхньої кількамісячної навколоземної подорожі. Стійкий вітер південно–західного напрямку сприяв яхтсменам, які взяли курс на Біскайську затоку, щоб далі потрапити в Південну півкулю, по якій пролягає більшість маршруту перегонів. Там на яхтсменів будуть чекати надзвичайно складні погодні умови, оскільки яхти будуть прямувати тими районами Антарктики, які отримали назву «Ревучих сорокових» і «Ревучих п’ятдесятих».

 

З історії перегонів VENDEE GLOBE

Перші навколосвітні перегони вітрильників VENDЕE GLOBE відбулися 1989 року, а з 1992 року стали регулярними: їх проводять щочотири роки. Регата 2008—2009 років є шостою. Вона відкрита для всіх монокорпусних яхт, які відповідають критеріям класу Open 60. Маршрут традиційно пролягає спочатку вниз Атлантикою до мису Доброї Надії, а потім за годинниковою стрілкою навколо Антарктики і назад до місця старту. Регата традиційно проходить у листопаді–лютому, тобто припадає на літо в південній частині Світового океану. В усіх попередніх регатах перемагали французькі яхтсмени. Вони домінують також цього року, але серйозну конкуренцію лідерам цього року склали спортсмени зі Швейцарії (Домінік Вавр, який був п’ятим у регаті 2000—2001 років і четвертим у 2004—2005 роках, та Бернар Галей, який був восьмим у 2000—2001 роках, ще один швейцарсько–французький яхтсмен Бернар Штамм двічі сходив із маршруту з огляду на технічні проблеми в 2000—2001 рр. та 2004 року). Дуже сильні яхтсмени репрезентують Австрію, Канаду, Іспанію, Велику Британію та США.

Яхти

Останні перегони 2004—2005 років виграв француз Венсан Ріу (Vincent Riou), який подолав маршрут за 87 днів, 10 годин та 47 хвилин. Багато спостерігачів очікують, що цього року цей рекорд буде побито, та попереджають, що багато яхт недопливе до фінішу. Більшість яхт, які беруть участь у цих вітрильних перегонах, базується всього в кількох портах світу, тому яхтсмени бачать, що роблять колеги для поліпшення своїх яхт і намагаються повторити це, але з кращим результатом. Швейцарець Домінік Вавр вважає, що таке «списування» веде до проблем. «Кожен прагне бути кращим за колег із технічної точки зору, тому багато яхтсменів нехтують людським фактором та погодними умовами, з якими нам доведеться боротися», — говорить він. Вавр є одним із небагатьох учасників, який до цих перегонів придбав нову яхту, значно переобладнав її та випробував, обійшовши півсвіту. Так вчинив і його співвітчизник Бернар Штамм.

Безпека

Починаючи з перших перегонів 1989—1990 років, заходи безпеки значно поліпшилися. За айсбергами тепер стежать із супутників і переказують відповідну інформацію яхтсменам, щоб вони трималися подалі від них. Також із супутників вибирають оптимальні «коридори», якими спортсмени мають пройти через маси дрейфуючого льоду. Австралія встановила, що всі судна повинні пройти в межах 1000 миль від її узбережжя з метою полегшення рятувальних операцій, якщо виникне потреба в них. Але директор цієї регати Дені Оро (Denis Horeau) вважає, що все це не має такого фундаментального значення: «Ідея Vendee Globe залишається незмінною: людина пливе під вітрилами навколо світу незмінно сама і повертається до Сабле д’Олонн. Досягнення в безпеці не змінюють саму ідею».

Учасники

Серед 30 учасників цьогорічних перегонів є переможці двох попередніх: Венсан Ріу (Vincent Riou, 2004) та Мішель Десжойо (Michel Desjoyeaux, 2000). Є переможці інших марафонських яхтових змагань, зокрема швейцарець Домінік Вавр є рекордсменом світу за кількістю навколосвітніх подорожей — він обігнув планету сім разів. Загалом, десятеро учасників уже брали участь у цій регаті, а 20 є новачками. Завданням більшості дебютантів є не стільки перемогти, як допливти до фінішу. Втім усе можливо. Переможець минулої регати Венсан Ріу досі ніколи не плавав водами Південної півкулі. Серед учасників марафонських перегонів дві жінки — Саманта Девіс та Ді Каффарі — обидві з Великої Британії. Ді Каффарі є першою у світі жінкою, яка на самоті обплила на яхті земну кулю. За це досягнення королева Єлизавета ІІ надала їй лицарський титул.