Кривавий четвер

31.10.2008
Кривавий четвер

Теракти у столиці індійського штату Ассам забрали життя 30 людей. (Фото Рейтер.)

Учорашній день був позначений небувалою терористичною активністю. Щонайменше 40 осіб загинули та більше 200 отримали поранення внаслідок серії з 12 бомбових замахів у штаті Ассам на північному сході Індії, повідомляє індійська інформагенція ПТІ. Найбільше загиблих — 30 — у столиці штату — місті Гувахаті. Місцеве телебачення показало пожежників, які намагалися загасити палаючі каркаси машин, а над Гувахаті здіймалися клуби чорного диму.

Ніхто наразі не взяв на себе відповідальність за ці теракти, але підозра падає на Об’єднаний фронт визволення Асаму, який упродовж останніх двох десятків років бореться за автономію штату. Дещо раніше , теж у жовтні, бойовики цієї організації організували кілька замахів, в яких дві особи загинули та десятки отримали поранення.

Теракт стався вчора вранці і в Афганістані. Самогубця підірвав себе в Кабулі у будинку міністерства культури та інформації Афганістану. Щонайменше п’ятеро осіб загинули та десятки отримали поранення. Частина будинку значно пошкоджена. Пред­ставники руху Талібан зателефонували до агенції «Франс прес», щоб повідомити, що беруть на себе відповідальність за цей замах, та навіть «люб’язно погодилися» розповісти його подробиці. До приміщення міністерства, де відбувалася прес–конференція, проникли три терористи: один підірвав себе, а двом іншим, яких Талібан назвав «закордонними екс­пертами», вдалося залишити будинок після виконання завдання.

Позавчора було проведено серію з трьох замахів із використанням начинених вибухівкою машин у місті Харгейса на півночі Сомалі. Це місто є столицею сепаратистського утворення під назвою Сомаліленд. Терористи–самогубці атакували на автомобілях президентський палац, консульство Ефіопії та офіс ООН. У цих замахах загинуло щонайменше 29 осіб.

Того ж дня двоє терористів–самогубців убили шістьох агентів спецслужб у сусідній північній провінції Сомалі — Пунтленд. Це перші самогубчі замахи в провінціях, які до останнього часу вважалися відносно стабільними в країні, що майже 20 років живе в умовах анархії та безвладдя.

Сомаліленд вважається союзником США в боротьбі з ісламськими бойовиками в Сомалі. Президент Пунтленду Мо­хамуд Муса Хірсі Ад­де заявив, що замахи в обох провінціях були скоординованими, і, ймо­вірно, їх провели ці бойовики–ісламісти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>