НОВИНИ ПЛЮС

08.11.2008

Саміт ЄС

Глави країн та урядів ЄС провели вчора в Брюсселі неформальний саміт, на якому розглянули план реформування світових фінансових інститутів. Об’єднана Європа має намір запропонувати цей план на саміті «великої двадцятки», тобто провідних економік світу, який відбудеться 15 листопада в Вашингтоні. Не всі лідери згодні з головуючою в ЄС Францією, яка пропонує підвищити прозорість фінансових інститутів та підсилити норми регулювання ринків. Напередодні саміту Європейський центральний банк знизив базові ставки по кредитах на 0,5 відсотка, а Банк Англії пішов ще далі — знизив їх на три відсотки. Більш дешеві кредити мають стимулювати економіку.

Жертви теракту у Владикавказі

Кількість смертельних жертв позавчорашнього терористичного замаху в столиці Північної Осетії — Владикавказі зросла до 12: від отриманих поранень померла 24–річна дівчина. Із 43 осіб, які отримали поранення, 12 перебувають у тяжкому стані, повідомляє «Інтерфакс». Правоохоронці переконані, що серед загиблих є також останки терористки–смертниці, яка детонувала вибуховий пристрій, вмонтований у так званий «пояс шахіда». Вибухівка була еквівалентна 300—500 грамам тротилу.

Вибух стався о 14.15 за місцевим часом перед маршрутним таксі, яке зупинилося для висадки пасажирів у людному місці, біля найбільшого ринку Владикавказу. Ніхто не взяв на себе відповідальність за вибух і невідомі мотиви дії терористки. Президент Північної Осетії Таймураз Мамсуров оголосив 8 листопада днем жалоби в республіці.

Замах на старійшин у Пакистані

Терорист–самогубця підірвав себе позавчора на засіданні старійшин в містечку Батмалай, що неподалік кордону з Афганістаном. Старійшини підтримували уряд Пакистану в його боротьбі з ісламськими екстремістами, Талібаном та «Аль–Каїдою». Станом на вчорашній день кількість жертв теракту зросла до 22, оскільки впродовж ночі п’ятеро осіб померли в шпиталях від тяжких поранень, повідомила «Ассошіейтед пресс».

Хто кине виклик Саркозі?

Провідна опозиційна сила Франції — Соціалістична партія — внутрішньо розколота та ослаблена внаслідок поразок на трьох останніх президентських виборах, тому намагається обрати гідного лідера, який зможе стати на прю з президентом Ніколя Саркозі на наступних виборах–2012.

На цьому тижні проведено внутрішньопартійне голосування: 233 тисячі членів партії з правом голосу мали до вибору шістьох кандидатів. Якби хоч один з них набрав більше 50 відсотків голосів, то автоматично став би новим лідером соціалістів замість Франсуа Олланда, який після 11 років перебування біля партійного керма нарешті подав у відставку. Такого не сталося. Відповідно до оголошених учора результатів голосування, колишня кандидатка в президенти, 55–річна Сеголен Руаяль отримала 29 відсотків підтримки. По 24 відсотки набрали 58–річний мер Парижа Бертран Делано, який відверто заявляє про свою інакшу сексуальну орієнтацію, та колишня міністр праці, 58–річна Мартіна Обрі. Інші кандидати, серед яких колишній міністр економіки, а тепер глава МВФ Домінік Стросс–Кан та екс–прем’єр Лоран Фабіус, значно поступаються трійці лідерів, суперечку яких тепер повинен вирішити триденний з’їзд Соціалістичної партії, який відбудеться 20 листопада в місті Реймс.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>