Ні судів, ні діла

25.10.2008

Можливість провести вибори 14 грудня виглядає дедалі примарнішою не лише через блокування фінансів і Верховної Ради. Учора засідання одразу двох судів, які розглядають справи, пов’язані з призначенням дострокових виборів, завершилися нічим.

Спершу не відбулися слухання у справі щодо оскарження Блоком Тимошенко указу Президента про розпуск Верховної Ради. З огляду на те, що до «храму Феміди» з’явилися тільки БЮТівці й не прийшли представники секретаріату Президента та Центральної виборчої комісії, Окружний адміністративний суд Києва переніс засідання на 28 жовтня. І зобов’язав представників СП та ЦВК або з’явитись до суду, або обґрунтувати свою неявку.

Клопотання про перенесення розгляду справи висунули представники БЮТ — з огляду на неявку опонентів і неможливість з’ясувати всі обставини справи. Також БЮТівці просять суд звернутися до Центрального окружного адміністративного суду Києва з проханням надати текст рішення щодо скасування ухвали ОАС про призупинення дії указу Президента.

Нагадаємо, що за позовом БЮТ 10 жовтня Окружний адмінсуд призупинив дію указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів, заборонивши Центрвиборчкому починати виборчий процес і проводити будь–які пов’язані з ним засідання. А 17 жовтня Віктор Ющенко своїм указом ліквідував Окружний адміністративний і замість нього створив Центральний та Лівобережний окружні адмінсуди Києва. Того ж дня новостворений ЦОАС скасував ухвалу Окружного адмінсуду про призупинення дію указу Президента щодо розпуску ВР.

Власне, саме тим, що, згідно з указом глави дер­жави, Окружного адмінсуду Києва вже не існує, і пояснив відсутність на вчорашньому засіданні представників Банкової керівник служби з представництва в судах інтересів Президента Руслан Кирилюк. Про це він сказав журналістам у перерві іншого судового засідання — Київського апеляційного адміністративного суду, де Банкова оскаржила рішення про призупинення виборчого процесу.

Ці слухання зрештою також були закриті — як пояснив суддя Михайло Межевич, «у зв’язку з тим, що народні депутати від Блоку Тимошенко блокують засідання». Представники БЮТ вимагали надати їм оригінали справи й дати офіційну відповідь, на підставі чого суд відмовив 70 депутатам і громадянам у допуску до участі в цьому процесі. Також БЮТівці скаржилися на те, що приміщення, де відбуваються засідання суду, затісне для всіх учасників процесу, і просили перенести слухання в інший зал.

Коли відбудеться наступне засідання, суддя не сказав. Як припустив нардеп від БЮТ Валерій Писаренко, «приблизно через тиждень».