Єдиний «Лексус» — і той підірвали

25.10.2008
Єдиний «Лексус» — і той підірвали

«Лексус» Іво Пуканича був єдиною машиною такої марки у Хорватії. (Фото Рейтер.)

Донедавна Словенія та Хорватія вважалися найспокійнішими з усіх балканських посткомуністичних країн. Після позавчорашнього замаху в центрі Загреба, який забрав життя двох журналістів, принаймні Хорватія такою вже не вважається. Хроніка подій, яку подає провідна хорватська газета «Ютарні ліст», наступна.

О 18.25 головний редактор популярної щотижневої газети «Націонал» Іво Пуканич та керівник служби маркетингу цієї газети Ніко Франьїч вийшли з редакції в центрі Загреба та попрямували до паркінгу, де стояв «Лексус» Пуканича. Коли Пуканич натиснув на кнопку дистанційного розблокування дверей, пролунав потужний вибух. Вибуховий пристрій був схований у баку для сміття. Тут–таки вибухнув і автомобіль редактора. Поліція з’явилася на місці НП через три хвилини, але виконавець замаху встиг до того часу втекти. Свідки повідомляють про підозрілого молодика років 30—35 у бейсболці, який відразу після першого вибуху поспішно втік із паркінгу, де переховувався серед машин.

Обидва журналісти отримали тяжкі поранення і померли в машинах швидкої допомоги; двоє випадкових перехожих отримали легкі трамви. Наразі не відомі мотиви вбивства, але немає сумнівів, що йдеться про порахунки мафії. Поліція сходиться на тому, що замах виконали фахівці своєї справи. Позавчора і вчора загребська поліція допитала майже 150 осіб, але на замовників і виконавців убивства не вийшла.

У багатьох виникає питання, звідки в редактора, хай навіть і популярного тижневика, такі великі гроші на розкішні автомобілі (Лексус LS 600h Пуканича — єдине авто такої марки на всю Хорватію, придбане особисто). У хорватському журналістському середовищі відомо, що 47–річний Іво Пуканич співпрацював як зі спецслужбами, так і з кримінальними структурами. Весною цього року на нього вже здійснювали замах.

Прем’єр–міністр Іво Санадер та президент Хорватії Стіпе Месич заявили, що не змиряться зі спалахом насилля в країні. Їх підтримав лідер найбільшої опозиційної партії. «Ми не можемо допустити, щоб Хорватія перетворилася на Бейрут. Над розслідуванням цієї справи працюють найкращі поліцейські країни», — каже глава уряду.

Учора відбулося надзвичайне засідання Ради національної безпеки Хорватії, на яке запросили лідерів усіх парламентських партій. Президент Месич поставив питання таким чином: «Або ми, або вони». Він зазначив, що кримінальне підпілля та мафія роз’їдають основи держави. «Тероризм вийшов на столичні вулиці. Час діяти», — сказав президент.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>