Синьо–жовта «зараза»

08.11.2008
Синьо–жовта «зараза»

Проявити себе як слід Вороніну «Металіст» не дозволив. (Фото Рейтер. )

Особливе підґрунтя

Кожне жеребкування підносить любителям інтриги особливі сюрпризи. Інколи навіть складається враження, що трапляється це не випадково. Нині посмішка фортуни відправила на батьківщину форварда збірної України Андрія Вороніна. «Мілан» Андрія Шевченка вже гостював у Донецьку, а тепер до Харкова приїхала «Герта» Ворони.

Чи не найуважнішим спостерігачем на трибунах стадіону «Металіст» цього четвергового вечора був наставник національної команди Олексій Михайличенко. Місяць тому наша збірна зіграла в столиці Слобожанщини нульову нічию з хорватами, тепер же інший колектив у синьо–жовтій формі з точно таким результатом завершив свій двобій на клубному рівні. Приклад збірної виявився «заразним» для харків’ян.

Слід україно–хорватського протистояння відобразився не лише у формі команди–господаря й нулях на табло. І за свою збірну, й за «Герту» повні матчі відіграв жорсткий захисник Йосип Шимунич. Валентин Слюсар у зустрічі національних команд залишився в запасі, тепер же вийшов у стартовому складі «Металіста».

Хоча, думається, Михайличенку було не до подібних цікавинок — він стежив за чотирма кандидатами до збірної: Валяєвим, Слюсаром і, передусім, нападниками обох суперників Вороніним і Девичем. Із першим, крім усього, Олексієві ще належало владнати конфлікт, що розгорівся після попереднього двобою з Хорватією. А гра серба з українським паспортом мала дати відповідь, чи викликати Марко на збір перед товариською зустріччю з Норвегією, запланованою на 19 листопада в Дніпропетровську.

Дії форвардів навряд чи додали Льосіку оптимізму. Обидва, вочевидь, знаючи про присутність «шефа», занадто нервували й «стріляли» далеко від тієї площини, куди б належало.

Битва без ударів

Перед дебютом «Металіста» в груповому раунді Мирон Маркевич за своєю традицією сходив до церкви. Виграти це його підопічним не допомогло, але й не програли — теж непогано.

Активніше почали господарі, але скоро стало ясно, що ставку тренери, особливо Люсьєн Фавр, зробили на захист. На полі точилася доволі жорстка боротьба, до того ж голландський рефері дозволяв її вести на межі фолу. Гольові моменти виникали рідко, оскільки оборонні порядки на чолі з Папа Гуйє й Шимуничем, як казав Лобановський, дозволяли м’ячу докотитися до воріт лише «закривавленим».

У «Герти» за весь матч запам’ятався лише удар Гойко Качара в поперечину в першому таймі та фінти Марко Пантелича в другому. Харків’яни до перерви відзначилися картинним падінням Едмара у штрафному майданчику німців. Потім справа пішла веселіше. Наш молдаванин Віталій Бордіян дальнім пострілом перевірив надійність кіпера Ярослава Дробни, а Девич після навісу Трішовича ударив головою в руки чеху.

По першу перемогу в групі бронзовий призер чемпіонату України 27 листопада поїде до Стамбула, але здобути її буде складніше, ніж у відбірковій дуелі з «Бешикташем».

 

ПІСЛЯМОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Я розумію, що всі чекали від нас перемоги; сподівався виграти і я. Але суперник, програвши в минулому турі бундесліги 1:5, виставив против нас потужні захисні редути. Мені здається, що «Металіст» мав перевагу, особливо в середині поля, проте не вразили наші форварди. За такої гри потрібно мати футболіста, який би поставив крапку в атаці, — у нас такого не знайшлося.

Після появи в пресі шалених цифр про можливий продаж Коейльо у хлопця в голові все перевернулося. Чим швидше там усе повернеться на місце, тим легше буде з ним працювати.

Люсьєн Фавр, головний тренер «Герти»:

— Матч виявився важким, особливо перші 15 хвилин. До того ж ми виглядали втомленими після поразки «Вердеру», тож підсумок двобою в Харкові вважаю прийнятним для нас. Гольові моменти мали обоє суперників, але, гадаю, командам бракувало чіткого останнього пасу в лінію атаки. «Металіст» показав себе гідним опонентом — непогано діяв і в захисті, і в нападі.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий етап. 2–й тур. Група В

«Металіст» (Україна) — «Герта» (Німеччина) — 0:0

«Металіст»: Горяїнов, Обрадович, Папа Гуйє, Майдана, Ганцарчик, Бордіян, Валяєв, Слюсар (Трішович, 58), Едмар, Девич (Фомін, 83), Коельйо

«Герта»: Дробни, Фрідріх, Шимунич, Кака, Чахед, Дардеї, Качар (Люстенбергер, 77), Штайн, Сісеро, Воронін (Раффаел, 82), Пантелич.

Попередження: Майдана, 36; Папа Гуйє, 60; Валяєв, 83 — Шимунич, 6; Качар, 60

Суддя — Куйперс (Голландія)

Харків, стадіон «Металіст», 40 000 глядачів

«Бенфіка» (Португалія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 0:2 (Ашик, 51; Юміт, 69)

Турнірне становище: «Галатасарай» — 6, «Герта» — 2, «Металіст» — 1 (1), «Бенфіка» — 1, «Олімпіакос» (Греція) — 0 (1).