НОВИНИ ПЛЮС

31.10.2008

Безсилля ООН

Рада безпеки ООН розглянула ситуацію в Демократичній Республіці Конго (ДРК) після того, як стало зрозуміло, що «блакитні шоломи» не в змозі стримати наступ повстанців з племені тутсі на місто Гома. РБ ООН засудив дії повстанців на чолі з генералом Лораном Нкундою та закликав сусідню Руанду не втручатися у внутрішні справи ДРК.

Активні бойові дії між урядовими військами та повстанськими загонами відновилися на сході країни наприкінці минулого тижня. Місто Гома на кордоні з Руандою має стратегічне значення для контролю регіону Великих африканських озер, звідки розпочиналися всі останні конфлікти.

Аеропорт стане музеєм

Один із трьох аеропортів Берліна — «Темпельхоф» — учора відпрацював останній день. Надалі його перетворять на пам’ятник історії. Власне, «Темпельхоф» частково вже є таким: на його території діє Музей авіації. Нечисленні рейси, які здійснювалися звідси останнім часом, будуть переведені в інший берлінський аеропорт — «Тегель».

1926 року німецька авіакомпанія «Люфтганза» створила в Темпельхофі перший європейський центр транзиту. «Темпельхоф» довго залишався найбільшим аеропортом не лише Європи, а й світу. Наприкінці 40–х років через це летовище здійснювалася повітряна операція з постачання товарів першої необхідності мешканцям блокованого радянськими військами Західного Берліна. Американські літаки тоді злітали і сідали тут кожні 90 секунд. Інколи пілоти скидали для берлінських дітей солодощі на парашутиках із носовичків, тому мешканці блокованого Берліна називали їх «родзинковими бомбардувальниками».

На Кубу повертається «кузькина мать»

Днями на Кубу прибула велика російська військова делегація на чолі з начальником штабу військ протиповітряної оборони генерал–лейтенантом Олександром Масловим. Росіяни проведуть із кубинськими «братами по зброї», як пише РІА «Новості», консультації з організації ППО, систем управління, зв’язку та ведення радіоелектронної війни. Під час робочих зустрічей з кубинським керівництвом, начальником генштабу революційних Збройних сил Куби Альваро Лопесом М’єрою та командувачем ВПС і ППО Педро Мендіондо Гомесом обговорювали питання поставок найновішої російської зброї.

У відповідь на розміщення елементів американської ПРО в Європі Росія прагне довести військове співробітництво з Кубою до рівня часів «холодної війни», за яке Куба до цього часу винна Москві 20 млрд. доларів. Члени делегації нагадали в Гавані тодішнє порівняння: «Куба — непотоплюваний авіаносець біля берегів США». Вже найближчим часом на Кубу відбудуть делегації російських ВПС та ВМФ.

Трагічний пакистанський лічильник

Кількість жертв землетрусу, який стався позавчора в пакистанській провінції Белуджистан, зросла до щонайменше 215 осіб, повідомила місцева влада. Пакистанська армія, яку залучено до рятувальних акцій, повідомляє, що під руїнами будинків надалі перебувають люди. Проведення рятувальних операцій ускладнюється тим, що внаслідок підземних поштовхів зруйновано дороги і мости.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>