Звільнити за «перевертнів»

31.10.2008

Наказом міністра внутрішніх справ Юрія Луценка звільнено із займаної посади начальника Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС у Чернігівській області Мико­лу Сича. За словами керівника обласної міліції Івана Катеринчука, підставою для звільнення Сича стала кримінальна справа, порушена на початку жовтня проти співробітників УБОЗ за підозрою у вбивстві затриманого в Прилуках.

Нагадаємо, що 2 жовтня в приміщенні місцевого підрозділу УБОЗ під час допиту помер 39–річний підприємець Сергій Кунцевський, якого підоз­рювали у зв’язках з організованим злочинним угрупованням. Тоді прокурату­ра області порушила проти «перевертнів» кримінальну справу, а начальник служби внутрішньої безпеки МВС Василь Слободяник у коментарі «УМ» назвав цей випадок ганьбою для міліції і запевнив, що винних обов’яз­ково притягнуть до відповідальності. Адже четверо затриманих УБОЗівців (один із них — боєць спецпідрозділу «Сокіл») хоча й мовчали, але всі докази вказували на їх причетність до вбивства.

Пан Слободяник обіцяв, що буде покарано не лише підозрюваних у вбивстві, а й їхніх керівників за низьку виконавську дисципліну — аж до заступника начальника обласної міліції. Як бачимо, «перший пішов» — пана Сича позбавили посади, хоча він оперативно опинився на лікарняному.

«Щодо подальшої служби в органах внутрішніх справ Микола Сич має визначитися особисто», — каже начальник главку Іван Катеринчук і додає, що Сичеві зроблять кілька кадрових пропозицій.

За підсумками колегії УМВС в області призначено перевірки міськрайвідділів міліції у проблемних Прилуках і Ріпках, де ситуація щодо відмов у порушенні кримінальних справ є найгіршою. «Тамтешні керівники перебувають на лікарняному, але я не виключаю, що вони будуть звільнені після того, як підлікуються, — наголошує головний міліціонер Чернігівщини. — Ми хочемо домогтися, щоб працівники міліції не приховували злочини відмовними матеріалами. Ніхто не вимагає процента розкриття. Усі заяви мають реєструватися. Я попереджав керівників, що буду жорстко реагувати».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Начальником УМВС Закарпатської області призначено полковника міліції Павла Кононенка. Як повідомили «УМ» у Центрі зв’язків із громадськістю ГУ МВС Закарпаття, відповідний наказ позавчора оголосив перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Клюєв. Згідно з наказом, закарпатське облуправління міліції реорганізовано у Головне управління МВС України в Закарпатській області. Його першими заступниками призначено генерал–лейтенанта Віталія Глуховерю — керманича Ужгородського міськвідділу міліції, полковників Василя Русина та Сергія Авраменка, керманича обласного УБОЗ. Ще одним новим заступником став підполковник Іван Гульпа, який очолював обласне УДСБЕЗ.

Отже, керівництво закарпатської міліції практично повністю змінено. Так завершився тривалий конфлікт міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та тепер уже екс–керманича закарпатської міліції Віктора Чепака. Останній свого часу навіть відмовився виконувати кадрові вказівки міністра; потім конфлікт нібито вдалося залагодити після вибачень Чепака, але «перемир’я» тривало недовго. На початку жовтня міністр призначив перевірку діяльності закарпатської міліції службою внутрішньої безпеки МВС. Центр був невдоволений боротьбою закарпатців із «дерибаном» землі, незаконною вирубкою лісу тощо. Про результати службового розслідування в МВС не повідомляють, але кадрові висновки є очевидними.